D9T Track-Type Tractor Caterpillar


Operator Controls

Usage:

D9T REX
Megjegyzés Nem minden munkagép rendelkezik az itt ismertetett valamennyi kezelőegységgel.


Illusztráció 1g03376260
(1) Rögzítőfék
(2) Sebesség, kormányzás és irányváltó vezérlőkarja
(3) Tárolórekesz vagy a koronaszint-vezérlés kijelzője (ha a felszereltség része)
(4) Ablaktörlő/-mosó kezelőszervei
(5) Jelzések kijelzője
(6) Fűtés és légkondicionálás vezérlése
(7) Fülkevilágítás
(8) Üzemi fék
(9) Ajtó retesze
(10) Ülés, gépkezelő jelenlétének érzékelője
(11) Lassítópedál
(12) A motor kulcsos kapcsolója
(13) Földtolólap kezelőkarja
(14) Információs képernyő
(15) Billentyűzetmodul
(16) Gázszabályozó kapcsoló
(17) Hidraulika- reteszelés
(18) Caterpillar regenerációs rendszer (CRS, Regeneration System) kapcsolója
(19) Fő világításkapcsoló
(20) Mélylazító felemelő/leeresztő kezelőszerve (ha a felszereltség része)
(21) Mélylazítótüske ki/be kezelőszerve (ha a felszereltség része)
(22) Mélylazító automatikus vezérlésének bekapcsoló/kikapcsoló gombja (ha a felszereltség része)
(23) Mélylazító automatikus reteszelő kapcsolója (ha a felszereltség része)
(24) Eseményjelző lámpa
(25) 12 V-os elektromos aljzat (3)
(26) Alapvető információkat kezelő rendszer (VIMS) szervizcsatlakozója vagy a VIMS 14 érintkezős szervizcsatlakozója
(27) Cat elektrotechnikus (ET, Electronic Technician) diagnosztikai aljzata
(28) Kürt
(29) Tárolóhely az ülésen
(30) Ülés deréktámaszának beállítása
(31) Állítható kartámaszok

Rögzítőfék kezelőszerve (1)

Rögzítőfék - A kapcsoló működésbe hozza a rögzítőféket. A kapcsoló egyúttal NEUTRAL (ÜRES) állásban rögzíti a sebességváltót. A munkagép nem indul el, amíg a rögzítőfék kapcsolója bekapcsolt állapotban van. A munkagép nem mozdul meg és nem kormányozható, amikor a rögzítőfék kapcsolója bekapcsolt állapotban van. Ha a rögzítőfék-kapcsoló be van kapcsolva, a műszerfalon világítani kezd a rögzítőfék visszajelző lámpája. A rögzítőféket ne használja a mozgásban lévő gép megállítására. Az erőátvitel irányválasztója mozgatható, de az erőátvitel üres állásba van rögzítve.

Bekapcsolva - A rögzítőfék bekapcsolásához nyomja le a kapcsoló (1) bal oldalát. A rögzítőfék bekapcsolása elektronikusan letiltja az erőátvitel kezelőszerveit. A sebességváltót ÜRES állásban rögzíti a rendszer.

Kioldva - A rögzítőfék kioldásához nyomja le a kapcsoló (1) jobb oldalát.

Megjegyzés Ha a gépkezelő nem kapcsolja be a rögzítőféket a rögzítőfék kapcsolójával, mielőtt feláll a gépkezelői ülésből, a gépkezelő távollétének érzékelője automatikusan bekapcsolja a rögzítőféket. Ebben az esetben a rögzítőfék a következő három művelet elvégzésekor old ki. A gépkezelőnek vissza kell ülnie az ülésbe, működtetnie kell a rögzítőfék kapcsolóját, majd ki kell oldania a rögzítőfék kapcsolóját.

Sebesség, kormányzás és irányváltó vezérlőkarja (2)



Illusztráció 2g02443021
(1) Rögzítőfék
(2A) Kormányvezérlés
(2B) Irányvezérlő
(2C) Fokozat- és sebességszabályozó
(2D) Sebesség lehívása

A kormányzás vezérlőkarjával (2A) a kormánymű vezérelhető. A rögzítőfék kioldásához nyomja le a kapcsoló (1) jobb oldalát. A gépkezelőnek az ülésben kell tartózkodnia. Ezek a műveletek engedélyezik az erőátvitel kezelőszerveit. A kormányvezérlőt elektronikusan reteszeli a rögzítőfék. A rögzítőfék bekapcsolásával az erőátvitel kezelőszervei elektronikusan letiltásra kerülnek.

Kormányvezérlő (2A)

A gépet lehet kormányozni, ha a hajtáslánc ÜRES fokozatban van.


FIGYELMEZTETÉS

Ha a kormányvezérlőt megmozdítják az erőátvitel ÜRES helyzetében vagy valamelyik fokozatban, miközben a gépkezelő az ülésben ül és a motor jár, a munkagép elfordul. Kapcsolja be a rögzítőféket, hogy a munkagép nehogy elmozdulhasson.




Illusztráció 3g02409997

Ha a gép előrefelé halad, és a kormánykart előretolja, a gép balra fordul. Ha a gép előrefelé halad, és a kormánykart hátrahúzza, a gép jobbra fordul. Ha a kormánykart bármelyik irányban tovább mozgatja, a gép gyorsabban fordul.

Ha a gép hátrafelé halad, és a kormánykart előretolja, a gép jobbra fordul. Ha a gép hátrafelé halad, és a kormánykart hátrahúzza, a gép balra fordul. Ha a kormánykart bármelyik irányban tovább mozgatja, a gép gyorsabban fordul.

A gép helyben történő megfordításához az óramutató járásával megegyező irányban, a hajtásláncot tegye ÜRES állásba, és a kormánykart húzza hátra, a gépkezelő felé.

A gép helyben történő megfordításához az óramutató járásával ellentétes irányban, a hajtásláncot tegye ÜRES állásba, és a kormánykart tolja előre.

Táblázat 1
A munkagép haladási iránya  A kormányvezérlő mozgatása  Munkagép haladási iránya (fordulás) 
ELŐREMENET  TOLÁS  BALRA 
ELŐREMENET  HÚZÁS  JOBBRA 
HÁTRAMENET  HÚZÁS  BALRA 
HÁTRAMENET  TOLÁS  JOBBRA 
ÜRES  TOLÁS  BALRA 
ÜRES  HÚZÁS  JOBBRA 

Irányválasztó (2B)



Illusztráció 4g02419757

Amikor a kulcs bekapcsolt állásban van, és a kapcsoló nincs Üres helyzetben, állítsa a kapcsolót Üres helyzetbe. Az irányválasztó kapcsoló (2B) használatával megváltoztathatja a munkagép haladási irányát. A munkagép a kapcsolóval kiválasztott irányba fog haladni.

Előremenet - Nyomja meg az irányválasztó kapcsoló (2B) felső részét, hogy a munkagépet ELŐREMENETI haladási irányba állítsa.

Üres - Állítsa az irányválasztó kapcsolót (2B) középállásba, hogy a munkagépet ÜRES helyzetbe állítsa.

Hátramenet - Nyomja meg az irányválasztó kapcsoló (2B) alsó részét, hogy a munkagépet HÁTRAMENETI haladási irányba állítsa.

Fokozat- vagy sebességtartomány-vezérlő (2C)



Illusztráció 5g02057936

ALACSONY - Görgesse balra a forgókapcsolót (2C), ha alacsonyabb fokozatra vagy sebességre van szükség.

MAGAS - Görgesse jobbra a forgókapcsolót (2C), ha magasabb fokozatra vagy sebességre van szükség.

Megjegyzés Kézi üzemmódban a forgókapcsoló fel- és visszaváltási gombként funkcionál. A visszaváltáshoz görgesse balra a görgőt. Ha a görgőt a bal oldali állásban tartja, az többszörös visszaváltást eredményez. A második visszaváltáshoz állítsa vissza üres állásba a görgőt, majd görgesse ismét balra.

Megjegyzés Automata üzemmódban a görgő balra mozdításával a haladásisebesség-tartomány csökken. A görgő bal oldali állásban tartásával a haladási sebesség lépésekben csökken.

A lépésenkénti változás vonatkozhat a haladásisebesség-tartomány vagy fokozat szintjére. Információkérés esetén ez a változás a felügyeleti rendszer kijelzőjén jelenik meg.

  • A vezérlőfokozat kiválasztásakor a kijelzőn az 1,0, 2,0 és 3,0 egész számok jelennek meg.

  • Az automata váltási üzemmód kiválasztása esetén a kijelzőn 0,5 és a maximális sebesség közötti érték jelenik meg, tizedes törtekben kifejezve. A sebességkorlátozás az információs kijelzőn állítható be.

Haladási sebesség beállítása/visszaállítása (2D)

Megjegyzés Ez a funkció a Továbbfejlesztett automata fokozatváltás (EAS) bekapcsolt állapota vagy kézi üzemmód esetén érhető el.

A sebességértékek beállítása

A hajtáslánc elektronikus vezérlőmodulja (ECM) le tud hívni egy előre beállított előremeneti haladásisebesség-értéket a beállítás/visszaállítás gomb (2D) használatával.

Az érték beállításához a gépkezelőnek a következő körülmények teljesülése mellett, legalább 3 másodpercig lenyomva kell tartani a gombot.

Előre beállított sebességértékek

Megjegyzés A gépkezelő bármikor beprogramozhatja az értéket. A sebességértékek beprogramozásához lásd a következő lépéseket: 1–4.

Az értékek a kulcs minden KI helyzetbe állításakor visszaállnak a 2,0 F és 2,0 R előre beállított értékekre.

  1. Indítsa be a motort, majd gondoskodjon róla, hogy a rögzítőfék kapcsolója (1) kioldott helyzetben legyen. Ez a művelet leállított motor mellett is elvégezhető, ha a munkagép mozgása nem kívánatos.

  2. Állítsa ELŐREMENETI helyzetbe az irányválasztó kapcsolót.

  3. Miközben az irányválasztó kapcsoló előremeneti helyzetben van, görgesse a forgókapcsolót (2C) a kívánt ELŐREMENETI sebesség eléréséig (az információs kijelzőn megjelenik a sebességváltozás). Tartsa nyomva 2 másodpercig a beállítás/visszaállítás gombot (2D) a jelenlegi sebesség tárolásához. Az információs kijelzőn megjelenő, az ELŐREMENETI irányt jelző vonalak villognak a sebesség tárolása közben.

  4. Egy sebesség üzem közbeni lehívásához nyomja meg röviden a beállítás/visszaállítás gombot (2D), miközben a munkagép előrefelé halad. Ekkor beállításra kerül az előre beállított előremeneti sebesség.

Referencia: További részletekért lásd: "Továbbfejlesztett automatikus váltás (EAS, Enhanced Auto Shift)".

Kétirányú váltás (beleértve az automatikus váltási üzemmódokat)

Kétirányú üzemmód - A kétirányú váltási funkcióval a gépkezelő előre beállíthatja az ELŐREMENETI és a HÁTRAMENETI fokozatot az irányváltásokhoz és az ÜRES fokozatból történő váltásokhoz. Az információs kijelző felső sávján látható az a fokozat, amelybe a munkagép kapcsol, amikor irányt változtatnak, vagy amikor a munkagépet kiveszik ÜRESBŐL.

Automatikus váltás BE - Válassza ki a funkcióváltási üzemmódot az információs kijelzőn. Az első figyelmeztető kijelző digitális kijelzőablakában megjelenik egy fogaskerék ikon az "Auto" szöveggel. A jelző azt jelzi, hogy az automatikus váltás BE van kapcsolva.

Automatikus váltás KI - Nem jelenik meg ikon a digitális kijelzőablakban. Amikor az automatikus váltás jelzője nincs bekapcsolva, a kézi váltási üzemmód van működésben.

Ha irányváltás vagy üres fokozatból váltás történik, a sebességváltó az adott irányhoz az aktív módban kiválasztott fokozatba vált. Ha a munkagép harmadik előremeneti fokozatban van, az automata sebességváltás funkció beállítása pedig 1F-2R, és irányváltást kezdeményez, a munkagép a harmadik előremeneti fokozatból közvetlenül a második hátrameneti fokozatba vált. Újabb irányváltás kezdeményezésekor a munkagép második hátrameneti fokozatból első előremeneti fokozatba vált. Amikor az "Automatikus váltási" üzemmód BE van kapcsolva, a munkagép az "Automatikus váltás" segítségével választja ki a megfelelő fokozatot. Ez a művelet akkor következik be, amikor a rendszer a munkagép kétirányú sebességét használja a munkagép olyan legnagyobb sebességéhez, amelyre az "Automatikus váltás" válthat.

