C4.4 (Mech) Industrial Engine Caterpillar


Refill Capacities and Recommendations

Usage:

C4.4 2L2

Uleiul de motor


NOTIFICARE

Aceste recomandări pot fi schimbate fără notificare prealabilă. Contactaţi distribuitorul local Caterpillar pentru recomandările cele mai recente.


Uleiuri API

Sistemul de licenţiere şi certificare a uleiurilor de motor de la Institutul american al petrolului (API) este recunoscut de Caterpillar. Pentru informaţii detaliate despre acest sistem, consultaţi cea mai recentă ediţie din "API publication No. 1509". Uleiurile de motor cu simbolul API sunt avizate de API.



Ilustraţie 1g00546535
Simbol API tipic

Uleiurile pentru motoarele diesel CC, CD, CD-2 şi CE nu au fost clasificate ca fiind avizate de API începând cu 1 1996.

Tabel 1
Clasificări API 
Curent  Ieşit din uz 
CH-4(1)
CI-4 
CE, CC, CD 
CD-2(2)  
(1) Uleiurile API CH-4 şi API CI-4 sunt acceptabile, dacă se îndeplinesc cerinţele ECF-1 Caterpillar (Specificaţii fluid pentru carterul motorului - 1). Uleiurile CH-4 şi API CI-4 care nu au respectat cerinţele specificaţiei ECF-1 Caterpillar pot cauza o durată de viaţă redusă a motorului.
(2) Uleiul CD-2 este destinat unui motor diesel în doi timpi. Caterpillar nu comercializează motoare ce utilizează ulei CD-2.

Notă Când uleiul satisface mai multe clasificări API, nota de subsol aplicabilă este determinată de cea mai înaltă clasificare API îndeplinită.

Exemplu - Un ulei satisface atât clasificarea API CH-4, cât şi clasificarea API CF. În acest caz, este valabilă clasificarea API CH-4.

Cat DEO (Ulei pentru motoarele diesel)

Uleiurile Caterpillar au fost dezvoltate şi testate pentru a asigura performanţa completă şi durata de viaţă pentru care au fost concepute şi încorporate în motoarele Caterpillar. În prezent, uleiurile Caterpillar sunt utilizate pentru umplerea din fabrică a motoarelor diesel. Aceste uleiuri sunt oferite de reprezentanţii Caterpillar pentru o utilizare continuă la schimbarea uleiului de motor. Consultaţi reprezentantul Caterpillar pentru informaţii suplimentare despre aceste uleiuri.

Datorită variaţiilor semnificative ale calităţii şi performanţei uleiurilor comerciale disponibile, Caterpillar face următoarele recomandări:

  • Cat DEO (Ulei pentru motor Diesel) (10W-30)

  • Cat DEO (Ulei pentru motor Diesel) (15W-40)

Formula uleiului Caterpillar DEO de mai multe clase conţine cantităţile corecte de detergenţi şi agenţi dispersanţi, având alcalinitate suficientă pentru a oferi performanţă superioară în motoarele diesel Caterpillar.

Uleiul Caterpillar DEO este disponibil cu mai multe clase de viscozitate, printre care şi SAE 10W-30 şi SAE 15W-40. Pentru a alege clasa de viscozitate corectă în funcţie de temperatura ambiantă, consultaţi Tabelul 2. Uleiurile de mai multe clase oferă viscozitatea corectă pentru un interval larg de temperaturi de operare.

De asemenea, uleiurile de mai multe clase sunt eficiente pentru menţinerea consumului redus de ulei şi a cantităţilor reduse de depuneri pe pistoane.

Uleiul Caterpillar DEO de mai multe clase poate fi utilizat în alte motoare diesel şi pe benzină. Consultaţi ghidul producătorului motorului pentru a afla specificaţiile recomandate. Comparaţi specificaţiile cu specificaţiile uleiului Caterpillar DEO de mai mult clase. Standardele curente din domeniu pentru Caterpillar DEO sunt indicate pe eticheta produsului şi pe foile de date ale produsului.

