320 GC, 320 and 323 Excavator Caterpillar


Sound Information and Vibration Information

Usage:

323 HDT

Zajszintre vonatkozó tájékoztató

Zárt vezetőfülkében a gépkezelőre nehezedő dinamikus hangnyomásszint értéke az "ISO 6396: 2008" szabványban megadott mérési eljárást alkalmazva 71 dB(A). A mérésre a motorhűtő-ventilátor maximális fordulatszámának 70%-án került sor. A zajszint a hűtőventilátor különböző fordulatszámain különböző lehet. A mérés ideje alatt a vezetőfülke ajtajai és ablakai zárva voltak. A vezetőfülkét megfelelő módon szerelték fel és tartották karban.

A fenti felsorolásban megadott zajszintek egyaránt figyelembe veszik a mérési bizonytalanságot és a gyártási eltérésekből fakadó bizonytalanságot.

Ha a munkagépet huzamosabb időn keresztül, vagy zajos környezetben nyitott kezelőállás mellett üzemeltetik, hallásvédő berendezésre lehet szükség. Ha a munkagépet nem előírásszerűen karbantartott vezetőfülkével, vagy hosszabb ideig nyitva tartott ajtókkal és ablakokkal, illetve zajos környezetben üzemelteti, hallásvédő berendezésre lehet szükség.

Zajszintre vonatkozó tájékoztató az Európai Unió országaiba, illetve az "EU-s irányelveket" átvevő országokba szállított munkagépekhez

A megadott külső zajszint (LWA), ha az értéket a dinamikus vizsgálati eljárások és az "ISO 6395:2008" által meghatározott feltételeknek megfelelően mérik meg, a következő:

  • 320 GC - 101 dB(A)

  • 320 - 99 dB(A)

  • 323 - 100 dB(A)

A mérésre a motorhűtő-ventilátor maximális fordulatszámának 70%-án került sor. A zajszint a hűtőventilátor különböző fordulatszámain különböző lehet.

Zárt vezetőfülkében a gépkezelőre nehezedő dinamikus hangnyomásszint értéke az "ISO 6396: 2008" szabványban megadott mérési eljárást alkalmazva 71 dB(A). A mérésre a motorhűtő-ventilátor maximális fordulatszámának 70%-án került sor. A zajszint a hűtőventilátor különböző fordulatszámain különböző lehet. A mérés ideje alatt a vezetőfülke ajtajai és ablakai zárva voltak. A vezetőfülkét megfelelő módon szerelték fel és tartották karban.

A fenti felsorolásban megadott zajszintek egyaránt figyelembe veszik a mérési bizonytalanságot és a gyártási eltérésekből fakadó bizonytalanságot.

Zajszintre vonatkozó tájékoztató az Eurázsiai Gazdasági Unióban lévő munkagépek esetében

Zárt vezetőfülkében a gépkezelőre nehezedő dinamikus hangnyomásszint értéke az "ISO 6396:2008" szabványban megadott mérési eljárást alkalmazva 71 dB(A). A mérésre a motorhűtő-ventilátor maximális fordulatszámának 70%-án került sor. A zajszint a hűtőventilátor különböző fordulatszámain különböző lehet. A mérés ideje alatt a vezetőfülke ajtajai és ablakai zárva voltak.

A megadott külső zajszint (LWA) 101 dB(A) a 320 GC típus, 99 dB(A) a 320 típus és 100 dB(A) a 323 típus esetében, ha az értéket a dinamikus vizsgálati eljárások és az "ISO 6395:2008" által meghatározott feltételeknek megfelelően mérik meg. A mérésre a motorhűtő-ventilátor maximális fordulatszámának 70%-án került sor. A zajszint a hűtőventilátor különböző fordulatszámain különböző lehet.

A fenti felsorolásban megadott zajszintek egyaránt figyelembe veszik a mérési bizonytalanságot és a gyártási eltérésekből fakadó bizonytalanságot.

"Az Európai Unió 2002/44/EK Direktívája a fizikai tényezők (vibráció) hatásáról"

Lánctalpas kotrógép vibrációs adatai

Kézre/karra ható vibrációs szint adatai

A munkagép rendeltetésszerű használata során a kézre/karra ható vibráció szintje nem éri el a 2,5 m/s2 értéket.

Egész testre ható vibrációs szint adatai

Ez a fejezet a lánctalpas kotrógépek vibrációs adatait, valamint a vibrációs szint mérésének egy módszerét ismerteti.

Megjegyzés A vibrációs szintet számos különböző tényező befolyásolja. Néhány ilyen tényező:

  • A gépkezelő felkészültsége, magatartása, stílusa és leterheltsége

  • A munkavégzés helyszínének megszervezése, előkészítettsége, környezete, időjárása és anyaga

  • A munkagép típusa, az ülés minősége, a felfüggesztési rendszer minősége, szerelékek és a berendezések műszaki állapota

A gép vibrációs szintjét nem lehet pontosan meghatározni. A várható vibrációs szintek a(z) 1. táblázatban található adatok alapján becsülhetők meg a napi vibrációs kitettség kiszámításához. A munkagép üzemeltetési módja egyszerűen megállapítható.