Az információs kijelzővel kapcsolatos bővebb információkért tekintse meg az "Információs kijelző (14)" című részt és az 35 ábrát. Nyomja meg a hajtáslánc gombját (14J) az információs kijelző első teljesítményoldalán.



Illusztráció 6g03565888

Ezután megjelenik az "Auto Shift / Bi-Directional (Automatikus váltás/kétirányú üzemmód)" menü. Válassza ki a kívánt váltási beállítást.

  • Az "Automatikus váltás" kijelölési mezője lehetővé teszi az automatikus váltási funkció "be-" vagy "kikapcsolását".

  • A "Bi-Directional (Kétirányú üzemmód)" jelölőnégyzete lehetővé teszi a kétirányú üzemmód "bekapcsolását" abba, a felhasználó által meghatározott kétirányú üzemmódba (illetve "kikapcsolását" abból), amely aktuálisan be van programozva.

  • Az automatikus váltás és a kétirányú üzemmód kezelőszerveit egymástól függetlenül vagy együtt is lehet használni.

A kiválasztott üzemmód látható a jelzések elülső kijelzőjének (5) kijelző ablakában. A különböző üzemmódokat a gépkezelő az információs kijelző segítségével választhatja ki.

Továbbfejlesztett automatikus váltás (EAS, Enhanced Auto Shift)

Az EAS egy üzemanyag-takarékossági és kényelmi funkció. Ez a funkció automatikus erőátviteli rendszerként működik. A gépkezelő beállíthatja a kívánt haladásisebesség-tartományt, és a munkagép automatikusan beállítja a kívánt sebesség eléréséhez szükséges leghatékonyabb fokozatot és motorfordulatszámot. A munkagép alkalmazkodik a munkagépnek - a munkagép szöge, a tolólap terhelése vagy az aszfaltvágó húzása miatt - megváltozott terheléséhez, és mindig próbálkozik a lánctalp sebességének fenntartásával.

"EAS" üzemmódban a gépkezelő állítja be a haladásisebesség-tartományt a felfelé váltó/lefelé váltó kezelőszervek segítségével.

Az automatikus váltásnak két üzemmódja van: "automatikus" és "kézi".

Automatikus váltás BE - az "automatikus" üzemmód. Az "automatikus" üzemmódban a gépkezelő állítja be a munkagép kívánt sebességét a felfelé váltó/lefelé váltó kezelőszerv segítségével.

Automatikus váltás KI - a "kézi" üzemmód. "Kézi" üzemmódban a gépkezelő közvetlenül szabályozza a fokozatválasztást és a motor fordulatszámát.

Az EAS (Enhanced Auto Shift, továbbfejlesztett automatikus váltás) konfigurálása

Megjegyzés Ahhoz, hogy a konfigurációs területre lehessen navigálni, először meg kell adni a szerviz mód jelszavát.

Az információs kijelzővel kapcsolatos bővebb információkért tekintse meg az "Információs kijelző (14)" című részt és az 35 ábrát.

A fő teljesítményoldalon nyomja meg a "Service (Szerviz)" gombot (14D). Miután megadta a szerviz mód jelszavát, a Szerviz oldalon nyomja meg a "Konfiguráció" lehetőséget, hogy az sárga színnel legyen kijelölve.



Illusztráció 7g03565909
"Konfigurációs lista" képernyője

  • Nyomja meg az OK gombot, és lépjen tovább a "Configuration List (Konfigurációs lista)" oldalra.

  • A "felfelé" és a "lefelé" mutató nyilak segítségével lehet a listán szereplő, különböző, konfigurálható elemekhez görgetni.

  • Válassza ki, és nyomja meg a kijelölt "Powertrain (Hajtáslánc)" lehetőséget.

  • Válassza ki, és nyomja meg az Auto Shift (Automatikus váltás) (EAS) lehetőséget.

  • Válassza ki, és nyomja meg az "Enable (Bekapcsolás)" vagy "Disable (Kikapcsolás)" lehetőséget.


Illusztráció 8g03565926
"Továbbfejlesztett automatikus váltás" (EAS, Enhanced Auto Shift) bekapcsolásának képernyője

A lassítópedál és a fékpedál továbbra is működik, de mindkét pedál befolyásolja a működést az "automatikus" üzemmódban, az aktuális irányban. Amikor megnyomják a fék- vagy a lassítópedált, az "automatikus" üzemmód átmenetileg "felfüggesztésre" kerül, és a pedálok felengedése után áll vissza a normál üzemmódra.

beállítást

A tulajdonos be tudja állítani a maximális lánctalp-sebességet a munkagéphez.



Illusztráció 9g03565941
"Hajtáslánc" konfigurációs képernyője

Vissza gomb - Nyomja meg a Vissza gombot ahhoz, hogy visszatérjen az előző menüre.



Illusztráció 10g03565951
"Erőátvitel maximális sebessége" képernyő

A lánctalp - tulajdonos által beállított - maximális sebességének megtekintéséhez először meg kell adni a szervizjelszót, majd a következő menühöz kell navigálni. Válasszon az első teljesítményoldalról: Service (Szerviz), Configuration (Konfiguráció), Power train (Hajtáslánc), Maximum Track Speed (Maximális lánctalp-sebesség).

  • Válasszon sebességet; ehhez a felfelé/lefelé mutató nyilak segítségével görgessen végig rendelkezésre álló lehetőségek listáján.

  • Amikor a kívánt sebesség megjelenik a lista közepén, az érték automatikusan beprogramozásra kerül, ha várnak néhány másodpercet, amíg az érték fehér színűre nem vált. Ez a művelet azt jelenti, hogy az értéket a rendszer elfogadta.

  • A lánctalp - előre és hátra irányú - maximális sebességét ezen az oldalon lehet meghatározni.

A munkagépnek a gépkezelő által beállított sebessége soha nem haladhatja meg a munkagépnek a tulajdonos által beállított maximális sebességét.

Megjegyzés A munkagép maximális sebessége nem biztosít védelmet a motor túl magas fordulatszáma ellen. A motor túl magas fordulatszámát továbbra is a hagyományos módszerekkel kell kezelni.

Kétirányú beállítások képernyője

Az automatikus váltást a Kétirányú beállítások képernyőjén lehet bekapcsolni, az információs kijelzőn. Ez a menü a következő menükre navigálva érhető el:

  1. Válassza ki a "HOME (KEZDŐKÉPERNYŐ)" lehetőséget.

  2. Ezután válassza ki a "Power Train (Hajtáslánc)" lehetőséget.

  3. Ezután kapcsolja BE a "Bi-Directional (Kétirányú üzemmód)" lehetőséget.


    Illusztráció 11g06055452
    Kétirányú sebesség beállítása


    Illusztráció 12g06055444
    Erőátvitel maximális fordulatszáma


    Illusztráció 13g06055460

  4. A gomb megnyomása a képernyőn. Ez a művelet működésbe hozza a kétirányú sebesség beállítását, amely a gomb alatti képernyő alsó sávjában látható. A beprogramozott kétirányú beállítás megváltoztatásához nyomja meg a képernyő alsó sávjában lévő ikont.

A kétirányú beállításokat be lehet állítani az automatikus váltással.

A kétirányú beállításokat be lehet állítani az automatikus lefelé váltással.

A gépkezelő által kiválasztott kétirányú értékek nem kerülnek tárolásra, amikor a motor indítókapcsolójának kulcsát KI helyzetbe fordítják.

Automatikus váltás lefelé

Az elektronikus erőátviteli rendszer automatikus visszaváltási üzemmóddal rendelkezik. Ha a nyomatékváltó áttételi viszonya egy meghatározott küszöbértékre csökken, ez a funkció automatikusan alacsonyabb fokozatba váltja az erőátvitelt. Ez a funkció előremenetben és hátramenetben egyaránt működik. A jelen munkagép esetében a gyári alapértelmezett beállítás a KI állapot. Amikor az automatikus lefelé váltás működésben van, az alapértelmezett beállítás a közepes.

Az automatikus lefelé váltási funkció beállítását a vezetőfülke jobb oldali oszlopán lévő információs kijelző segítségével lehet elvégezni. Amikor a munkagépet beindítják, az erőátvitel abban az automatikus lefelé váltási üzemmódban lesz, amelyiket a munkagép leállítása előtt kiválasztották. Amikor a munkagépet beindítják, és az automatikus lefelé váltás nincs működésben, az információs kijelző segítségével végezze el az automatikus lefelé váltás beállítását.



Illusztráció 14g03565978

Az információs kijelzővel kapcsolatos bővebb információkért tekintse meg az "Információs kijelző (14)" című részt és az 35 ábrát.

A fő teljesítményoldalon nyomja meg a "Function (Funkció)" gombot (14G). Megnyílik a "Function Switches (Funkciókapcsolók)" üzemmódválasztó menü. Nyomja meg az "Auto Downshift (Automatikus visszaváltás)" gombot.

Ha az automatikus visszaváltás üzemmód aktív, az első figyelmeztető kijelző digitális kijelzőablakában megjelenik egy fogaskerék ikon, alatta az „auto” szöveggel. Amikor kiválasztja az automatikus lefelé váltás üzemmódját, az erőátvitel legyen ÜRESBEN. Ha az automatikus lefelé váltás működtetésére nincs szükség, a munkagépet kézi üzemmódban lehet működtetni. Az automatikus lefelé váltáshoz tartozó teljesítmény megváltoztatását az információs kijelzőn lehet elvégezni.

Az információs kijelzővel kapcsolatos bővebb információkért tekintse meg az "Információs kijelző (14)" című részt és az 35 ábrát.

A fő teljesítményoldalon nyomja meg a "Machine (Munkagép)" gombot (14B). Megnyílik a "Machine (Munkagép)" menü. Válassza ki a "Settings (Beállítások)" kategóriát, és nyomja meg az "OK" gombot.



Illusztráció 15g03565997

Válassza ki a "Power Train (Hajtáslánc)" lehetőséget a Settings (Beállítások) menüben.



Illusztráció 16g03566006

Válassza ki az "Auto Down Shift (Automatikus váltás lefelé)" lehetőséget, és nyomja meg az "OK" gombot.



Illusztráció 17g03566018

Görgessen végig a lehetőségek listáján: "Low (Alacsony), Medium (Közepes) vagy High (Magas)." Válasszon ki egy lehetőséget, és nyomja meg a beállítás kijelöléséhez. A beállításhoz nyomja meg az "OK" gombot

Az automatikus lefelé váltást a következő üzemmódokban lehet működtetni.

Automatikus váltás lefelé (ALACSONY) - Válassza ki a funkcióváltási üzemmódot az információs kijelző első képernyőjén. Válassza ki az "Auto Down Shift (Automatikus váltás lefelé)" lehetőséget, és kövesse a megjelenő utasításokat az automatikus lefelé váltási üzemmód működtetéséhez. Az automatikus lefelé váltási üzemmód ikonja KIGYULLAD. Ez a beállítás teszi lehetővé a legmagasabb beállítási pontot a motor túl alacsony fordulatszámú járása előtt és a haladási sebesség legnagyobb mértékű csökkentését, mielőtt az automatikus lefelé váltásra sor kerül. A választást az információs kijelzőn lehet megváltoztatni.

Automatikus váltás lefelé (KÖZEPES) - Ez a beállítás közepes beállítási pontot tesz lehetővé a motor túl alacsony fordulatszámú járása előtt, valamint a haladási sebesség közepes mértékű csökkentését, mielőtt az automatikus lefelé váltásra sor kerül. Ez a kiválasztást az információs kijelző menüjében lehet elvégezni.

Automatikus váltás lefelé (MAGAS) - Ez a beállítás teszi lehetővé a legalacsonyabb beállítási pontot a motor túl alacsony fordulatszámú járása előtt és a haladási sebesség legkisebb mértékű csökkentését, mielőtt az automatikus lefelé váltásra sor kerül. Ez a kiválasztást az információs kijelzőn lehet elvégezni.

Kézi váltás az automatikus lefelé váltás alatt - Az automatikus lefelé váltás lehetővé teszi, hogy az erőátvitel automatikusan váltson alacsonyabb fokozatba. Ha kézzel váltott magasabb sebességfokozatba, az automatikus visszaváltás 2 másodpercig nem aktív. A gépkezelő bármikor válthat sebességet kézzel is.