Consultaţi reprezentantul Caterpillar pentru codurile de articol şi pentru dimensiunile disponibile de recipiente.

Notă Caterpillar SAE 15W-40 DEO de mai multe clase depăşeşte cerinţele de performanţă pentru următoarele clasificări API: CI-4, CH-4, CG-4, CF-4 şi CF. Caterpillar DEO de mai multe clase depăşeşte cerinţele specificaţiei Caterpillar care este ECF-1 (Fluid pentru carterul motorului - 1). Caterpillar SAE 15W-40 DEO de mai multe clase trece următoarele teste brevetate: griparea segmentului de piston, teste de control al uleiului, teste de uzură şi teste de funingine. Testele brevetate asigură faptul că uleiul Caterpillar de mai multe clase asigură performanţe superioare în motoarele diesel Caterpillar. În plus, uleiul Caterpillar de mai multe clase depăşeşte multe dintre cerinţele de performanţă ale altor producători de motoare diesel. Prin urmare, acest ulei este o alegere excelentă pentru multe dintre flotele mixte. Uleiul cu performanţe cu adevărat ridicate este produs având la bază o combinaţie dintre următorii factori: teste standard în domeniu, teste brevetate, teste în teren şi experienţă anterioară cu formule similare. Concepţia şi dezvoltarea lubrifianţilor Caterpillar care sunt de înaltă performanţă şi calitate se bazează pe aceşti factori.

Notă Uleiurile comerciale care nu sunt produse de Caterpillar sunt a doua opţiune de uleiuri.

Uleiurile comerciale

Notă Dacă nu se utilizează uleiul de motor Caterpillar DEO de mai multe clase, utilizaţi numai uleiuri comerciale care respectă următoarele clasificări.

  • Uleiurile API CH-4 şi API CI-4 de mai multe clase sunt acceptabile, dacă se îndeplinesc cerinţele ECF-1 Caterpillar (Specificaţii fluid pentru carterul motorului - 1). Uleiurile CH-4 şi CI-4 care nu au respectat cerinţele specificaţiei ECF-1 Caterpillar pot cauza o durată de viaţă redusă a motorului.

  • Uleiurile API CF-4 de mai multe clase nu sunt recomandate pentru această serie de motoare diesel. În cazul altor motoare diesel comerciale mai mici, intervalul de drenaj al uleiului nu trebuie să depăşească 50 % din intervalul de drenaj al uleiului pentru motorul dvs.


NOTIFICARE

La alegerea uleiului pentru orice aplicaţie a motorului, trebuie definite şi respectate atât viscozitatea uleiului, cât şi clasificarea/specificaţia de performanţă pentru ulei, conform indicaţiilor producătorului motorului. Folosirea unui singur parametru nu defineşte suficient uleiul pentru aplicaţia motorului.


Pentru a alege corect uleiul comercial, consultaţi următoarele explicaţii:

API CI-4 - Uleiurile API CI-4 au fost concepute pentru a satisface cerinţele motoarelor diesel de performanţă ridicată, care folosesc recircularea gazului de eşapament (EGR). Uleiurile API CI-4 se acceptă, dacă se îndeplinesc cerinţele ECF-1 Caterpillar (Specificaţii fluid pentru carterul motorului - 1).

API CH-4 - Uleiurile API CH-4 au fost create pentru a proteja motoarele diesel cu emisii scăzute, care utilizează un procentaj de 0,05 % sulf în combustibil. Cu toate acestea, este posibil să se utilizeze uleiuri API CH-4 pentru combustibili cu conţinut mai ridicat de sulf. Uleiurile API CH-4 se acceptă, dacă se îndeplinesc cerinţele ECF-1 Caterpillar (Specificaţii fluid pentru carterul motorului - 1).

Notă Uleiurile CH-4 şi CI-4 care nu au respectat cerinţele specificaţiei ECF-1 Caterpillar pot cauza o durată de viaţă redusă a motorului.


