C4.4 Marine Generator Set Caterpillar


Coolant - Change

Usage:

C4.4 NRP
За правилните интервали за смяна на охладителната течност вижте в това Ръководство за експлоатация и техническо обслужване, "Препоръки за работните течности".

Почистете и промийте охладителната система преди препоръчителния интервал на сервизно обслужване, ако са налице състоянията по-долу.

  • Двигателят се прегрява често.

  • Наблюдава се наличие на пяна.

  • В охладителната система е проникнало масло и охладителната течност е замърсена.

  • В охладителната система е проникнало гориво и охладителната течност е замърсена.

Източване на охладителната система

------ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! ------

Система под налягане: Горещата охлаждаща течност може да предизвика сериозни изгаряния. За да отворите капачката за пълнене на охладителната система, спрете двигателя и изчакайте, докато детайлите от охладителната система изстинат. За да свалите налягането, разхлабвайте бавно капачката на охладителната система.



ИЗВЕСТИЕ

Трябва да се внимава работните течности да бъдат събирани при извършване на проверки, техническо обслужване, тестове, регулиране и ремонт на изделието. Подгответе се за събиране на течността в подходящи съдове, преди да отваряте някое от отделенията или да разглобявате компонент, който съдържа течности.

Вижте Специална публикация, NENG2500, "Cat Каталог на сервизните инструменти за доставчиците" или вижте Специална публикация, PECJ0003, "Cat Каталог за цехови доставки и инструменти" за инструменти и доставки подходящи за събиране и съхраняване на работни течности от изделия на Cat.

Изхвърляйте всички течности според местните разпоредби и норми.


Бележка Възможно е двигателят да може да стартира автоматично. Задължително проверете дали захранването е изолирано преди извършване на сервизно обслужване или ремонт.

  1. Спрете двигателя и го оставете да изстине. Уверете се, че захранването е изолирано, така че двигателят да не стартира, когато охладителната система е източена.

  2. Бавно разхлабете капачката на резервоара на охладителната система, за да изпуснете налягането в нея. Снемете капачката на резервоара на охладителната система.


    Илюстрация 1g03572316
    Типичен пример
    (1) Местоположение на вентила за източване на охладителната течност

  3. Отворете вентилите за източване на охладителната система.

    Бележка Ако е монтиран, не забравяйте да източите нагревателя и всички свързани с него захранващи и възвратни тръбопроводи.

    Оставете охладителната течност да се източи.


ИЗВЕСТИЕ

Изхвърляйте или предавайте за рециклиране съгласно изискванията охладителната течност. Съществуват ред методи за регенериране на използвана охлаждаща течност с цел последващото й използване в охладителната система на двигатели. Пълната дестилация е единственият, одобрен от Caterpillar, метод да регенериране на използвана охлаждаща течност.


За информация за изхвърлянето на отпадъци и рециклирането на използваната охладителна течност се обърнете към доставчика си на Cat или към Cat Dealer Service Tool Group:

От САЩ 1-800-542-TOOL
От Илинойс 1-800-541-TOOL
Канада 1-800-523-TOOL
Международни 1-309-578-7372

Промиване

Системи, напълнени с Cat ELC или обикновена охладителна течност, която изпълнява изискванията на Cat EC-1 и стандартите ASTM D6210

  1. Промийте охладителната система с чиста вода, за да отстраните всички твърди отпадъци.

  2. Затворете вентила за източване.

    Бележка Не пълнете системата по-бързо от 5 L (5.3 qt) на минута.

  3. Напълнете охладителната система с чиста вода. Поставете капачката на резервоара на охладителната система.

  4. Стартирайте и оставете двигателя да работи, докато температурата достигне 82 °C (180 °F).

  5. Спрете двигателя и го оставете да изстине. Бавно разхлабете капачката на резервоара на охладителната система, за да изпуснете налягането в нея. Снемете капачката на резервоара на охладителната система. Отворете вентила за източване. Оставете водата да се източи. Промийте охладителната система с чиста вода. Затворете вентила за източване. Вижте Ръководство със спецификации, SENR3130, "Спецификации на моментите на затягане" за допълнителна информация относно правилните моменти на затягане.

Системи, напълнени с Cat DEAC, обикновена охладителна течност, която не изпълнява изискванията на Cat EC-1, или спомагателна добавка към охладителна течност (SCA) и вода

  1. Промийте охладителната система с чиста вода, за да отстраните всички твърди отпадъци.

  2. Затворете вентила за източване.

    Бележка Не пълнете системата по-бързо от 5 L (5.3 qt) на минута.

  3. Напълнете охладителната система със смес от чиста вода и почистващ препарат за бързодействаща охладителна система на Cat.

  4. Изберете един от следните варианти.

    • Добавете 0.5 L (1 PT) почистващ препарат за 15 L (4 US gal) вместимост на охладителната система.

    • При охладителни системи с обилни отлагания или задръстване добавете 0.5 L (1 PT) почистващ препарат на 3.8 to 7.6 L (1 to 2 US gal) вместимост на охладителната система.

  5. Поставете капачката на резервоара на охладителната система.