Automatikus váltás lefelé (KI) - Nem jelenik meg ikon a digitális kijelzőablakban. A kézi váltási üzemmód akkor van aktív, ha az automatikus váltás ikonjai nem világítanak.

Amikor az automatikus váltás be van kapcsolva, az automatikus lefelé váltást nem lehet működtetni.

Amikor a munkagépet leállítják, az automatikus lefelé váltás működésben lévő üzemmódját tárolja az elektronikus vezérlőmodul (ECM) memóriája. Amikor a munkagépet beindítják, az automatikus lefelé váltás ugyanabban az üzemmódban lép működésbe.

Tárolórekesz vagy a koronaszint-vezérlés kijelzője (ha a felszereltség része) (3)



Illusztráció 18g03377102

Tárolás

Ebben a rekeszben tárgyakat tárolhat.

Koronaszint-vezérlés kijelzője (ha a felszereltség része)

Ha a felszereltség része, a koronaszint-vezérlés kijelzője (3) található itt a tárolórekesz helyett.

Ablaktörlő és ablakmosó (4)

Törlő/mosó kezelőszervek



Illusztráció 19g03377104

Hátsó ablaktörlő/-mosó (4A)

Bal oldali ablaktörlő/ablakmosó (4B)

Jobb oldali ablaktörlő/ablakmosó (4C)

Első ablaktörlő/ablakmosó (4D)

Ablakmosó kapcsolója



Illusztráció 20g01523239

Ki - Az ablaktörlő leállításához fordítsa el a kapcsolót az óramutató járásával ellentétes irányban, a felső helyzetbe.

Szakaszos - Az ablaktörlők késleltetési sebességének módosításához forgassa az óramutató járásával megegyező irányban a kapcsolót, a "szakaszos" tartományban.

Alacsony - Fordítsa el a kapcsolót az óramutató járásával megegyező irányban, az első rögzített helyzetbe, az ablaktörlő alacsony fokozatú, folyamatos működtetéséhez.

Magas - Fordítsa el a kapcsolót az óramutató járásával megegyező irányban, a második rögzített helyzetbe, az ablaktörlő magas fokozatú, folyamatos működtetéséhez.

Ablakmosó



Illusztráció 21g01529553

Ablakmosó - Az ablakmosó és az ablaktörlő aktiválásához nyomja meg és tartsa nyomva a kapcsolót. A kapcsoló felengedésekor egy rugó leállítja az ablakmosót. Az ablaktörlők ezután még körülbelül 20 másodpercig működnek, hogy letöröljék az ablakmosó-folyadékot a szélvédőről.

Figyelmeztető kijelző (5)

A figyelmeztető kijelzőre vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Felügyeleti rendszer".

Fűtés és légkondicionálás kezelőszervei (6)



Illusztráció 22g03376899

Ventilátor kezelőszerve (6A)

Ventilátorsebesség-kapcsoló (6A) - A ventilátor sebességvezérlő kapcsolója vezérli a négysebességes légfúvó ventilátor motorját.

KI - Fordítsa el a ventilátor-sebesség kapcsolóját az óramutató járásával ellentétes irányban, a bal szélső helyzetbe a légfúvó ventilátor leállításához.

Alacsony - A ventilátor legalacsonyabb sebességéhez fordítsa el a ventilátorsebesség kapcsolóját az óramutató járásával megegyező irányban, az első rögzített helyzetbe.

Közepes - A ventilátor közepes sebességéhez fordítsa el a ventilátorsebesség kapcsolóját az óramutató járásával megegyező irányban, a második rögzített helyzetbe.

Közepes-magas - A ventilátor közepes-nagy sebességéhez fordítsa el a ventilátorsebesség kapcsolóját az óramutató járásával megegyező irányban, a harmadik rögzített helyzetbe.

Magas - A ventilátor nagy sebességéhez fordítsa el a ventilátorsebesség kapcsolóját az óramutató járásával megegyező irányban, a negyedik rögzített helyzetbe.

Hőmérséklet-szabályozó (6B)

Hőmérséklet-szabályozó (6B) - A hőmérséklet-szabályozó (6B) szabályozza a vízszelep helyzetét, amikor az automatikus légkondicionáló kapcsolója (6C) A/C (Légkondicionálás) vagy KI helyzetben van. Amikor az automatikus légkondicionáló kapcsoló alsó helyzetben van, a hőmérsékletet szabályozó forgókapcsolóval állítható be a kívánt hőmérséklet a vezetőfülkében. A hőmérséklettartomány, amikor ez a forgókapcsoló AUTOMATA helyzetben van: 10° C (50° F) a leghidegebb helyzetben és 32° C (90° F) a legmelegebb helyzetben.

A légkondicionáló kapcsolója (6C)



Illusztráció 23g02106193

A légkondicionáló kapcsolójának használatával határozható meg a fűtő- és légkondicionáló rendszer üzemmódja. A billenőkapcsolónak három pozíciója van.

Felső helyzet (légkondicionálás) - Ez a pozíció állítja be a hűtés és légkondicionáló rendszert kézi üzemmódra. A kapcsoló bekapcsolja a kompresszort a légkondicionálásra. A kapcsoló lehetővé teszi, hogy a hőmérséklet-szabályozó (6B) szabályozza a vízszelepet.

Középső pozíció (OFF KI üzemmód) - Ez a pozíció állítja a légkondicionáló rendszert KI üzemmódba. A kapcsoló lehetővé teszi, hogy a hőmérséklet-szabályozó (6B) szabályozza a vízszelepet.

Alsó helyzet (AUTOMATIKUS üzemmód) - Ez a pozíció állítja be a hűtés és légkondicionáló rendszert automata üzemmódra. A munkagép elektronikus vezérlőmodulja automatikusan vezérli a légkondicionáló-kompresszor tengelykapcsolóját és a vízszelep helyzetét. A vezetőfülke kívánt és tényleges hőmérséklete az információs kijelzőn tekinthető meg.

A fülke valós hőmérsékletének az információs kijelzőn való megjelenítésével kapcsolatban tekintse meg az 24 ábrát.



Illusztráció 24g02297453

A vezetőfülke (6D), (6E) és (6F) jelű szellőzőzsalujának beállítása



Illusztráció 25g02059241
A vezetőfülke kerek szellőzőzsaluja (6D)


Illusztráció 26g01537193
A vezetőfülke négyzet alakú bordákkal ellátott, szögletes szellőzőzsaluja (6E)


Illusztráció 27g02463425
A vezetőfülke elforgatható szellőzőzsaluja (6F)

Kerek szellőzőzsaluk a vezetőfülkében - Két, ilyen típusú szellőzőzsalu található a munkagépen. Egy-egy található a vezetőfülke mindkét első oszlopán, a gépkezelő fejének magasságában. Állítsa be a kerek szellőzőzsalukat (6D) a vezetőfülke levegőjének keringtetéséhez. A beállítás az óramutató járásával megegyező vagy azzal ellentétes irányban történő elforgatással történik, valamint a bordák szögének megváltoztatásával.

A vezetőfülke négyzet alakú bordákkal ellátott, szögletes szellőzőzsaluja - Két, ilyen típusú szellőzőzsalu található a munkagépen. Egy-egy található mindkét ajtónál, a gépkezelő lábának szintjében. Állítsa be a négyzet alakú bordákkal ellátott szellőzőzsalukat (6E) a vezetőfülke levegőjének keringtetéséhez. A beállítás az egyik oldalról a másikra történő elforgatással történik, valamint a bordák szögének megváltoztatásával.

A vezetőfülke elforgatható szellőzőzsalui - Nyolc, ilyen típusú szellőzőzsalu található a munkagépen. Két-két szellőzőzsalu található mindkét ajtó mellett. Egy-egy található mindkét oldalablak elülső részénél. Két szellőzőzsalu található a hátsó ablak fölött. A kerek bordákkal ellátott szellőzőzsalukat (6F) úgy állítsa be, hogy a légáramlás egyenletes legyen az ablakok között. A beállításhoz használja az ívelt forgókapcsolót, amely az egység mindkét végén megtalálható. Az egység egyik végén lévő forgókapcsoló a teljes szellőzőzsalu-egységet elforgatja. Ez a művelet a szellőzőzsalu kinyitásának mértékét szabályozza. Az egység másik végén lévő forgókapcsoló csak a szellőzőzsalu forgatja el az egységen belül. Ez a művelet a légáramlás irányát szabályozza.

Fűtés és légkondicionáló rendszer működtetése (automata üzemmód)

Amikor a légkondicionáló kapcsolója AUTOMATIKUS helyzetben van, a hőmérséklet-szabályozó kapcsoló (6B) továbbítja az elektronikus vezérlőmodulnak (ECM) a vezetőfülkének a gépkezelő által beállított hőmérsékletét.

Az automatikus hőmérsékletszabályozó-rendszer tartja fenn a vezetőfülkében a gépkezelő által beállított hőmérsékletet a zsalukon kiáramló levegő hőmérsékletének növelésével vagy csökkentésével. A zsalukból kiáramló levegő hőmérsékletének módosítása a vezetőfülkében lévő levegőhőmérsékleten alapszik.

  • Nyissa ki az összes zsalut. Irányítson el minden levegőmozgást a gépkezelőtől.

  • Állítsa a légkondicionáló kapcsolóját (6C) AUTO helyzetbe.

  • Fordítsa a hőmérséklet-szabályozót középső helyzetbe, ez körülbelül 21° C (70° F) értéknek felel meg.

  • Miután a munkagép elérte a névleges motorhőmérsékletet és fordulatszámot, kissé forgassa el a hőmérséklet-szabályozót a vezetőfülke hőmérsékleti alapértékének megváltoztatásához. Az óramutatóval járásával azonos irányú forgatás maximum 32° C (90° F) értékre növeli a vezetőfülke hőmérsékletének alapértékét. Az óramutatóval járásával ellentétes irányú forgatás 10° C (50° F) értékre csökkenti a vezetőfülke hőmérsékletének alapértékét.

  • Állítsa a ventilátor kezelőszervét (6A) a ventilátor kívánt sebességére. Amikor a külső környezeti hőmérséklet rendkívül meleg vagy hideg, a ventilátor sebességét állítsa MAGAS fokozatra. Amikor a külső környezeti hőmérséklet értéke közel van a gépkezelő által beállított fülkehőmérsékleti alapértékhez, állítsa ALACSONYRA a ventilátor-sebességet. Amennyiben a fűtés- vagy légkondicionáló rendszer nem kontrollálja megfelelően a vezetőfülke hőmérsékletét, növelje a ventilátor sebességét.

Megjegyzés A hőmérséklet-szabályozó forgókapcsoló helyzetének megváltoztatása után várjon néhány percig, hogy a fűtési és légkondicionáló rendszer megváltoztassa a vezetőfülke hőmérsékletét.

Megjegyzés A fülke maximális nyomásának eléréséhez és a fülke porfelgyülemlésének csökkentéséhez kövesse az alábbi tanácsokat:

  • Tartson csukva minden ajtót és ablakot.

  • Működtesse a ventilátort a legmagasabb sebesség-beállításon.

Fűtés és légkondicionáló rendszer működtetése (kézi üzemmód)

Megjegyzés A gépkezelő a ventilátor sebességet a maximumra állítja. Ez a művelet lehetővé teszi, hogy a lehető legrövidebb idő alatt érjük el a kívánt környezetet a vezetőfülkében. Miután a vezetőfülke hőmérséklete elérte a kívánt szintet, a gépkezelő változtathat a ventilátor sebességén. A vezetőfülke hőmérsékletét a ventilátorvezérlő és a hőmérséklet-szabályozó szabályozza.

Fűtés

A maximális hőmérséklet elérése

  • Teljesen nyisson ki minden zsalut.

  • Állítsa a légkondicionáló kapcsolóját (6C) KI helyzetbe.

  • Fordítsa el a hőmérséklet-szabályozót (6B) az óramutató járásával megegyező irányban, amíg a forgókapcsoló meg nem áll. A jelzőnek a piros részen kell lennie.

  • Állítsa magas helyzetbe a szabályozót (6A) a ventilátor maximális sebességének eléréséhez.

  • Terhelés alatt üzemeltesse a motort.

Légkondicionálás

A maximális hűtés elérése

  • Teljesen nyisson ki minden zsalut.