NOTIFICARE

Nerespectarea acestor recomandări poate scurta viaţa motorului datorită depunerilor şi/sau uzurii excesive.


Notă Pentru informaţii suplimentare referitoare la lubrifierea motorului, consultaţi Publicaţia specială, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Recomandări privind viscozitatea lubrifiantului

Gradul de viscozitate SAE corespunzător al uleiului este determinat de temperatura ambiantă minimă în timpul pornirii la rece a motorului şi de temperatura amiantă maximă în timpul funcţionării motorului.

Consultaţi tabelul 2 (temperatura minimă) pentru a determina viscozitatea necesară a uleiului pentru pornirea unui motor rece.

Consultaţi tabelul 2 (temperatura maximă) pentru a selecta viscozitatea uleiului pentru funcţionarea motorului la cea mai înaltă temperatură ambiantă anticipată.

Notă În general, folosiţi uleiul cu cea mai mare viscozitate disponibil pentru a satisface cerinţele pentru temperatură la pornire.

Dacă temperatura ambiantă la pornirea motorului necesită utilizarea uleiului de mai multe clase SAE 0W, gradul de viscozitate SAE 0W-40 este preferat faţă de SAE 0W-20 sau SAE 0W-30.

Tabel 2
Viscozităţile uleiului de motor pentru temperaturi ambientale 
  Temperatură ambiantă 
Grad de viscozitate  Minim  Maxim 
SAE 0W-20  −40 °C (−40 °F)  10 °C (50 °F) 
SAE 0W-30  −40 °C (−40 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 0W-40  −40 °C (−40 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 5W-30  −30 °C (−22 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 5W-40  −30 °C (−22 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 10W-30  −18 °C (0 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 10W-40  −18 °C (0 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 15W-40  −9,5 °C (15 °F)  50 °C (122 °F) 

Notă În cazul utilizării sub temperatura ambiantă minimă recomandată, se recomandă utilizarea unei surse de căldură suplimentare.

Analiza S·O·S a uleiului

Caterpillar a dezvoltat un sistem de gestionare a întreţinerii care evaluează degradarea uleiului; sistemul detectează şi semnele precoce ale uzării componentelor interne. Instrumentul Caterpillar pentru analiza uleiului este numit Analiza S.O.S. a uleiului şi este integrat în programul Servicii S.O.S. Analiza S.O.S. a uleiului împarte analiza uleiului în trei categorii:

  • Analiza uzurii

  • Starea uleiului

  • Teste suplimentare

Analiza uzurii monitorizează particulele metalice, anumiţi aditivi din ulei şi câţiva agenţi de contaminare.

Analiza stării uleiului foloseşte unde infraroşii (IR) pentru a evalua formula chimică a uleiului. Analiza în infraroşu este utilizată şi la detectarea anumitor tipuri de contaminări.

Sunt utilizate teste suplimentare pentru a măsura contaminarea din apă, combustibil sau agent de răcire. Viscozitatea uleiului şi protecţia anticoroziune pot fi evaluate în funcţie de necesităţi.

Consultaţi Publicaţia specială, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations" sau contactaţi reprezentantul Caterpillar pentru informaţii suplimentare legate de programul Analiza S·O·S a uleiului.

Capacităţi de umplere a sistemului de lubrifiere

Capacităţile de reumplere pentru carterul motorului reflectă capacitatea aproximativă a carterului sau a băii de ulei şi a filtrelor de ulei standard. Sistemele auxiliare de filtre de ulei necesită ulei suplimentar. Consultaţi specificaţiile OEM pentru capacitatea filtrului auxiliar de ulei.

Tabel 3
Motor
Capacităţi de reumplere 
Compartiment sau sistem  Minim  Maxim 
Baie de ulei carter(1)   5 l (5,2834 qt)  7 l (7,3968 qt) 
(1) Aceste valori reprezintă capacităţile aproximative pentru baia de ulei a carterului (aluminiu), care include filtrele de ulei standard instalate din fabrică. Motoarele cu filtre de ulei auxiliare necesită ulei suplimentar. Consultaţi specificaţiile OEM pentru capacitatea filtrului auxiliar de ulei.

