C15 and C18 Petroleum Generator Sets Caterpillar


Gauges and Indicators

Usage:

C15 115
Váš motor nemusí být vybaven stejnými měřidly nebo všemi zde popsanými měřidly. Více informací o soupravě měřidel viz specifikace motoru.

Měřidla poskytují informace o provozních hodnotách motoru. Přesvědčte se, že jsou měřidla v dobrém technickém stavu. Sledováním měřidel zjistíte, zda je váš motor v mezích normálního provozního stavu.

Znatelné změny v hodnotách zobrazovaných měřidly značí problém v přístrojích samotných nebo v motoru. Problémy mohou být měřidly indikovány i tehdy, jestliže se údaje přístrojů mění v povolených mezích. Určete a napravte příčinu jakékoliv změny v údajích přístrojů. Podrobnosti vám sdělí prodejce společnosti Caterpillar.


OZNÁMENÍ

Pokud není signalizován tlak oleje, ZASTAVTE motor. Mohlo by dojít k poškození motoru.


Tlak motorového oleje - Tlak oleje by měl být nejvyšší po nastartování studeného motoru. Typický tlak oleje u přeplňovaných motorů při jmenovitých otáčkách a při použití oleje SAE10W30 je 275 až 606 kPa (40 až 88 psi).

Při nízkých volnoběžných otáčkách je tlak oleje zpravidla nižší. Minimální doporučený tlak oleje při 600 ot/min je 103 kPa (15 psi). Pokud je zátěž stabilní a hodnota na měřidle se změní, postupujte podle následujících pokynů:

  1. Uvolněte zátěž motoru.

  2. Snižte otáčky motoru na nízké volnoběžné otáčky.

  3. Zkontrolujte hladinu oleje a udržujte ji na správné úrovni.

Teplota chladicí kapaliny pláště - Typický rozsah teplot je 87 až 98 °C (189 až 209 °F). Maximální přípustná teplota je 104 °C (220 °F). Za určitých okolností se mohou objevit i vyšší teploty. Teplota chladicí kapaliny se mění v závislosti na zatížení motoru. Zjištěná hodnota nesmí nikdy překročit bod varu použitého systému pod tlakem.

Pokud motor pracuje v běžném rozsahu hodnot a objeví se pára, proveďte následující postup:

  1. Snižte zátěž a otáčky motoru.

  2. Zkontrolujte těsnost chladicí soustavy.

  3. Rozhodněte, zda je nutné motor okamžitě zastavit nebo zda k ochlazení motoru stačí snížit zátěž.

Otáčkoměr - Toto měřidlo ukazuje otáčky motoru (ot/min). Pokud se páka ovládání škrtící klapky nachází v poloze pro plný výkon bez zátěže, motor má vysoké volnoběžné otáčky. Když je páka ovládání škrtící klapky v poloze pro plný výkon za maximální jmenovité zátěže, motor běží s otáčkami při plné zátěži.


OZNÁMENÍ

Aby nedošlo k poškození motoru, nikdy nezvyšujte otáčky nad vysoké volnoběžné otáčky. Při překročení povolených otáček může dojít k vážnému poškození motoru. Motor lze provozovat při vysokých volnoběžných otáčkách, které však nikdy nesmí být překročeny.


Poznámka Hodnoty vysokých volnoběžných otáček a otáček při plné zátěži motoru jsou uvedeny na štítku s informacemi.

Ampérmetr - Toto měřidlo zobrazuje úroveň nabíjení nebo vybíjení v nabíjecím obvodu akumulátoru. Indikátor by se měl pohybovat napravo od "0" (nuly).

Hladina paliva - Toto měřidlo ukazuje hladinu paliva v palivové nádrži. Hladinoměr paliva funguje, když je spouštěcí spínač v poloze "ZAPNUTO".

Tlak paliva - Toto měřidlo ukazuje tlak paliva proudícího do palivového vstřikovacího čerpadla. Pokud měřidlo ukazuje do oblasti "mimo" mezní hodnotu, motor nebude správně fungovat. Pokud je údaj na měřidle nižší než 160 kPa (23 psi), motor nebude správně fungovat. Snížení tlaku paliva obvykle signalizuje, že je zanesený palivový filtr.

Počitadlo provozních hodin - Toto měřidlo indikuje celkový počet hodin provozu, po které motor běže.

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.