  • Állítsa a légkondicionáló kapcsolóját (6C) A/C (Légkondicionálás) helyzetbe.

  • Fordítsa el a hőmérséklet-szabályozót (6B) az óramutató járásával ellentétes irányban, amíg a forgókapcsoló meg nem áll. A jelzőnek a kék részen kell lennie.

  • Ahhoz, hogy a ventilátor maximális sebességgel működjön, állítsa a ventilátor kezelőszervét (6A) a magas fokozatnak megfelelő helyzetbe.

Páramentesítés

  • Irányítson minden zsalut a legközelebbi ablakra. Zárjon be minden olyan zsalut, ami közvetlenül a gépkezelőre fúj levegőt.

  • Fordítsa el a hőmérséklet-szabályozót (6B) az óramutató járásával megegyező irányban, amíg a forgókapcsoló meg nem áll. A jelzőnek a piros részen kell lennie.

  • Ahhoz, hogy a ventilátor maximális sebességgel működjön, állítsa a ventilátor kezelőszervét (6A) a magas fokozatnak megfelelő helyzetbe.

  • Állítsa a légkondicionáló kapcsolóját (6C) A/C (Légkondicionálás) helyzetbe.

Izzólámpás tetővilágítás (7)

Az izzólámpás világítás egy háromállású kapcsolóval van ellátva, amely a lámpán található. A beállítások a következők:

  • BE

  • KI

  • Ajtó

Ha a kapcsoló az "ajtó" helyzetre van állítva, a lámpa kigyullad, amikor az ajtó nyitva van, és elalszik, amikor az ajtó zárva van.

Üzemi fék pedálja (8)

A fékpedál működtetése - Az üzemi fék működtetéséhez nyomja lefelé a fékpedált. A fékpedállal lassítsa le, majd állítsa meg a munkagépet. Lejtőn lefelé haladva az üzemi fékkel akadályozhatja meg, hogy a munkagép túlságosan felgyorsuljon. Az üzemi fékre különösen olyankor van nagy szükség, amikor meredek lejtőn irányt változtat. Bizonyos esetekben a motorfordulatszám is csökkenhet. További részletekért lásd: "Továbbfejlesztett automatikus váltás (EAS, Enhanced Auto Shift)".

A fékpedál felengedése - Ha a géppel el akar indulni, engedje fel a fékpedált.

Ajtóretesz (9)

Nyomja le a zár kilincsét az ajtó kinyitásához.

Légrugós ülés, gépkezelő jelenlétének érzékelője (10)

A légrugós ülés biztonságos, kényelmes és stabil utazást biztosít, ami a gépkezelő számára kevesebb fáradtsággal jár.

További tudnivalókkal kapcsolatban lásd a jelen kézikönyv "Ülés" című részét.

A gépkezelő nincs jelen

A gépkezelő nincs jelen - Állapotjelző

A gépkezelő távollétének érzékelője a gépkezelő ülésének ülőlapjában található, és érzékeli, amikor nem tartózkodik gépkezelő az ülésben. A rögzítőfék, az erőátvitel és a szerelék kezelőszerveinek működését bizonyos körülmények között ez az érzékelő vezérli.

Hogy milyen hatással van a munkagép vezérlési funkciójára, amikor a rendszer azt érzékeli, hogy a gépkezelő távol van, az a következő körülményekhez tartozó leírásokból ismerhető meg:

Az erőátvitel üresben van, és a rögzítőfék működésben van - Az erőátvitel, a kormányzás és a szerelékek kezelőszerveinek működése azonnal leáll.

Az erőátvitel üresben van, és a rögzítőfék nincs működésben - Az üzemi fék egyre nagyobb erővel működésbe lép, majd a rögzítőfék is működésbe lép. Miután a rögzítőfék működésbe lép, az erőátvitel és a szerelékek kezelőszerveinek működése ugyancsak leáll.

Az erőátvitel fokozatban van - Nincs hatással a rögzítőfék, valamint az erőátvitel és a szerelékek kezelőszerveinek működésére.

A gépkezelő távollétének érzékelője - felülbírálás

Visszafogott kormányzási mód - Amennyiben a gépkezelő távollétének érzékelője meghibásodik, a funkciót átmenetileg felül lehet bírálni az üzemi fék pedáljának enyhe megnyomásával. A felülbírálási funkció arra szolgál, hogy a munkagépet biztonságos helyre lehessen vinni. Miközben az üzemi fék pedálját lenyomva tartják, az erőátvitelt fokozatba lehet tenni. Az üzemi fék pedálját ekkor fel lehet engedni, és a traktor fokozatban marad. A szerelék kezelőszervei is teljes körűen működnek, amikor az erőátvitel fokozatban van, és a funkció felülbírálása folyamatban van.

Biztonsági öv kapcsolója és figyelmeztető lámpája (ha a felszereltség része)



Illusztráció 28g03397873
(A) Biztonsági öv kapcsolója
(B) A biztonsági öv jellemző figyelmeztető lámpája

Megjegyzés A biztonsági öv nem befolyásolja a gépkezelő jelenlétének érzékelését.

Lassítópedál (11)

Lassítópedál - A lassítópedállal állítsa be a kívánt motorfordulatszámot. Ha a motor fordulatszámát csökkenteni akarja, nyomja le a pedált. Engedje fel a pedált a motorfordulatszám növeléséhez. Amikor irányt változtat, ezzel a pedállal csökkentse a motor fordulatszámát. Akkor is ezt a pedált használja, amikor szűk helyeken kell manővereznie. A lassítópedál teljes lenyomásával elérhető legalacsonyabb motorfordulatszám értéke 1000 fordulat/percre van állítva. Elképzelhető, hogy az EAS Auto üzemmódjában jobban le kell nyomni a pedált a motorfordulatszám módosításához.

A motor kulcsos kapcsolója (12)

A motor kulcsos kapcsolójának helyzetét az a fólia jelzi, amely körülveszi a motor kulcsos kapcsolóját.

A munkagép 1. típusú vagy 2. típusú fóliával lehet felszerelve. Az alábbiakban az 1. típusú és 2. típusú fólia egyaránt látható.



Illusztráció 29g03740258
A motor 1. típusú kulcsos kapcsolójának helyzetei


Illusztráció 30g03740273
A motor 2. típusú kulcsos kapcsolójának helyzetei

LEÁLLÍTÁS (1. típus) - Fordítsa a motor kulcsos kapcsolóját LEÁLLÍTÁS helyzetbe, és tartsa meg a kapcsolót ebben a helyzetben 1 másodpercig a motor késleltetett leállításának (DES, delayed engine shutdown) felülbírálásához. A motor azonnal leáll.

Megjegyzés A motor ezen módszerrel való leállítása azonnali leállításnak minősül, és letiltja a DES funkciót.

Megjegyzés Figyelmeztető üzenet és/vagy hangjelzéses riasztás kapcsol be, valamint egy hibakód kerül a naplóba a nem megfelelő motorleállításról, ha a kipufogó hőmérséklete a határérték fölött van.

Megjegyzés A késleltetett motorleállítás felülbírálása csökkentheti a motor és a géprendszer alkatrészeinek élettartamát. Kizárólag vészhelyzetekben alkalmazza.

A MOTOR KÉSLELTETETT LEÁLLÍTÁSÁNAK FELÜLBÍRÁLÁSA (2. típus) - Fordítsa a motor kulcsos kapcsolóját A MOTOR KÉSLELTETETT LEÁLLÍTÁSÁNAK FELÜLBÍRÁLÁSA helyzetbe, és tartsa meg a kapcsolót ebben a helyzetben 1 másodpercig a motor késleltetett leállításának (DES, delayed engine shutdown) felülbírálásához. A motor azonnal leáll.

Megjegyzés A motor ezen módszerrel való leállítása azonnali leállításnak minősül, és letiltja a DES funkciót.

Megjegyzés Figyelmeztető üzenet és/vagy hangjelzéses riasztás kapcsol be, valamint egy hibakód kerül a naplóba a nem megfelelő motorleállításról, ha a kipufogó hőmérséklete a határérték fölött van.

Megjegyzés A késleltetett motorleállítás felülbírálása csökkentheti a motor és a géprendszer alkatrészeinek élettartamát. Kizárólag vészhelyzetekben alkalmazza.

KI (1. típus és 2. típus) - A motor kulcsos kapcsolójába csak akkor lehet betenni a kulcsot, illetve csak akkor lehet kivenni onnan a kulcsot, ha az KI helyzetben van. KI álláson a fülke elektromos áramköreinek nagy része nem kap áramot. A motor továbbjárhat, mivel a motor késleltetett leállításának funkciója működésben van. A vezetőfülke világítása, a műszerfal-világítás, a hátsó lámpák és a tetővilágítás akkor is működőképes, ha a motorindító kapcsoló KI helyzetben van.

Megjegyzés: A vezetőfülke áramellátása a motor kulcsos kapcsolójának KI helyzete mellett is biztosított, ha az alábbi két körülmény egyszerre fennáll:

  • Az erőátvitel reteszelés kapcsolója RETESZELÉS helyzetben van.

  • Az akkumulátorleválasztó kapcsoló BE helyzetben van.

A karbantartás elvégzése után fordítsa az erőátvitel reteszelés kapcsolóját KIOLDOTT helyzetbe. Ha ezt a műveletet nem végzi el, akkor az akkumulátor lemerülhet, ha az akkumulátorleválasztó kapcsolót BE helyzetben hagyják.

BE (1. típus és 2. típus) - A motor kulcsos kapcsolóját fordítsa el az óramutató járásával megegyező irányban BE helyzetbe a vezetőfülke összes áramkörének bekapcsolásához.

INDÍTÁS (1. típus és 2. típus) - Az erőátvitelnek ÜRES helyzetben kell lennie. A motor kulcsos kapcsolóját fordítsa el az óramutató járásával megegyező irányban INDÍTÁS helyzetbe a motor indítózásához. A motor beindulása után engedje el a kulcsot. A motor kulcsos kapcsolója visszaáll a BE helyzetbe.

Földtolólap kezelőkarja (13)

Földtolólap felemelése



Illusztráció 31g03376966

Lebegés (13A) - A tolólap lebegési funkciójának bekapcsolásához tolja előre a kart a rovátkán túlra. A lebegési funkció nem kapcsol ki, amikor a kart visszaengedik ÜRES helyzetbe. Lebegés helyzetben a tolólap a talajfelszínt kopírozva mozog felfelé és lefelé. Az ÚSZÓ helyzet kiválasztásakor az információs kijelző felső részén lévő MANUAL (KÉZI) felirat FLOAT (ÚSZÓ) feliratra vált. A mérőműszer- és kijelzőmodulon világítani kezd az úszó helyzet bekapcsolásáról tájékoztató lámpa.

Megjegyzés Az úszó helyzet bizonyos körülmények között automatikusan kikapcsol. Ehhez egy eseménykód is tartozik. További információkért lásd: Hibaelhárítás, KENR8957.

Az úszó helyzet kikapcsol, ha a kart a TARTÁS helyzetből az EMELT helyzetbe vagy az ALACSONYABB helyzetbe állítják.

A kar Úszó helyzetbe állítása automatikusan leállítja az eszközautomatizálási funkciókat.

Megjegyzés Az Úszó helyzet az információs kijelzőn engedélyezhető vagy letiltható. A gépkezelő számára az alapértelmezett beállítás a bekapcsolt állapot. Az információs kijelző funkcióinak leírásával kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Felügyeleti rendszer".

Quick Drop (gyors ejtés) (13B) - A gyorsejtési funkció aktiválásához nyomja a kart az Alacsonyabb helyzeten túl. A gyorsejtési funkció kikapcsol, ha a kart elmozdítják az Alacsonyabb helyzeten túli állásból.

Megjegyzés A Gyorsejtés az információs kijelzőn engedélyezhető vagy letiltható. A gépkezelő számára az alapértelmezett beállítás a bekapcsolt állapot.

Leengedés (13C) - Tolja előre a kart a tolólap leengedéséhez. A tolólap leeresztésének mozgatási sebességét szabályozni lehet azzal, hogy mennyire tolják előre a kart. Amikor a kart elengedik, az visszatér TARTÁS helyzetbe.

Tartás (13D) - Amikor elengedi a kart EMELT helyzetben, ALACSONYABB helyzetben vagy ÚSZÓ helyzetben, az visszaáll a TARTÁS helyzetbe. A földtolólap fel-le irányú mozgása megáll. Ha a kart elengedik ÚSZÓ helyzetben, az úszó funkció működésben marad.