Vaselină lubrifiantă

Caterpillar oferă diverse tipuri de unsoare, cu performanţă moderată până la extrem de ridicată, care deservesc întreaga gamă de produse Caterpillar în diverse tipuri de climă. Diversitatea unsorilor Caterpillar vă va permite să găsiţi cel puţin o unsoare Caterpillar, care să satisfacă cerinţele privind performanţa pentru orice utilaj sau echipament.

Înainte de a selecta o unsoare pentru o utilizare anume, trebuie să stabiliţi cerinţele de performanţă. Consultaţi recomandările OEM legate de unsoare în cazul echipamentului respectiv când echipamentul funcţionează în condiţiile preconizate. Ulterior, consultaţi reprezentantul Caterpillar pentru o listă de unsori şi următoarele caracteristici aferente.

  • Specificaţii de performanţă

  • Dimensiuni de containere disponibile

  • Coduri de articol

Alegeţi întotdeauna o unsoare care satisface recomandările specificate de producătorul echipamentului pentru aplicaţia respectivă.

Notă Dacă este necesar să alegeţi o singură unsoare pentru a o utiliza pentru toate echipamentele de pe un şantier, alegeţi întotdeauna unsoarea care satisface cerinţele celei mai solicitante utilizări.

Nu utilizaţi costul per litru ca factor unic, atunci când alegeţi o unsoare. Utilizaţi unsoarea care oferă cel mai scăzut cost total de exploatare. Analiza costului trebuie să includă următorii factori:

  • Componente

  • muncă;

  • timpi morţi;

  • costul unsorii.

Unsorile care respectă la limită cerinţele minime de performanţă probabil oferă durata minimă de viaţă a componentelor.

Notă Fiţi prudent atunci când schimbaţi tipul de unsoare. Fiţi prudent atunci când schimbaţi furnizorul de unsoare. Unele unsori nu sunt compatibile din punct de vedere chimic. Anumite mărci de unsori nu pot fi schimbate între ele. Dacă aveţi dubii privind compatibilitatea dintre unsoarea veche şi cea nouă, eliminaţi complet vaselina veche din articulaţie. Consultaţi furnizorul pentru a stabili dacă vaselinele sunt compatibile.

Notă Toate unsorile Caterpillar sunt compatibile între ele.

Notă Pentru informaţii suplimentare referitoare la lubrifierea motorului, consultaţi Publicaţia specială, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Informaţii generale privind combustibilul

Se recomandă combustibilii diesel care satisfac specificaţia Caterpillar privind combustibilul diesel distilat. Aceşti combustibili vor oferi o viaţă utilă şi performanţe maxime ale motorului. În America de Nord, combustibilul diesel care este identificat cu nr. 1-D sau nr. 2-D în "ASTM D975" satisface în general specificaţiile. Combustibilii diesel proveniţi din alte surse pot prezenta proprietăţi dăunătoare care nu sunt definite sau controlate de aceste specificaţii.


NOTIFICARE

Exploatarea cu carburanţi care nu respectă recomandările Caterpillar poate cauza următoarele efecte: dificultăţi la pornire, combustie slabă, depuneri în injectoarele de carburant, durata redusă de serviciu a sistemului de alimentare cu carburant, depuneri în camera de combustie and durata redusă de serviciu a motorului.


Notă Consultaţi Publicaţia specială, SEBU6251 , "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations" pentru a afla specificaţia Caterpillar pentru combustibilul distilat şi informaţii suplimentare referitoare la motor, din punctul de vedere al utilizării combustibilului.

Capacităţi de umplere a sistemului de combustibil

Consultaţi Manualul de operare şi întreţinere furnizat de OEM pentru capacităţile sistemului de combustibil.

Informaţii generale privind agentul de răcire


NOTIFICARE

Aceste recomandări pot fi schimbate fără notificare prealabilă. Contactaţi reprezentantul local Caterpillar pentru recomandările cele mai recente.