Becsülje meg a vibrációs szintet a három vibrációs irányban. Szokásos üzemi körülmények esetén az átlagos vibrációs szinteket használja becsült szintként. Tapasztalt gépkezelő és sima talaj esetén a becsült vibrációs szint kiszámításához vonja ki a Várható helyzeti tényezőket az átlagos vibrációs szintből. Nagy igénybevételű műveletek és nehéz talaj esetén a becsült vibrációs szint kiszámításához adja hozzá a Várható helyzeti tényezőket az átlagos vibrációs szinthez.

Megjegyzés Az összes vibrációs érték méter per négyzetszekundumban van megadva.

Táblázat 1
"'A' ISO-referenciatáblázat – az egész testre ható ekvivalens vibrációs szintek földmunkagépek esetében." 
Munkagép típusa  Szokásos működtetési tevékenység  Vibrációs szintek  Várható Helyzeti Tényezők 
X tengely Y tengely  Z tengely  X tengely  Y tengely  Z tengely 
Lánctalpas kotrógépek  kotrás  0,44  0,27  0,30  0,24  0,16  0,17 
hidraulikus bontókalapáccsal 0,53  0,31  0,55  0,30  0,18  0,28 
fejtési munkálatok 0,65  0,42  0,61  0,21  0,15  0,32 
szállítás 0,48  0,32  0,79  0,19  0,20  0,23 

Megjegyzés A vibrációra vonatkozó további információkkal kapcsolatban lásd: "ISO/TR 25398 Mechanikus vibráció - Útmutató az egész testet érő vibráció felmérésére földmunkagépek működtetésekor". Ez a kiadvány nemzetközi intézetek, szervezetek és gyártók mérési adatait használja fel. A dokumentum a földmunkagépeken dolgozó gépkezelők egész testre ható értékeit és az azokkal kapcsolatos tudnivalókat ismerteti. A gép vibrációs szintjére vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és kezelési kézikönyv , SEBU8257 , "Az Európai Unió 2002/44/EK irányelve a fizikai tényezők (vibráció) hatásáról".

A Cat által kínált függesztett szék megfelel az "ISO 7096" követelményeinek. Ez a szabvány a szélsőséges üzemeltetési körülmények melletti vertikális vibrációs szintre vonatkozik.

Földmunkagépek vibrációs szintjének csökkentése – Útmutató

Megfelelően állítsa be a gépeket. Megfelelően tartsa karban a gépeket. Egyenletesen üzemeltesse a gépeket. Vegye figyelembe a talajviszonyokat. Az alábbi irányelvek betartásával csökkenthető az egész testre ható vibrációs szint:

  1. Megfelelő típusú és méretű gépet, berendezéseket és szerelékeket használjon.

  2. A munkagépek karbantartását a gyártó utasításainak megfelelően végezze.

    1. Abroncsnyomás

    2. Fékrendszer és kormányrendszer

    3. Vezérlők, hidraulikarendszer és csatlakozások

  3. Megfelelő állapotban tartsa a talajt.

    1. Távolítsa el a nagy kődarabokat és akadályokat.

    2. Töltse fel az árkokat, gödröket.

    3. Biztosítson munkagépeket és fordítson időt a talaj állapotának karbantartására.

  4. Olyan vezetőülést használjon, amely teljesíti az "ISO 7096" követelményeit. A vezetőülést megfelelően tartsa karban, és szükség szerint állítsa be.

    1. A mindenkori gépkezelő súlyához és magasságához állítsa be a vezetőülést és annak felfüggesztését.

    2. Ellenőrizze és tartsa karban az ülésfelfüggesztés és -beállítás kezelőelemeit.

  5. Az alábbi műveleteket egyenletesen végezze:

    1. Kormányzás

    2. Fékezés

    3. Gázadás.

    4. Sebességváltás.

  6. A szerelékeket egyenletesen mozgassa.

  7. Olyan sebességet és útvonalat válasszon a munkagéppel, amely a vibráció minimalizálását eredményezi.

    1. Ha akadályba vagy rossz talajviszonyokba ütközik, kerülje ki őket.

    2. Ha rossz talajviszonyok között kell haladnia, lassítson.

  8. Ha hosszú ideig tart a munkavégzés vagy ha sokáig tart az út, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a vibráció szintje a lehető legkisebb legyen.