Emelés (13E) - Húzza hátra a kart a tolólap felemeléséhez. A tolólap felemelésének mozgatási sebességét szabályozni lehet azzal, hogy mennyire húzzák hátra a kart. Amikor a kart elengedik, az visszatér TARTÁS helyzetbe.

Az információs kijelzőn konfigurálható a tolólap válaszideje. A beállítás megfelelő konfigurálásával kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Felügyeleti rendszer".

Földtolólap billentése (egyszeres billentés)



Illusztráció 32g03376978

Billentés balra (13F) - A földtolólap bal oldalának leengedéséhez mozdítsa balra a földtolólap kezelőszervét. A tolólap balra billentésének mozgatási sebességét szabályozni lehet azzal, hogy mennyire viszik balra a kezelőszervet. A kezelőszerv visszatér a TARTÁS helyzetbe, amikor azt elengedik.

Billentéstartás (13G) - A rendszer megőrzi a tolólap balra vagy jobb billentési szögét, amikor a kezelőszerv ebben a helyzetben van.

Billentés jobbra (13H) - A földtolólap jobb oldalának leengedéséhez mozdítsa jobbra a földtolólap kezelőszervét. A tolólap jobbra billentésének mozgatási sebességét szabályozni lehet azzal, hogy mennyire tolják jobbra a kezelőszervet. A kezelőszerv visszatér a TARTÁS helyzetbe, amikor azt elengedik.

Földtolólap billentése (kettős billentés)

Kettős billentés (ha a felszereltség része)



Illusztráció 33g03376991

Működtető-kapcsoló (not shown) - A működtető-kapcsoló a vezérlőkar elején található. A működtető-kapcsoló helyzete határozza meg, hogy a földtolólap egyszeres vagy kettős billentési üzemmódban működik-e.

Megjegyzés A működtető-kapcsoló alapértelmezett beállítását egy Cat márkakereskedő konfigurálhatja az elektrotechnikus (ET) rendszerben.

Ha az alapértelmezett billentési üzemmód az egyszeres billentési üzemmód, tartsa befelé nyomva a működtető-kapcsolót a földtolólap kettős billentési üzemmódban való használatához. Engedje el a működtető-kapcsolót a földtolólap egyszeres billentési üzemmódba való visszaállításához.

Ha az alapértelmezett billentési üzemmód a kettős billentési üzemmód, tartsa befelé nyomva a működtető-kapcsolót a földtolólap egyszeres billentési üzemmódban való használatához. Engedje el a működtető-kapcsolót a földtolólap kétszeres billentési üzemmódba való visszaállításához.

Billentés balra (13F) - Vigye a kezelőszervet balra a tolólap bal oldalának leeresztéséhez és a tolólap jobb oldalának felemeléséhez. A tolólap balra billentésének mozgatási sebességét szabályozni lehet azzal, hogy mennyire viszik balra a kezelőszervet. A kezelőszerv visszatér a TARTÁS helyzetbe, amikor azt elengedik.

Billentéstartás (13G) - A tolólapnak a balra billentéssel vagy jobbra billentéssel kiválasztott billentési szögét a rendszer megtartja, amikor a kezelőszerv ebben a helyzetben van.

Billentés jobbra (13H) - Vigye a kezelőszervet jobbra a tolólap jobb oldalának leeresztéséhez és a tolólap bal oldalának felemeléséhez. A tolólap jobbra billentésének mozgatási sebességét szabályozni lehet azzal, hogy mennyire tolják jobbra a kezelőszervet. A kezelőszerv visszatér a TARTÁS helyzetbe, amikor azt elengedik.

Automatikus vezérlés

Az automatikus tolólapsegítővel (ABA) kapcsolatos bővebb információkért lásd: "Billentyűzetmodul (15)".

Döntésvezérlés



Illusztráció 34g03377000

Hátradöntés - Döntse balra a földtolólap kezelőszervén lévő billenőkapcsolót (13J) a tolólap hátradöntéséhez. Amikor a földtolólapot hátradönti, azzal javítja a földtolólap teherszállítási képességét.

Előredöntés - Döntse jobbra a földtolólap kezelőszervén lévő billenőkapcsolót (13J) a tolólap előredöntéséhez. Amikor a földtolólapot előredönti, azzal javítja a földtolólap behatolási képességét. A döntés emellett segíti a teher ürítését, és minimalizálja az anyagvisszahordást.

Információs kijelző (14)



Illusztráció 35g03565440
Az információs kijelző fő teljesítményoldala
(14A) A kijelző gombja
(14B) A munkagép gombja
(14C) Az összesítések gombja
(14D) Szerviz gomb
(14E) Gépkezelő gomb
(14F) Tájékoztató sáv
(14G) Funkciógomb
(14H) A munkagép világításának gombja
(14J) A hajtáslánc gombja

Az információs kijelző a jobb oldali, gépkezelői konzol elején található. Az információs kijelző kommunikál a munkagép elektronikus vezérlőmoduljaival és műszermoduljával. Az információs kijelző információkat nyújt a gépkezelőnek, és lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy irányítása alatt tartsa a munkagép rendszerét.

Az információs kijelző néhány funkciója jelszóval védett. Az információs kijelzőre vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Felügyeleti rendszer".

Billentyűzetmodul (15)



Illusztráció 36g03376842
(15A) ABA (Auto Blade Assist, automatikus tolólap-segítő) (terhelés)
(15B) ABA (Auto Blade Assist, automatikus tolólap-segítő) (szállítás)
(15C) ABA (Auto Blade Assist, automatikus tolólap-segítő) (terítés)
(15D) Aszfaltvágó automatikus szabályozása
(15E) Automatikus szállítás
(15F) Koronaszint-védelem
(15G) Hozzávetőleges koronaszint-vezérlés
(15H) Koronaszint-vezérlés
(15I) Üzemmód "kiválasztásának" jelzőlámpája
(15J) "Működésben lévő" üzemmód jelzőlámpája


Illusztráció 37g03376847
(15K) "Active (Aktív)" gomb
(15L) "Load, Carry, Spread (Rakodás, Szállítás, Terítés)" gomb

Work Monitor (Munkafelügyelet)



Illusztráció 38g03566353
Munkafelügyeleti képernyő

A „Work Monitor” (Munkafelügyelet) a gépkezelői üléstől jobbra található információs kijelző egyik teljesítmény-képernyője. A Work Monitor (Munkafelügyelet) segít a gépkezelőnek kihasználni a munkagép teljes kapacitását anyagok tolása (szállítása) közben. Vájatdózerolási alkalmazás esetén a munkafelügyeleti funkció összehasonlítja a munkagép potenciális teljesítményét a munkagép mért teljesítményével.

A Work Monitor (Munkafelügyelet) zöld jelzősávja (A) mutatja a munkagép optimális terhelési tartományát. A visszajelző mutató mutatja a munkagép aktuális terhelési állapotát. A legjobb produktivitás érdekében a mutatónak a zöld zóna közepén kell lennie. A munkafelügyeleti sáv jobb oldala (B) jelzi, ha a munkagép az optimális terhelésnél nehezebb terhet tol. A munkafelügyeleti sáv bal oldala (B) jelzi, ha a munkagép az optimális terhelésnél könnyebb terhet tol. A mutató gyors mozgással jelzi a tolólap terhelésében és az üzemi körülményekben bekövetkező változásokat. A mutató gyorsabban mozog, mint ahogy a tolólap terhelése változni képes. Kis léptékekben módosítsa a tolólap magasságát, hogy a mutatót a zöld zónába vigye. A legjobb teljesítmény érdekében a mutatónak a zöld zóna közepén kell lennie.

Ha a mutató folyamatosan a zöld zónától balra van, és a munkagép második fokozatban van, elképzelhető, hogy az első fokozatba való visszaváltással érhető el a munkagép legjobb teljesítménye az adott üzemi körülményekhez. A Work Monitor (Munkafelügyelet) a munkaterület lejtési és talajviszonyainak függvényében módosítja a mutató helyzetét. A tolólap terhelésének módosításával a mutató a zöld zónába vihető, elérve a legjobb teljesítményt. Amikor lejtőkön és változatos minőségű talajon halad át, elképzelhető, hogy a legjobb munkagyakorlatok betartása érdekében a mutatónak rövid időszakokig a zöld zónán kívül kell lennie.

Elképzelhető, hogy a Work Monitor (Munkafelügyelő) nem képes a lehető legjobb teljesítménybecslésekkel szolgálni nagy tengerszint feletti magasság (10 000 láb fölött) vagy rossz minőségű üzemanyag esetén, illetve ha jelentős eltérések tapasztalhatók a munkagép üzemeltetésében az egyes műveletek során. A Work Monitor (Munkafelügyelő) nem képes megbízható mérési adatokkal szolgálni nehéz talajkörülmények között. A nehéz körülmények jelenthetnek nedves, sáros talajt, ahol a munkagép könnyedén elakadhat, kedvezőtlen tapadású és nehezen áthatolható fagyott talajt, illetve általánosságban bármilyen kedvezőtlen tapadással és instabil talajjal járó üzemeltetési körülményt. A Work Monitor (Munkafelügyelet) pontossága javult, ha a munkagép olyan GPS-jelvevővel rendelkezik, melyet például az automata szállítási és az automatikus mélylazító-vezérlő funkció használ. A GPS-jelvevő által biztosított további információknak köszönhetően a Work Monitor (Munkafelügyelő) pontosabb becslést képest végezni a munkagép legjobb teljesítményével kapcsolatba.

Automatikus tolólap-segítő (ABA, Auto Blade Assist) (ha a felszereltség része)

Az ABA olyan funkció, amely automatikussá teszi a tolólap dőlésének és emelésének vezérlését a szokásos földtolási ciklusok során, a gépkezelő fáradtságának csökkentése érdekében. Az ABA funkciót az automatikus szállítási funkcióval együtt lehet működtetni.

Megjegyzés A földtolólap kezelőkarján lévő jobb oldali gomb (15L) segítségével lépkedhet végig az ABA három funkcióján: Load (Rakodás), Carry (Szállítás) és Spread (Terítés).

Megjegyzés A billentyűzetmodul mindegyik gombja fölött lámpák találhatók. Az első lámpa azt jelzi, hogy az adott gomb funkciója ki van-e választva, vagy készenléti üzemmódban van-e. A második fény azt jelzi, hogy a funkció aktív-e, vagy használatban van-e.

Megjegyzés Az automatikus tolólapsegítő üzemmód aktiválásához a rögzítőféknek (1) KIKAPCSOLT állapotban kell lennie. Ha a rögzítőfék BE van kapcsolva, a billentyűzetmodul lámpái villognak, és az ABA kikapcsol.

Rakodás (15A) - Nyomja meg egyszer a gombot (15A) a billentyűzeten a funkció működtetéséhez. A rendszer az információs kijelzőn erre az alkalmazásra beállított értékre állítja a tolólap dőlésszögét. A terhelési funkció működésbe hozása újrakalibrálja a tolólapot. A dőlés újrakalibrálásához a tolólap teljesen hátradől. Ezután a tolólap előredől a kiválasztott szögbe. A gombot a tolólap dőlésének beállítására is lehet használni. Ha a gombot lenyomva tartja (2 másodpercig), a tolólap dőlése csak a rakodási funkció aktuális helyzetéhez áll be. Hasonlóképpen, ha akkor nyomja meg ezt a gombot, amikor már egy másik funkció működésben van, akkor a tolólap dőlése a terheléshez előre beállított helyzethez áll be.

Szállítás (15B) - Nyomja meg egyszer a gombot (15B) a billentyűzeten a funkció működtetéséhez. A rendszer az információs kijelzőn erre az alkalmazásra beállított értékre állítja a tolólap dőlésszögét. A gombot a tolólap dőlésének beállítására is lehet használni. Ha a gombot lenyomva tartja (2 másodpercig), a tolólap dőlése csak a szállítási funkció aktuális helyzetéhez áll be. Hasonlóképpen, ha akkor nyomja meg ezt a gombot, amikor már egy másik funkció működésben van, akkor a tolólap dőlése a szállításhoz előre beállított helyzethez áll be.