NOTIFICARE

Nu adăugaţi niciodată lichid de răcire la un motor supraîncălzit. Pot rezulta deteriorări ale motorului. Aşteptaţi ca motorul să se răcească întâi.



NOTIFICARE

Dacă motorul urmează să fie depozitat sau transportat într-o zonă cu temperaturi sub valoarea de îngheţ, sistemul de răcire trebuie fie protejat faţă de cea mai scăzută temperatură exterioară, fie drenat complet pentru a preveni deteriorarea.



NOTIFICARE

Verificaţi frecvent densitatea antigelului pentru a asigura protecţia adecvată la îngheţ şi protecţie anti-fierbere.


Curăţaţi sistemul de răcire din următoarele motive:

  • Contaminarea sistemului de răcire

  • Supraîncălzirea motorului

  • Apariţia spumei în agentul de răcire

Notă În sistemul de răcire se pot forma goluri de aer, dacă acesta este umplut la o viteză mai mare de 5 l (1,3 US-Gall.) pe minut.

După ce goliţi şi reumpleţi sistemul de răcire, puneţi motorul în funcţiune. Utilizaţi motorul fără capacul gurii de umplere până când agentul de răcire ajunge la temperatura normală de operare şi nivelul acestuia se stabilizează. Asiguraţi-vă că agentul de răcire este menţinut la nivelul corespunzător.


NOTIFICARE

Nu exploataţi niciodată motorul fără regulator de temperatură a apei în sistemul de răcire. Regulatorul de temperatură a apei ajută la menţinerea lichidului de răcire la temperatura corespunzătoare de exploatare. În absenţa termostatului pot apărea probleme ale sistemului de răcire.


Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Instrucţiunea specială, SEBD0518, "Know Your Cooling System" şi Instrucţiunea specială, SEBD0970, "Coolant and Your Engine".

Multe defecţiuni ale motorului sunt legate de sistemul de răcire. Următoarele probleme vizează avariile sistemului de răcire: supraîncălzirea, scurgerile din pompa de apă, radiatoarele sau schimbătoarele de căldură înfundate şi corodarea în puncte a cămăşii cilindrului.

Aceste defecţiuni pot fi evitate printr-o întreţinere corespunzătoare a sistemului de răcire. Întreţinerea sistemului de răcire este la fel de importantă ca şi întreţinerea sistemului de combustibil şi a sistemului de lubrifiere. Calitatea agentului de răcire este la fel de importantă ca şi cea a combustibilului şi a uleiului de lubrifiere.

În mod normal, agentul de răcire este compus din trei elemente: apă, aditivi şi glicol.

Apă


NOTIFICARE

Nu folosiţi niciodată apă singură, fără aditiv suplimentar pentru lichidul de răcire (SCA) sau fără lichid de răcire inhibat. Apa este corozivă la temperaturile de funcţionare a motorului. Apa nu asigură protecţie adecvată împotriva fierberii sau îngheţului.


Apa este folosită în sistemele de răcire pentru a transfera căldura.

În sistemele de răcire a motorului se recomandă utilizarea apei distilate sau deionizate.

NU utilizaţi următoarele tipuri de apă în sistemele de răcire: apă dură, apă dedurizată, condiţionată cu sare şi apă de mare.

Dacă nu este disponibilă apă distilată sau deionizată, folosiţi apă cu proprietăţile enumerate în Tabelul 4.