  6. Стартирайте двигателя и го оставете да работи поне 30 минути. При охладителни системи с голямо количество отлагания или задръстване оставете двигателя да работи в продължение на 90 минути. Температурата на охладителната течност трябва да е най-малко 82 °C (180 °F).


    ИЗВЕСТИЕ

    Неправилно или непълно промиване на охладителната система може да доведе до повреда на медни и други метални части.

    За да не допуснете увреждане на охладителната система, се уверете, че сте изплакнали добре системата с чиста вода. Продължавайте да промивате системата до изчезване на всички признаци за наличие на почистващи вещества.


  7. Спрете двигателя и го оставете да изстине. Бавно разхлабете капачката на резервоара на охладителната система, за да изпуснете налягането в нея. Снемете капачката на резервоара на охладителната система. Отворете вентила за източване. Оставете водата да се източи. Промийте охладителната система с чиста вода. Ако е монтиран, не забравяйте да промиете нагревателя и всички свързани с него захранващи и възвратни тръбопроводи. Затворете вентила за източване. Вижте Ръководство със спецификации, SENR3130, "Спецификации на моментите на затягане" за допълнителна информация относно правилните моменти на затягане.

Напълване на охладителната система

    Бележка Не пълнете системата по-бързо от 5 L (5.3 qt) на минута.

  1. Напълнете охладителната система. За повече информация относно спецификациите на охладителната система вижте това Ръководство за експлоатация и техническо обслужване, "Препоръки за работните течности". За информация относно вместимостта на охладителната система вижте това Ръководство за експлоатация и техническо обслужване, "Вместимости при зареждане". Не инсталирайте капачката на резервоара на охладителната система.

  2. Стартирайте двигателя и го оставете да работи. Оставете двигателя да работи 30 минути, за да се прогони въздухът от кухините на блока на двигателя. Спрете двигателя.

  3. Проверете нивото на охладителна течност. Поддържайте нивото на охладителната течност в рамките на 25 mm (1.0 inch) под гърлото за пълнене на разширителния резервоар или на радиатора.

  4. Почистете капачката на резервоара на охладителната система. Проверете гарнитурата на капачката на резервоара на охладителната система. Монтирайте използваната капачка на отвор за пълнене единствено, ако гарнитурата й не е повредена. Използвайте нагнетателна помпа 9S-8140 за тестване под налягане на монтираната капачка на резервоара на охладителната система. Правилното налягане за капачката на резервоара на охладителната система е щамповано върху нейното чело. Ако капачката на резервоара на охладителната система не задържа правилното налягане, инсталирайте нова капачка.

  5. Стартирайте двигателя. Проверете охладителната система за течове и за правилна работна температура.

Caterpillar Information System:

F Series Excavator Monitoring System General Information
390F MHPU Mobile Hydraulic Power Unit Machine Systems Swing Motor - Test - Measurement of Case Drain Oil
Updated Cooling System Test and Proper Shunt Line Connection Points For Tier 4 Interim and Tier 4 Final C9 Through C18 Commercial Engines{1355, 1380, 1393} Updated Cooling System Test and Proper Shunt Line Connection Points For Tier 4 Interim and Tier 4 Final C9 Through C18 Commercial Engines{1355, 1380, 1393}
C4.4 Marine Generator Set Belt - Inspect
C4.4 Marine Generator Set System Overview
2014/02/21 Updated Cooling System Testing and Shunt Line Connection Points Are Now Used on Tier 4 Interim and Tier 4 Final C9 Through C18 Industrial Engines {1355, 1380, 1393}
C4.4 Marine Generator Set Belt Tensioner - Check
3516C Marine Engine Maintenance Interval Schedule
C4.4 Marine Generator Set Aftercooler Condensate Drain Valve - Inspect/Clean
Water Delivery System and 777F WTR, 777G WTR and 785D WTR OEM Off-Highway Trucks Water System Pressure Is Low
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Exhaust Manifold - Remove and Install
390F MHPU Mobile Hydraulic Power Unit Machine Systems Relief Valve (Line) - Test and Adjust
390F MHPU Mobile Hydraulic Power Unit Machine Systems Relief Valve (Swing) - Test and Adjust
Water Delivery System and 777F WTR, 777G WTR and 785D WTR OEM Off-Highway Trucks Switch Circuits - Test
374F and 390F Excavators and 390F MHPU Mobile Hydraulic Power Unit Joystick - Functional Test
374F and 390F Excavators and 390F MHPU Mobile Hydraulic Power Unit IMV Controllability Troubleshooting
Water Delivery System and 777F WTR, 777G WTR and 785D WTR OEM Off-Highway Trucks Electrical Connector - Inspect
374F and 390F Excavators and 390F MHPU Mobile Hydraulic Power Unit Swing Brake - Functional Test
Water Delivery System and 777F WTR, 777G WTR and 785D WTR OEM Off-Highway Trucks Wiring Harness (Open Circuit) - Test
Water Delivery System and 777F WTR, 777G WTR and 785D WTR OEM Off-Highway Trucks Wiring Harness (Short Circuit) - Test
C4.4 Marine Generator Set Coolant Level - Check
C15 and C18 Petrolem Generator Set Engines Retarder - Test
3500E Marine Engines Engine Starting
C280-08 Marine Engine Engine Starting
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.