Terítés (15C) - Nyomja meg egyszer a gombot (15C) a billentyűzeten a funkció működtetéséhez. A rendszer az információs kijelzőn erre az alkalmazásra beállított értékre állítja a tolólap dőlésszögét. A gombot a tolólap dőlésének beállítására is lehet használni. Ha a gombot lenyomva tartja (2 másodpercig), a tolólap dőlése csak a terítési funkció aktuális helyzetéhez áll be. Hasonlóképpen, ha akkor nyomja meg ezt a gombot, amikor már egy másik funkció működésben van, akkor a tolólap dőlése a terítéshez előre beállított helyzethez áll be.

Megjegyzés Ha a munkagép az első emelő munkahengerre szerelt helyzetérzékelővel rendelkezik, a tolólap az információs kijelzőn beállított sebességgel és a beállított emelési magasságra emelkedik fel.

Megjegyzés A gépkezelő manuálisan kell váltogatnia az ABA Load (Rakodás), Carry (Szállítás) és Spread (Terítés) funkciói között, ha a funkció a billentyűzetről lett aktiválva. Ez a tolólap kezelőkarján lévő jobb oldali gomb (15K) megnyomásával történik.

Megjegyzés Az automatikus tolólap-segítőt bármikor felül lehet bírálni a földtolólap kezelőkarjának megmozdításával. Az automatikus tolólapsegítőt szintén ki lehet kapcsolni a billentyűzet világító lámpájával jelzett gombjainak kiválasztásával/kiválasztásuk megszüntetésével: (15A) ( 15B) és (15C).

Megjegyzés Hibaállapot következik be, amikor a munkagép állapota megakadályozza, hogy egy funkciót kiválasszanak. Az üzemmód "kiválasztásának" lámpája (15I) villogni kezd. Amikor a gépkezelő nyugtázza a hibát, az automatizálási funkció csak "kiválasztási" üzemmódban lesz.

Az automatikus tolólap-segítő működtetése az információs kijelző segítségével

Az információs kijelző segítségével be lehet állítani az automatikus tolólap-segítő (ABA, Auto Blade Assist) működésének automatikus funkcióját.



Illusztráció 39g03566376
Terhelési beállítások (ABA)

Az információs kijelzővel kapcsolatos bővebb információkért tekintse meg az "Információs kijelző (14)" című részt és az 35 ábrát.

Az információs kijelző első teljesítményoldalán válassza ki a következőket: Machine (Munkagép), Settings (Beállítások), Auto Blade Assist (Automatikus tolólapsegítő) "Load: Pitch (Rakodás: Döntés)"

  • Nyomja meg a léptető sáv végét a "Pitch (Dőlésszög)" növeléséhez vagy csökkentéséhez.

  • Amikor a kívánt szám megjelenik, nyomja meg az "OK" gombot a beállításhoz.

Vissza gomb - Nyomja meg a Vissza gombot ahhoz, hogy visszatérjen az előző menüre.

A kezdőképernyő gombja - Nyomja meg a kezdőképernyő gombját, hogy visszatérjen az első teljesítményoldalra.

A munkagép gombja - Ez a gomb az első teljesítményoldalon található.

Ezután válassza ki a következőket az első teljesítményoldalon: Munkagép, Beállítások, Automatikus tolólap-segítő, "Load: Return Height (Terhelés: visszatérési magasság)"

  • Nyomja meg a léptető sáv végét a "Return Height (Visszatérési magasság)" növeléséhez vagy csökkentéséhez.

  • Amikor a kívánt szám megjelenik, nyomja meg az "OK" gombot a beállításhoz.

Ezután válassza ki a következőket az első teljesítményoldalon: Munkagép, Beállítások, Automatikus tolólap-segítő, "Carry: Pitch (Szállítás: dőlésszög)"

  • Nyomja meg a léptető sáv végét a "Pitch (Dőlésszög)" növeléséhez vagy csökkentéséhez.

  • Amikor a kívánt szám megjelenik, nyomja meg az "OK" gombot a beállításhoz.

Ezután válassza ki a következőket az első teljesítményoldalon: Munkagép, Beállítások, Automatikus tolólap-segítő, "Spread: Pitch (Terítés: dőlésszög)"

  • Nyomja meg a léptető sáv végét a "Pitch (Dőlésszög)" növeléséhez vagy csökkentéséhez.

  • Amikor a kívánt szám megjelenik, nyomja meg az "OK" gombot a beállításhoz.

Végezze el ugyanezt a kiválasztási eljárást a "Spread: Lift Rate (Terítés: emelési sebesség)" és "Spread: Spread Height (Terítés: terítési magasság)" beállításához.

Aszfaltvágó automatikus vezérlése (ha a felszereltség része)

A gomb (15D) az automatikus mélylazító-funkció kiválasztására szolgál. Ugyanez a gomb szolgál az aszfaltvágó automatikus funkciója kiválasztásának megszüntetésére. További információkért lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "A mélylazító vezérlése".

Az automatikus mélylazító-vezérlés a mélylazító magasságának és a motor fordulatszámának vezérlésével szabályozza a lánctalp csúszását, és fenntartsa a vonórúd húzóerejét. Az automatikus mélylazító-vezérlés fenntartja a maximális termelékenységet, minimalizálja a munkagép kopását és elhasználódását, valamint csökkenti a gépkezelői fáradtságot.



Illusztráció 40g03346641
Az automatikus mélylazító-vezérlés gombja a mélylazító vezérlőkarján

Az automatikus mélylazító-vezérlés aktiválásához nyomja meg a mélylazító vezérlőkarjának bal oldalán lévő gombot. A gomb (15D) fölötti két jelzőlámpa világít, ha a megfelelő működtetési körülmények fennállnak. Az automatikus mélylazító-vezérlés előremeneti és hátrameneti fokozatban aktiválódik. Ha a munkagép előremeneti fokozatban van, az automatikus mélylazító-vezérlés aktiválásakor a rendszer automatikusan visszavált 1F fokozatba. Amikor a munkagép az első előremeneti fokozatban van, bekapcsol a magasságvezérlés.

Az aszfaltvágó kézi működtetése felülbírálja az aszfaltvágó automatikus szabályozását. Az aszfaltvágó automatikus szabályozása újra működésbe lép, ha az aszfaltvágó szabályozókarját nem mozgatják. A motor lassításának kézi szabályozása felülbírálja az aszfaltvágó automatikus szabályozását. A kézi szabályozás nem kapcsolja ki az aszfaltvágó automatikus szabályozását.

Az aszfaltvágó automatikus szabályozását a következő műveletek kapcsolják ki:

  • A gomb (15D) megnyomása a billentyűzetmodulon

  • A munkagép mozgatása hátramenetben

  • Az üzemi fék pedáljának megnyomása

  • A szerelékleállítási kapcsoló működtetése

  • Az aszfaltvágó automatikus szabályozógombjának megnyomása az aszfaltvágó szabályozókarján

  • Az automatikus reteszelőgomb megnyomása a mélylazító vezérlőkarján

Megjegyzés Amikor az aszfaltvágó a talajban van, nem ajánlott hátrameneti fokozatra kapcsolni.

Ha az alábbi helyzetek valamelyike bekövetkezik, az aszfaltvágó automatikus szabályozása felfüggesztésre kerül.

  • A rögzítőfék működésbe hozása

  • A gépkezelő nincs jelen

  • Diagnosztikai jelzés vagy esemény a szereléktől

Az aszfaltvágó automatikus szabályozása felfüggesztett állapotot hoz működésbe, és egy lassan villogó lámpa jelenik meg a billentyűzetmodulon. A következő állapotok megszüntetése esetén a lámpa folyamatosan világít a billentyűzetmodulon.

  • Nem megfelelő fokozat (üres vagy bármely fokozat az 1F fölött)

  • Üzemi fék

Mélylazító terhelésének beállítása



Illusztráció 41g03572644
Mélylazítórúd: terhelési tényező beállítása

Az automatikus mélylazító-vezérlés terhelési tényezőjét az információs kijelzőn állíthatja be a gépkezelő. Ha a munkagép nehéz mélylazítási műveleteket végez, erősítse meg a megfelelő mélylazítási műveleteket a megfelelő terhelés-beállítások megadásához.

Az információs kijelzőn beállítható az automatikus mélylazító-vezérlés működésének automata funkciója.

Automatikus szállítás (ha a felszereltség része)

Az automatikus szállítási üzemmód automatikusan vezérli a tolólap emelési és a tolólap leeresztési funkcióját a földtolási ciklus szállítási szakasza során. Ez az automatikus vezérlés a tolólap optimális terhelésének fenntartására szolgál. Az automatikus szállítás hozzájárul a gépkezelő fáradtságának csökkentéséhez, miközben a munkagép maximális hatékonysága is megmarad. Az automatikus szállítási üzemmód akkor működik a legjobban, ha az automatikus tolólap-segítővel együtt használják.

Megjegyzés A gépkezelőnek manuálisan kell megrakodnia a tolólapot az automatikus szállítási üzemmód aktiválása előtt. Az automatikus szállítási üzemmód a tolólap teljes megrakodása előtt aktiválható. Az automatikus szállítási üzemmód azonban nem kezdi meg a tolólap magasságának a vezérlését, amíg a tolólap nincs tele. Ha az automatikus szállítási üzemmód látszólag nem működik, ellenőrizze, hogy a Work Monitor (Munkafelügyelet) mutatója a zöld zónában van-e. Az automatikus szállítási üzemmód működéséhez a mutatónak a zöld zónában kell lennie.

Automatikus szállítás - Röviden nyomja meg a gombot (15E) a rendszer kiválasztásához, illetve a rendszer kiválasztásának megszüntetéséhez. A jelzőlámpa világít, amikor a rendszer ki van választva. Nyomja meg a földtolólap kezelőkarján lévő bal oldali gombot (15K) az automatikus szállítási üzemmód bekapcsolásához. Röviden nyomja meg ismét a bal oldali gombot (15K) az automatikus szállítási üzemmód kikapcsolásához. A földtolólap kezelőkarján lévő jobb oldali gomb (15L) segítségével lépkedhet végig az ABA funkcióin.

Work Monitor (Munkafelügyelet)



Illusztráció 42g03566403
Az automatikus szállítási üzemmód "Work Monitor (Munkafelügyeleti)" funkciója
Felső sáv: az automatikus szállítási üzemmód zöld zónája
Alsó sáv: a terhelési tényező beállítása kettős billentés esetén

Az információs kijelzőn beállítható az automatikus szállítási üzemmód működésének automata funkciója.

Az automatikus szállítási üzemmód automatikusan úgy állítja be az üzemeltetési pontot, hogy az illeszkedjen az aktuális üzemi körülményekhez. A gépkezelő beállíthatja a terhelési tényezőt, hogy segítsen az automatikus beállításnak megtalálni a legjobb üzemi körülményeket. A teljes terhelés beállítási értékét csökkenteni kell, ha a munkagép túlzott mértékben csúszik az automatikus szállítás működése közben.

Cat koronaszint-vezérlés (ha a felszereltség része)

A koronaszint-vezérlés egy olyan rendszer, mely automatizálja a tolólap vezérlését az egységesebb koronaszint érdekében. A koronaszint-vezérlés a munkagép integrált része, mely több speciális funkciót is lehetővé tesz. A koronaszint-vezérlés üzemmódjainak kiválasztása a billentyűzetgombok megnyomásával történik. A vezérlőmódot ezután a tolólap kezelőkarján lévő bal oldali gomb (15K) megnyomásával lehet be- vagy kikapcsolni.

Koronaszint-védelem (15F) - A koronaszint-védelem a koronaszint-vezérlés egy olyan üzemmódja, amely felülbírálja a gépkezelő tolólapnak adott utasításait, megakadályozva, hogy a tolólap csúcsai a munkaterület kialakítási tervében meghatározott szint alá menjenek.

Hozzávetőleges koronaszint-vezérlés (15G) - A hozzávetőleges koronaszint-vezérlési üzemmód vezérli a tolólap központi magasságát, de nem vezérli a tolólap billentését.. Kanyarodáskor és ásáskor a tolólap billentését a gépkezelő vezérli, a koronaszint-vezérlő rendszer beavatkozása nélkül. A hozzávetőleges koronaszint-vezérlést nehezen mozgatható anyagok eltávolításakor vagy nagy mennyiségű anyag mozgatásakor ajánlott használni.