Tabel 4
Cerinţele minime acceptabile pentru apă ale Caterpillar 
Proprietate  Limită maximă  Test ASTM 
Clor (Cl)  40 mg/l (2,4 granule/US-Gall.)  "D512", "D4327" 
Sulfat (SO4 100 mg/l (5,9 granule/US-Gall.)  "D516" 
Duritate totală  170 mg/l (10 granule/US-Gall.)  "D1126" 
Solide totale  340 mg/l (20 granule/US-Gall.)  "D1888" 
Aciditate  pH de la 5,5 până la 9,0  "D1293" 

Pentru analiza apei, consultaţi una dintre următoarele surse:

  • Reprezentantul Caterpillar

  • Compania locală de distribuţie a apei

  • Agentul agricol

  • Un laborator independent

Aditivii

Aditivii ajută la protejarea suprafeţelor din metal ale sistemului de răcire. Lipsa aditivilor pentru lichidul de răcire sau cantitatea insuficientă de aditivi permit apariţia următoarelor condiţii:

  • Coroziune

  • Formarea de depuneri minerale

  • Rugină

  • Crustă

  • Coroziunea prin puncte sau eroziunea cămăşii cilindrului din cauza cavitaţiei

  • Apariţia spumei în agentul de răcire

Mulţi aditivi se consumă pe parcursul funcţionării motorului. Aceşti aditivi trebuie înlocuiţi periodic. Puteţi realiza acest lucru prin adăugarea de aditivi suplimentari pentru agentul de răcire (SCA) în agentul de răcire/anti-îngheţ pentru motoarele diesel (DEAC) sau prin adăugarea de extender ELC în agentul de răcire cu durată de viaţă mărită (ELC).

Aditivii trebuie adăugaţi în concentraţiile corespunzătoare. Supraconcentrarea aditivilor poate cauza separarea inhibitorilor din soluţie. Depunerile pot cauza următoarele probleme:

  • Formarea compuşilor de gelifiere

  • Reducerea transferului de căldură

  • Scurgeri la etanşarea pompei de apă

  • Înfundarea radiatoarelor, a răcitoarelor şi a pasajelor înguste

Glicolul

Glicolul din agentul de răcire ajută la protejarea împotriva următoarelor situaţii:

  • Fierbere

  • Îngheţ

  • Cavitaţia pompei de apă şi a cămăşii cilindrului

Pentru performanţe optime, Caterpillar recomandă un amestec de apă/soluţie cu glicol, în raport de 1:1.

Notă Folosiţi un amestec ce poate proteja împotriva celei mai scăzute temperaturi ambiante.

Notă Glicolul 100 % pur îngheaţă la o temperatură de −23 °C (−9 °F).

Majoritatea antigelurilor convenţionali de mare rezistenţă folosesc etilenglicolul. De asemenea, poate fi utilizat şi propilenglicolul. În amestec de 1:1 cu apă, etilena şi propilenglicolul asigură protecţie similară împotriva îngheţului şi a fierberii. Vezi Tabelele 5 şi 6.

Tabel 5
Etilenglicol 
Concentraţie  Protecţia împotriva îngheţului  Protecţia împotriva fierberii 
50 %  -36 °C (-33 °F)  106 °C (223 °F) 
60 %  -51 °C (-60 °F)  111 °C (232 °F) 


NOTIFICARE

Nu folosiţi propilenglicol în concentraţii care depăşesc 50 % glicol, datorită capacităţii reduse de transfer de căldură a propilenglicolului. Folosiţi etilenglicol în situaţii care necesită protecţie suplimentară împotriva fierberii sau îngheţului.


Tabel 6
Propilenglicol 
Concentraţie  Protecţia împotriva îngheţului  Protecţie Anti-Boil 
50 %  -29 °C (-20 °F)  106 °C (223 °F) 

Pentru a verifica concentraţia glicolului, utilizaţi Testerul de agent de răcire/baterie 1U-7298 (Grade Celsius) sau utilizaţi Testerul de agent de răcire/baterie 1U-7297 (Grade Fahrenheit). Testerele oferă citiri imediate şi precise. Testerele pot fi folosite cu etilenglicol sau cu propilenglicol.

Recomandări privind agentul de răcire


NOTIFICARE

Nu folosiţi un lichid de răcire/ antigel care întruneşte numai specificaţiile ASTM D3306. Acest tip de lichid de răcire/antigel este destinat aplicaţiilor auto de condiţii uşoare.