    1. Olyan géppel dolgozzon, amelyiken van felfüggesztés.

    2. Használja a lánctalpas kotrógépek gémlengés-csillapító rendszerét.

    3. Ha nincs gémlengés-csillapító rendszer, csökkentse a sebességet, hogy a munkagép ne tudjon felemelkedni a talajról.

    4. A munkavégzés helyszínei között szállíttassa a gépet.

  9. Számos egyéb kockázati tényező is csökkentheti a gépkezelő kényelemérzetét. A gépkezelő kényelemérzetét növelheti, ha betartja a következő tanácsokat:

    1. A vezetőülést és a kezelőszerveket úgy állítsa be, hogy megfelelő legyen a testtartása.

    2. A tükröket úgy állítsa be, hogy minél kevésbé kelljen kifordult testhelyzetben dolgoznia.

    3. A hosszú időn át tartó ülőhelyzet megszakítása érdekében iktasson közbe szüneteket.

    4. A vezetőfülkéből ne ugorjon le.

    5. Úgy szervezze meg a munkát, hogy a terheket a lehető legkevesebbszer kelljen megfognia, és a lehető legkevesebbszer kelljen felemelnie.

    6. Olyan szabadidős tevékenységet és olyan sportot válasszon, amelynek során a lehető legkevesebb rázkódás vagy ütés éri.

Források

A vibrációra vonatkozó adatok és a számítási eljárás alapja a következő kiadvány: "ISO/TR 25398 Mechanikus vibráció – Útmutató az egész testre ható vibrációnak való kitettség felmérésére földmunkagépek esetében". A harmonizált adatok összeállítása nemzetközi intézetek, szervezetek és gyártók mérései alapján történt.

Ez a kiadvány a földmunkagépek gépkezelőinek egész testét érő vibrációs kitettség felmérésére vonatkozó adatokat közöl. A módszer minden munkagép esetében a valós üzemeltetési körülmények között mért vibráció-kibocsátáson alapul.

Tanulmányozza az eredeti irányelvet. Ez a kiadvány a vonatkozó jogszabályok tartalmának összefoglalására szorítkozik. A jelen kiadvány nem helyettesíti az eredeti forrásokat. A dokumentum más részei a United Kingdom Health and Safety Executive (az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Vezetője) által kiadott információk alapján kerültek összeállításra.

A gép vibrációs szintjére vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv , SEBU8257, " Az Európai Unió 2002/44/EK irányelve a fizikai tényezők (vibráció) hatásáról" .

A munkagép vibrációs szintjének csökkentésére alkalmazható további funkciókról a Cat márkakereskedőtől kaphat további tájékoztatást. A munkagép biztonságos üzemeltetésével kapcsolatban a Cat márkakereskedőtől kérjen tájékoztatást.

A helyi márkakereskedő megkereséséhez a következő weboldal nyújt segítséget:

Caterpillar Inc.
www.cat.com

Caterpillar Information System:

631K OEM Wheel Tractor Machine Systems Machine Preparation for Testing and Adjusting
C9.3B Engines for Caterpillar Built Machines Engine Control Module - Remove and Install
320GC Excavator Engine Supplement Alternator - Remove and Install
336 and 336 GC Excavator Fuel System Primary Filter (Water Separator) Element - Replace
352 UHD Excavator Engine Oil and Filter - Change
336 and 336 GC Excavator Engine Oil Sample - Obtain
631K OEM Wheel Tractor Machine Systems Service Brakes
352 UHD Excavator Bucket Tips - Inspect/Replace
323 Excavator Engine Supplement Turbocharger - Remove and Install
990K Wheel Loader Systems Tilt Cylinder
631K OEM Wheel Tractor Machine Systems Parking Brake
320 GC, 320 and 323 Excavator Lifting Capacities - 323 Reach Boom/Variable Angle Boom/Super Long Reach Boom
320 GC, 320 and 323 Excavator Machine Systems Specifications Bucket Linkage
Regulatory Compliance Information Machine Security System - MSS3i and MSS S1 - If Equipped
New Hose assembly for the Grapple Lines Group Is Now Used on Certain Wheel Skidders {5057, 6307} New Hose assembly for the Grapple Lines Group Is Now Used on Certain Wheel Skidders {5057, 6307}
AD 22 Underground Articulated Truck Hydraulic System Sequence Valve (Ejector)
New Software Now Available for Certain AD45B Underground Articulated Trucks Fitted with Ventilation Reduction Package {7600, 7620} New Software Now Available for Certain AD45B Underground Articulated Trucks Fitted with Ventilation Reduction Package {7600, 7620}
854K Wheel Dozer Systems Pressure Sensor - Parking Brake, Brake Accumulator, Steering Pump, Hydraulic Fan, Case Drain Filter
C27 and C32 Tier 4 Final Marine Engines Electric Starting Motor
854K Wheel Dozer Systems Solenoid Valve - Pilot Accumulator
990K Wheel Loader Systems Tilt Cylinder
992K Wheel Loader Systems Pressure Sensor - Pilot Accumulator, Brake Oil, Steering Oil
335F Excavator Machine System Specifications Bucket Cylinder Lines
854K Wheel Dozer Systems Pressure Sensor - Implement Pilot, Brake Oil, Steering Oil
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.