Koronaszint-vezérlés (15H) - A koronaszint-vezérlés egy olyan üzemmód, mely a tolólap koronaszintre vonatkozó emelését és billentését is vezérli. A koronaszint-vezérlést ki lehet választani és lehet használni az automatikus szállítással együtt. Az automatikus szállítással kiegészített koronaszint-vezérlést akkor lehet a legjobban használni, amikor a munkaterület koronaszintjének kialakítása terv alapján történik. Ha a munkagép AccuGrade rendszerrel rendelkezik Cat koronaszint-vezérlés helyett, ez a gomb választja ki az AccuGrade funkciót. Az AccuGrade-et nem lehet az automatikus szállítással együtt használni.

A koronaszint-vezérlés funkcióinak együttes használata az automatikus szállítással

Az automatikus szállítás funkció a Cat koronaszint-vezérlés mindhárom üzemmódjával használható.

  • Cat koronaszint-vezérlő

  • Hozzávetőleges koronaszint-vezérlés

  • Koronaszint-védelem

A kiválasztás módja megegyezik: Válassza ki a használni kívánt koronaszint-vezérlési üzemmódot a billentyűzetmodulon (15). Emellett válassza ki az automatikus szállítás funkciót. A bekapcsoló-/kikapcsológomb ekkor egyszerre működteti mindkét funkciót.

Az információs kijelzőn beállítható az automatikus koronaszint-vezérlés működésének automata funkciója.

Gázszabályozó kapcsoló (16)

Gázszabályozó - A billenőkapcsoló a jobb oldali konzolon található. A gázszabályozó vezérlője úgy van beprogramozva, hogy ALAPJÁRATON indítsa be a motort.

Magas alapjárati fordulatszám - A motor gázszabályozója alapjárati fordulatszámra van beállítva indításkor. A magas alapjárat fordulatszámhoz nyomja meg, és engedje el a gázszabályozó kapcsoló tetejét. A motor fordulatszáma azonnal az üresjárati magas fordulatszámra áll be.

Alacsony alapjárati fordulatszám - Az alacsony alapjárat fordulatszámhoz nyomja meg, és engedje el a gázszabályozó kapcsoló alját. A motor fordulatszáma azonnal üresjárati alacsony fordulatszámra áll be.

A motor gázszabályozójának közepes beállítása

A motor fordulatszámát manuálisan be lehet állítani egy közepes szintre, az alacsony alapjárat és a magas alapjárat között. Két módszer áll rendelkezésre a motor közepes fordulatszámának beállítására. Az egyik módszernél a motor gázszabályozó kapcsolóját kell használni. A másik módszernél a lassítópedált kell együtt használni a motor gázszabályozó kapcsolójával.

Csak a gázszabályozó kapcsolót alkalmazó módszer

Ahhoz, hogy a motor fordulatszámát bármely fordulatszámról - kivéve a magas alapjárati fordulatszámot - megnövelje, nyomja meg, és tartsa lenyomva a gázszabályozó kapcsoló tetejét. Rövid késleltetés után a fordulatszám lassan emelkedni kezd. Engedje el a kapcsolót, amikor eléri a kívánt fordulatszámot. Amikor a kapcsolót elengedi, a motor ezen a fordulatszámon marad, amíg meg nem nyomja újból a kapcsolót, vagy a kulcsot végig nem forgatja.

Ahhoz, hogy a motor fordulatszámát bármely fordulatszámról - kivéve az alacsony alapjárati fordulatszámot - csökkentse, nyomja meg, és tartsa lenyomva a gázszabályozó kapcsoló alját. Rövid késleltetés után a fordulatszám lassan csökkenni kezd. Engedje el a kapcsolót, amikor eléri a kívánt fordulatszámot. Amikor a kapcsolót elengedi, a motor ezen a fordulatszámon marad, amíg meg nem nyomja újból a kapcsolót, vagy a kulcsot végig nem forgatja.

A lassítópedálos módszer

A motor gázszabályozóját állítsa magas alapjárati fordulatszámra. Nyomja le a lassítópedált, amíg a kívánt motor-fordulatszámot el nem éri. Amikor a fordulatszám elérte a kívánt szintet, nyomja meg a gázszabályozó kapcsoló magas alapjárati oldalát, és tartsa benyomva 3 másodpercig. Ezzel az elektronika rögzíti a motor fordulatszámát.

Ahhoz, hogy visszaálljon alacsony alapjáratra vagy magas alapjáratra, nyomja meg és engedje el a gázszabályozó kapcsoló megfelelő oldalát a fentiekben ismertetett módon.

Hidraulika-reteszelés kapcsolója (17)

Ez a kapcsoló (17) deaktivál minden munkaeszköz-vezérlőt.

Hidraulika-reteszelés kapcsoló - A hidraulika-reteszelés kapcsoló része egy piros színű zárófül is. A fület fel kell emelni és meg kell tartani ahhoz, hogy a kapcsolót bármelyik irányban meg lehessen nyomni. Emelje fel a zárófület, és nyomja meg a kapcsoló (17) tetejét a szerelékek kezelőszerveinek kikapcsolásához. Emelje fel a zárófület, és nyomja meg a kapcsoló alsó részét a szerelékek kezelőszerveinek bekapcsolásához .

Megjegyzés Mindig kapcsolja ki a szerelékek kezelőszerveit, mielőtt kiszáll az ülésből, illetve mielőtt hozzákezd a munkagép szervizeléséhez. A szerelékek kezelőszerveit akkor is mindig ki kell kapcsolni, amikor a munkagépet felügyelet nélkül hagyja. A szerelék kezelőszervének a műszerfal panelén lévő jelzője kigyullad, amikor a szerelékek kezelőszerveit kikapcsolják.

Megjegyzés A motor leállítása után csak rövid ideig lehet a szerelékeket leereszteni. A motorindító kapcsoló kulcsának BE helyzetben kell lennie a szerelékek leeresztéséhez. Lásd a jelen kézikönyv "Berendezés leeresztése leállított motor esetén" című szakaszát.

Regenerálás kapcsolója (18)



Illusztráció 43g03376815
Kézi regenerálás kapcsolója

Mesterséges regenerálás (18A) - Tartsa nyomva 3 másodpercig a kapcsoló tetejét.

Regenerálás letiltása (18B) - Tartsa nyomva 3 másodpercig a kapcsoló alját.

Regenerálási ciklus

Referencia: További üzemeltetési utasításokért lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Dízel részecskeszűrő regenerálása".

Fő világításkapcsoló (19)

A műszerfal panelének lámpái és minden külső lámpa (19) - Billentse a billenőkapcsolót a felső állásba az összes külső lámpa felkapcsolásához, és a fülkében lévő lámpák fényének elhalványításához. Nyomja meg a kapcsoló alsó részét a lámpák kikapcsolásához.

A mélylazító kezelőszervei (ha a felszereltség része) (20-23)

Megjegyzés Az olyan munkagépek esetében, amelyek fel vannak szerelve aszfaltvágó-kezelőszervekkel, de nincsenek felszerelve aszfaltvágókkal, az aszfaltvágó kezelőszerveit kikapcsolja az elektroműszerész elnevezésű szervizeszköz. A kezelőszervek letiltásra kerülnek a véletlenszerű működtetés elkerülése érdekében.



Illusztráció 44g03574243
(20) Mélylazító felemelése/leeresztése
(21) A mélylazító tüskéjének be/ki karja
(22) Az automatikus mélylazító-vezérlés be-/kikapcsolása
(23) Aszfaltvágó automatikus reteszelő kapcsolója

Az automatikus mélylazító-vezérlés terhelési beállításai az információs kijelző rendszerében választhatók ki.

Megjegyzés A billentyűzetre vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd a billentyűzetmodulra vonatkozó szakaszt itt: Használati és karbantartási kézikönyv, "Gépkezelő kezelőszervei".



Illusztráció 45g03376842

Az automatikus mélylazító-vezérlés kiválasztásához nyomja meg a gombot (15D) a billentyűzeten. Az automatikus mélylazító-vezérlés (ARC) kiválasztásakor a billentyűzeten lévő LED világítani kezd. A mélylazító kiválasztásának megszüntetéséhez, nyomja meg a gombot (15D) a billentyűzeten.

Az ARC aktiválásához nyomja meg gombot (22). Ez a gomb a mélylazító vezérlőjén, a kar jobb oldalán található. Két LED kezd világítani a billentyűzeten.

Az ARC a mélylazító magasságának beállításával szabályozza a lánctalp csúszását, és fenntartja a vonórúd húzóerejét. Az aszfaltvágó automatikus vezérlése (ARC) maximalizálja a termelékenységet, minimalizálja a munkagép kopását és elhasználódását, valamint hozzájárul a gépkezelő fáradtságának csökkentéséhez.

A mélylazító kézi vezérlése felülírja az ARC működését. A mélylazító kézi vezérlése nem aktiválja az ARC funkciót. Az ARC visszaveszi a vezérlést, ha nem mozdítják meg a mélylazító vezérlőkarját.

Az aszfaltvágó automatikus vezérlése (ARC) a következő műveletek hatására kikapcsol:

  • A gomb (15D) megnyomása a billentyűzeten

  • A munkagép mozgatása hátramenetben

  • A gomb (22) megnyomása.

  • A gomb (23) megnyomása.

Ha az alábbiak közül bármelyik bekövetkezik, az aszfaltvágó automatikus vezérlése (ARC) felfüggesztett állapotba kerül:

  • A rögzítőfék működésbe hozása

  • A gépkezelő nincs jelen

  • Diagnosztikai jelzés vagy esemény a szereléktől

Az aszfaltvágó automatikus vezérlése (ARC) felfüggesztett állapotot hoz működésbe. Az aszfaltvágó automatikus vezérlésének hatására egy lassan villogó fény jelenik meg a billentyűzeten. Ha a következő állapotokat orvosolják, a fény is folyamatosra vált vissza a billentyűzeten.

  • Nem megfelelő fokozat (üres vagy bármely fokozat az 1F fölött)

  • Üzemi fék

Mélylazító felemelése/leeresztése (20)



Illusztráció 46g03574256

Leengedés (20A) - Nyomja meg a mélylazító vezérlőkarjának alját a mélylazító leeresztéséhez. Engedje el a kart. A kar visszatér a TARTÁS helyzetbe.

Tartás (20B) - Az aszfaltvágó karja visszatér TARTÁS helyzetbe. A mélylazító mozgása leáll, és a rendszer megőrzi a beállított helyzetet.

Emelés (20C) - Nyomja meg a mélylazító-emelő vezérlőkar tetejét a mélylazító felemeléséhez. Engedje el a kart. A kar visszatér a TARTÁS helyzetbe.

A mélylazító tüskéjének be/ki karja (21)



Illusztráció 47g03574265

Tüske BE (21A) - Húzza maga felé a mélylazítótüske be/ki karjának első részét a tüske hegyének a munkagép felé mozdításához. Engedje el a kart. A kar visszatér TARTÁS helyzetbe.

Tartás (21B) - Az aszfaltvágó tüskéjének be/ki karja visszatér TARTÁS helyzetbe. A mélylazító mozgása megáll.

Tüske KI (21C) - Húzza maga felé a mélylazítótüske be/ki karjának hátsó részét a tüske hegyének a munkagéppel ellentétes irányba mozdításához. Engedje el a kart. A kar visszatér TARTÁS helyzetbe.

Az automatikus mélylazító-vezérlés be-/kikapcsolása (22)

Ez a gomb az automatikus mélylazító-vezérlést aktiválja. Ezzel a gombbal lehet kikapcsolni is az automatikus mélylazító-vezérlést.

A mélylazító automatikus reteszelő kapcsolója (23)

A mélylazító maximális magasságra emeléséhez nyomja meg a mélylazító automatikus reteszelő kapcsolóját a mélylazító vezérlőjén. A munkagép úgy is konfigurálható, hogy a mélylazítót TÜSKE KI helyzetben tartsa. A mélylazító automatikus reteszelő kapcsolója az információs kijelzőn konfigurálható.

Amikor az aszfaltvágó automatikus reteszelési funkciója mozgatja az aszfaltvágót, nyomja meg újra az aszfaltvágó automatikus reteszelő kapcsolóját az aszfaltvágó mozgásának leállításához.

Ha megmozdítják az aszfaltvágót vagy a tolólapot, az felülbírálja az aszfaltvágó automatikus reteszelését, de nem kapcsolja azt ki.

Eseményjelző lámpa (24)

Eseményjelző lámpa - Az eseményjelző lámpa kigyullad, ha 2. szintű figyelmeztetés van érvényben. Az eseményjelző lámpa kigyullad, ha 3. szintű figyelmeztetés van érvényben. Az eseményjelző lámpa a visszajelzőmodulon található.