Următorii doi agenţi de răcire sunt utilizaţi la motoarele diesel Caterpillar:

Preferat - Agentul de răcire cu durată de viaţă mărită (ELC) Caterpillar sau un agent de răcire comercial cu durată de viaţă mărită, care respectă specificaţia EC-1 Caterpillar

Acceptabil - Antigel pentru motoare diesel (DEAC) Caterpillar sau un antigel de mare rezistenţă din comerţ, care respectă specificaţiile "ASTM D4985" sau "ASTM D6210"

Caterpillar recomandă un amestec 1:1 de apă şi glicol. Acest amestec de apă şi glicol va oferi performanţe optime de mare rezistenţă pentru antigel.

Notă La umplerea iniţială, Caterpillar DEAC nu necesită un tratament cu aditiv SCA. La umplerea iniţială, antigelul de mare rezistenţă din comerţ, care respectă specificaţiile "ASTM D4985" sau "ASTM D6210", POATE necesita un tratament cu aditiv SCA. Aceşti agenţi de răcire VOR necesita un tratament cu SCA în cadrul operaţiilor de întreţinere.

Consultaţi Publicaţia specială, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations" pentru informaţii suplimentare referitoare la agentul de răcire.

Analiza agentului de răcire conform S·O·S

Tabel 7
Interval recomandat 
Tip de agent de răcire  Nivel 1  Nivel 2 
DEAC  La fiecare 250 de ore  Anual(1)  
ELC  Nu este cazul  Anual 
(1) Analiza agentului de răcire de nivelul 2 trebuie executată mai devreme, dacă se identifică o problemă prin Analiza agentului de răcire de nivelul 1.

Analiza agentului de răcire (nivelul 1) S·O·S

Analiza agentului de răcire (nivelul 1) este un test al proprietăţilor agentului de răcire.

Sunt testate următoarele proprietăţi ale agentului de răcire:

  • Concentraţia de glicol pentru protecţie contra îngheţului şi fierberii

  • Capacitatea de protecţie împotriva eroziunii şi a coroziunii

  • pH

  • Conductivitatea

  • Analiza vizuală

  • Analiza mirosului

Rezultatele sunt raportate şi se stabilesc recomandările corespunzătoare.

Consultaţi Programul intervalelor de întreţinere în acest Manual de operare şi întreţinere, "Eşantion de agent de răcire pentru sistemul de răcire (nivel 1) - Obţinere" pentru a afla locul de eşantionare şi intervalul de întreţinere pentru prelevarea eşantioanelor de agent de răcire.

Analiza agentului de răcire (nivelul 2) S·O·S

Analiza agentului de răcire (nivelul 2) este o evaluare chimică amănunţită a agentului de răcire. De asemenea, această analiză este o verificare a condiţiei generale a interiorului sistemului de răcire.

Analiza S O S a agentului de răcire are următoarele caracteristici:

  • Analiza completă a agentului de răcire (nivelul 1)

  • Identificarea sursei de coroziune a metalelor şi a agenţilor contaminanţi

  • Duritatea apei

  • Identificarea acumulării de impurităţi cauzatoare de coroziune

  • Identificarea acumulării de impurităţi cauzatoare de oxidare

Rezultatele sunt raportate şi se stabilesc recomandările corespunzătoare.

Consultaţi Programul intervalelor de întreţinere în acest Manual de operare şi întreţinere, "Eşantion de agent de răcire pentru sistemul de răcire (nivel 2) - Obţinere" pentru a afla locul de eşantionare şi intervalul de întreţinere pentru prelevarea eşantioanelor de agent de răcire.

Testarea agentului de răcire a motorului este importantă pentru a vă asigura că motorul este protejat împotriva cavitaţiei interne şi a coroziunii. De asemenea, analiza testează capacitatea agentului de răcire de a proteja motorul împotriva fierberii şi a îngheţului. Analiza S·O·S a agentului de răcire poate fi realizată la reprezentantul Caterpillar. Analiza S·O·S a agentului de răcire Caterpillar este cea mai bună metodă de a monitoriza starea agentului de răcire şi a sistemului de răcire. Analiza S·O·S a agentului de răcire este un program care se bazează pe prelevarea periodică de probe.

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi Publicaţia specială, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Capacitate de umplere pentru sistemul de răcire

Pentru a întreţine sistemul de răcire, trebuie să se cunoască capacitatea totală a sistemului de răcire. Se precizează capacitatea aproximativă a sistemului de răcire "numai pentru motor". Capacităţile sistemului extern variază de la o aplicaţie la alta. Consultaţi specificaţiile OEM pentru capacitatea sistemului extern. Aceste informaţii referitoare la capacitate vor fi necesare pentru determinarea cantităţii de antigel necesară pentru sistemul total de răcire.

Tabel 8
Motor
Capacităţi de reumplere 
Compartiment sau sistem  Litri 
Numai motor  7 l (7,3968 qt) 
Sistem extern conform OEM(1)    
(1) Sistemul extern include un radiator sau un vas de expansiune cu următoarele componente: schimbător de căldură şi tubulatură. Consultaţi specificaţiile OEM. Introduceţi valoarea pentru capacitatea sistemului extern în acest rând.

Caterpillar Information System:

G3500 A3 Engines Ignition Transformers Primary Circuit
TH31-C9I, TH31-C9P, TH31-C9T, TH35-C11I, TH35-C13I, TH35-C13T, TH35-C15I and TH35-C15T Petroleum Power Train Packages and TH31-E61 and TH35-E81 Petroleum Transmissions Power Train Electronic Control System General Information
Product Link Hours Versus Service Meter Hours Accuracy Issue{7606} Product Link Hours Versus Service Meter Hours Accuracy Issue{7606}
C18 Marine Generator Set Space Heater - Check
G3500 A3 Engines Fuel Actuator
G3500 A3 Engines Engine Speed/Timing Sensor
G3500 A3 Engines ECM Status Indicator Output
740 Articulated Truck, 768C, 769C, 769D, 772B, 773B, 773D, 773E, 773F, 776, 776B, 776C, 776D, 777, 777B, 777C, 777D, 777F, 784B, 784C, 785, 785B, 785C, 785D, 789, 789B, 789C, 789D, 793, 793B, 793C and 793D Off-Highway Trucks and 771C, 771D, 775B, 775 Traction Control Valve
G3500 A3 Engines ECM Output Circuit (Starting Motor)
Procedure to Check Cylinder Pressure on 3600 Diesel Engines{1201, 1217, 7450} Procedure to Check Cylinder Pressure on 3600 Diesel Engines{1201, 1217, 7450}
AccuGrade® GPS (CD700) System Components
TH48-E70 Petroleum Transmission and TH48-E70-C27I, TH48-E70-C32I and TH48-E70-C32P Petroleum Power Train Packages Transmission Oil Supply
TH31-C9I, TH31-C9P, TH31-C9T, TH35-C11I, TH35-C13I, TH35-C13T, TH35-C15I and TH35-C15T Petroleum Power Train Packages and TH31-E61 and TH35-E81 Petroleum Transmissions Power Train Electronic Control System Input Components
TH31-C9I, TH31-C9P, TH31-C9T, TH35-C11I, TH35-C13I, TH35-C13T, TH35-C15I and TH35-C15T Petroleum Power Train Packages and TH31-E61 and TH35-E81 Petroleum Transmissions Power Train Electronic Control System Output Components
G3500 A3 Engines Ignition Transformers Secondary Circuit and Spark Plugs
C280 Marine Engines Engine Oil Pressure - Test
G3500 A3 Engines Oxygen Sensor Buffer Supply
G3500 A3 Engines Oxygen Sensor Signal
G3500 A3 Engines PWM Sensor
G3500 A3 Engines Throttle Actuator
G3500 A3 Engines Engine Speed/Timing Sensor - Calibrate
G3508, G3512 and G3516 Engines Exhaust Manifold - Remove - Water Cooled
G3500 A3 Engines Electrical Connectors and Functions
G3500 A3 Engines Prelubrication System
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.