Az eseményjelző lámpára vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Felügyeleti rendszer".

12 V-os elektromos aljzatok (25)

A munkagép három aljzattal rendelkezik, melyek 12 V-os tápellátást biztosítanak.



Illusztráció 48g06068864
1. típus
(25A) 12 V-os elektromos aljzat
(25B) 12 V-os elektromos aljzat
(25C) 12 V-os, 3 érintkezős elektromos aljzat
(26) 9 érintkezős szervizaljzattal rendelkező alapvető információkat kezelő rendszer (VIMS)
(27) 9 érintkezős diagnosztikai aljzat a Cat elektrotechnikus (ET) rendszerhez


Illusztráció 49g06068489
2. típus
(25A) 12 V-os elektromos aljzat
(25B) 12 V-os elektromos aljzat
(25C) 12 V-os elektromos csatlakozó
(26) 14 érintkezős szervizaljzat a Cat ET-hez és a VIMS-hez

12 V-so elektromos aljzat (az eseményjelző lámpához közel)

12 V-os elektromos aljzat (25 A) - Ez az aljzat autós elektromos berendezések és tartozékok áramellátására használható. A 12 V-os, 10 A áramerősséget biztosító áramforrás csak akkor áll rendelkezésre, ha a motor indítókapcsolója BE helyzetben van.

További 12 V-os elektromos aljzatok

Két további 12 V-os elektromos aljzat található a jobb oldali kartámasz mögött és alatt.

12 V-os elektromos aljzat (25B) - A hátsó aljzat gépjárműipari elektromos berendezések és kiegészítők áramellátására használható. A 12 V-os, 10 A áramerősséget biztosító áramforrás a motor indítókapcsolójának BE vagy KI helyzetében egyaránt rendelkezésre áll.

12 V-os, 3 érintkezős elektromos aljzat vagy 12 V-os elektromos csatlakozó (2. típus) (25C) - Az első aljzat 20 A-es áramellátást biztosít, mellyel gépjárműipari elektromos berendezések és kiegészítők áramellátása biztosítható két külön áramkörről. Az egyik áramkör csak akkor biztosít 12 V-os áramellátást, amikor a motor indítókapcsolója BE helyzetben van. A másik áramkör a motor indítókapcsolójának BE vagy KI helyzetében is biztosít 12 V-os áramellátást.

A 12 V-os, 3 érintkezős elektromos aljzathoz való csatlakozást lehetővé tevő 154-9969 csatlakozókészlet a Cat márkakereskedésekben vásárolható meg.

Az alapvető információkat kezelő rendszer (VIMS) szervizaljzata vagy 14 érintkezős szervizaljzat a Cat elektrotechnikushoz (ET) és a VIMS-hez (2. típus) (26)

Ez a csatlakozó a munkagép a Cat ET segítségével történő szervizelésére szolgál, valamint hozzáférést biztosít a VIMS információihoz.

Cat elektrotechnikus (ET) diagnosztikai aljzata (ha a felszereltség része) (27)

Ez a szervizcsatlakozó hordozható számítógép csatlakoztatását teszi lehetővé a szervizelést végző szakemberek számára. Ez a funkció lehető teszi a géprendszerek és a motor diagnosztizálását a szervizelést végző szakemberek számára.

Kürt (28)

Kürt - Kürtöléshez nyomja meg a gombot. A kürttel figyelmeztetheti a közelben tartózkodó személyeket. A kürttel jelezhet a közelben tartózkodó személyeknek.

Ülés tárolóhelye (29)

A Használati és karbantartási kézikönyvet az ülésen kialakított tárolóhelyen (29) tárolja és rögzítse.

Ülés deréktámaszának beállítása (20)

A munkagép üzemeltetése közbeni megfelelő háttámasztás biztosításához forgassa el a gombot (30).

Állítható kartámaszok (31)



Illusztráció 50g03376885

Ha szükséges, állítsa be a jobb és bal oldali kartámaszt (31) a következő eljárással.

  1. Az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva lazítsa meg a kart (31A). A kar a kartámasz alatt található.

  2. Állítsa a kartámaszt (31) a kívánt magasságba.

  3. Forgassa az óramutató járásával megegyező irányban a kart a meghúzáshoz.


Illusztráció 51g02290013

Megjegyzés A további mozgástér beállításához húzza ki a kart, és forgassa el az óramutató járásával ellentétes vagy azzal megegyező irányban a kívánt mozgás eléréséhez. Ezután tolja vissza a kart az újbóli rögzítéshez.

Egyéb kezelőszervek

Megjegyzés Az Ön gépe esetleg nincs felszerelve az ebben a fejezetben felsorolt összes vezérlőelemmel.

Vezetőfülke ajtaja (32) (33) (34)



Illusztráció 52g03377566

Húzza meg a kart (32) a fülkeajtó (33) kinyitásához.

Teljesen nyissa ki az ajtót, amíg az nem reteszelődik nyitott helyzetben.



Illusztráció 53g03377568
A munkagép jellemző vezetőfülkéje (lánctalpas traktor)
A jobb áttekinthetőség érdekében egyes alkatrészek nem szerepelnek az ábrán.

Amikor a fülkében tartózkodik, húzza befelé a felső kart (34), hogy kioldja a fülkeajtót a teljesen nyitott helyzetből. Amikor a fülkén kívül tartózkodik, nyomja meg közvetlenül az ajtó fölött található zármechanizmust, hogy kioldja a fülkeajtót a teljesen nyitott helyzetből.

Vészkijáratok

A vezetőfülkével felszerelt gépeken vészhelyzeti kijutási lehetőségek vannak. Ha az egyik ajtó használhatatlanná válik, vészhelyzetben a másik ajtó használható. Oldja ki a reteszelést, és nyissa ki az ajtót.

Csörlővezérlés (ha a felszereltség része)



Illusztráció 54g02728354
Csörlővezérlés

Megjegyzés Mindig kapcsolja ki a csörlővezérlést, mielőtt kiszáll a vezetőülésből, illetve mielőtt hozzáfog a munkagép szervizeléséhez. A csörlővezérlést a munkagép felügyelet nélkül hagyásakor is mindig ki kell kapcsolni. A csörlő és az egyéb szerelékek kezelőszervei a hidraulika-reteszelés kapcsolóval deaktiválhatók.



Illusztráció 55g03401353
Csörlővezérlés (és a hozzá tartozó fólia)

Az elektronikus vezérlőrendszer változó sebességgel üzemelteti a csörlőt. A vezérlő kis mértékű FELCSÉVÉLÉS vagy LECSÉVÉLÉS állás felé mozdítása lassú és kontrollált csörlődobsebességet eredményez. Ahogyan a vezérlőt egyre nagyobb mértékben elmozdítják a középső ÜRES helyzetből, a csörlődob sebessége fokozatosan emelkedik. Ha a kezelőt elengedik a FELCSÉVÉLÉS vagy LECSÉVÉLÉS helyzetből, az visszaáll az ÜRES helyzetbe.

TARTÁS (üres) (1) - Ilyen esetben a sodronykötél nem mozoghat. Használja ezt a helyzetet, ha a csörlő nem aktív.

Dob tengelykapcsolójának kioldása (2) - Mozdítsa a vezérlőt a munkagép jobb oldala felé a dob tengelykapcsolójának kioldási üzemmódjának aktiválásához. A dob tengelykapcsolójának kioldási üzemmódja a vezérlő ÜRES helyzetbe való visszaállításakor is aktív marad. A csörlő lecsévéli a sodronykötelet, ahogy a munkagép távolodik a tehertől. Mozdítsa a vezérlőt a FÉK BE helyzetbe a dob tengelykapcsolójának kioldási üzemmódjának kikapcsolásához.


FIGYELMEZTETÉS

Károsodhat a csörlő, ha a dob forgási sebessége túl nagy a dob tengelykapcsolójának kioldási üzemmódjában. Ne haladjon 1.6 km/h (1 mph) sebességnél gyorsabban a sodronykötél használatakor.


------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Felfüggesztett terhek szabályozott letekercseléséhez ne használja a dob tengelyének kioldóját.

A teher hirtelen kioldása személyi sérülést, halálos balesetet és anyagi kárt eredményezhet.

A teher leengedéséhez csak a lekercselesét használja.


Fék BE (3) - Húzza a vezérlőt a gépkezelői ülés felé. Mozdítsa ebbe a helyzetbe a vezérlőt a dob tengelykapcsolójának kioldási üzemmódjának kikapcsolásához. Ilyen esetben a sodronykötél nem mozoghat. Engedje el a vezérlőkart. Ha elengedi, a vezérlő visszaáll az ÜRES helyzetbe.

Letekercselés (4) - Mozdítsa a vezérlőt a munkagép hátulja felé a sodronykötél lecsévéléséhez. A kar hátrahúzásának hatására a sodronykötél letekeredik. A lecsévélési sebesség attól függ, hogy mekkora mértékben mozdítja a vezérlőt a munkagép hátulja felé. Engedje el a vezérlőkart. A vezérlő visszatér az ÜRES helyzetbe.

Feltekercselés (5) - Mozdítsa a vezérlőt a munkagép eleje felé a sodronykötél felcsévéléséhez. A sodronykötél felcsévélődik. A felcsévélési sebesség attól függ, hogy mekkora mértékben mozdítja a vezérlőt a munkagép eleje felé. Engedje el a vezérlőkart. A vezérlő visszatér az ÜRES helyzetbe.

Alacsony sebesség (6) - Nyomja meg a kioldógombot (6) a csörlő alacsony sebességen való rögzítéséhez. A csörlő alacsony sebességének állapot-visszajelzője világít a mérőműszer- és kijelzőmodulon, amíg a csörlő alacsony sebességen van rögzítve. Nyomja meg a kioldógombot (6) a csörlő alacsony sebességen való üzemeltetésének kikapcsolásához.

Megjegyzés Ha a csörlő terhelése elég nagy, a csörlő automatikusan alacsony sebességű üzemre vált.

Caterpillar Information System:

525D, 535D, 545D, 555D Wheel Skidder Transmission Oil Sample - Obtain
525D, 535D, 545D, 555D Wheel Skidder Transmission Oil Level - Check
903C Compact Wheel Loader Quick Coupler - Inspect
525D, 535D, 545D, 555D Wheel Skidder Transmission Oil Filter - Replace
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Condition Switch (Two Wire) - Test
903C Compact Wheel Loader Parking Brake Control - Inspect
525D, 535D, 545D, 555D Wheel Skidder Transmission Oil - Change
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Alarm - Test
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Differential and Final Drive Troubleshooting
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Transmission Troubleshooting
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Torque Converter Troubleshooting
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Emerging Symptom Information
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System ECM Location Code - Test
525D, 535D, 545D, 555D Wheel Skidder Water Cleaning System (Pressurized) - Purge - If Equipped
525D, 535D, 545D, 555D Wheel Skidder Water Cleaning System (Pressurized) - Test
259D, 279D, 289D, 299D, 299D XHP, 299D2 and 299D2 XHP Compact Track Loaders, 257D, 277D, 287D, 297D, 297D XHP, 297D2 and 297D2 XHP Multi Terrain Loaders and 236D, 242D, 246D, 262D, 272D, 272D XHP, 272D2 and 272D2 XHP Skid Steer Loaders Piston Motor (Hydrostatic)
H35E S, H45E S, H55E S and H65E S Hydraulic Hammers Transport Position
H35E S, H45E S, H55E S and H65E S Hydraulic Hammers Lifting and Tying Down
H35E S, H45E S, H55E S and H65E S Hydraulic Hammers Storage
2013/05/24 When Replacing The Accumulator or Dryer Replace the Orifice to Improve Air Conditioning Cooling {1808, 7320}
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Fill Time for the Transmission Clutch (Electronic Technician) - Calibrate
259D, 279D, 289D, 299D, 299D XHP, 299D2 and 299D2 XHP Compact Track Loaders, 257D, 277D, 287D, 297D, 297D XHP, 297D2 and 297D2 XHP Multi Terrain Loaders and 236D, 242D, 246D, 262D, 272D, 272D XHP, 272D2 and 272D2 XHP Skid Steer Loaders Tilt Cylinder
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Electrohydraulic System Solenoid Valve - Test
966H, 972H and 980H Wheel Loaders Power Train Electronic Control System Position Sensor (Left Brake Pedal) (Electronic Technician) - Calibrate
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.