Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


S·O·S Services Oil Analysis

Usage:

3304 04B


OZNÁMENÍ

Tato doporučení podléhají změnám bez předchozího upozornění. Nejaktuálnější doporučení si vyžádejte u místního prodejce společnosti Cat .


Společnost Cat vyvinula systém pro plánování a řízení údržby, který vyhodnocuje zhoršení jakosti oleje a včas signalizuje příznaky opotřebení vnitřních komponentů. Nástroj Cat pro rozbor oleje se nazývá Rozbor oleje podle programu S·O·S a je součástí servisního programu S·O·S. Rozbor oleje podle programu S·O·S rozděluje rozbory oleje do čtyř kategorií:

  • Stupeň opotřebení součástí

  • Stav oleje

  • Kontaminace oleje

  • Identifikace oleje

Analýza stupně opotřebení součástí vyhodnocuje opotřebení, ke kterému dochází uvnitř mazaného prostoru. Laboratorní pracovník využívá k analýze podle programu S·O·S výsledky analýzy prvků a testů počítání částic. Potom se využívají křivky trendů a tabulky, podle kterých se zjišťuje, zda je opotřebení normální, nebo abnormální.

Analýza stavu oleje se využívá ke zjištění stupně degradace oleje. Provádějí se testy oxidace, sulfatace a viskozity oleje. Laboratorní pracovník využívá k analýze podle programu S·O·S ustanovená pravidla a křivky trendů ke zjištění, zda olej již dosáhl limitu své životnosti.

Analýza kontaminace oleje zjišťuje, zda do oleje nepronikly nežádoucí látky. Tato analýza vychází z výsledků následujících testů: analýza prvků, saze, počet částic, zředění paliva, obsah vody a obsah glykolu. Servisní program S·O·S má stanoveny hodnoty pro úroveň kontaminace povolené pro v motorech Cat.

Další důležitou součástí rozboru oleje podle programu S·O·S je identifikace oleje. Nesprávný olej v motoru může být příčinou vážného poškození hlavních komponent. Laboratorní pracovník pracující dle programu S·O·S využívá k identifikaci oleje analýzu prvků a zjištění viskozity.

Tyto čtyři typy analýz se používají ke sledování stavu používaného zařízení a ke zjišťování potenciálních problémů. Správně prováděný rozbor oleje podle programu S·O·S sníží náklady na opravy a omezí také dopad prostojů.

Rozbor oleje podle programu S·O·S používá širokou řadu testů, na jejichž základě se určuje stav oleje a mazaného prostoru.

Pro tyto testy byly vypracovány pokyny založené na zkušenostech a na souvislostech s poruchami. V následující tabulce jsou uvedeny pokyny. Překročení v jednom nebo více ukazatelích by mohlo signalizovat výrazné zhoršení jakosti provozní náplně nebo nevyřešený či nastávající problém některé součásti. Konečný rozbor by měla provést kvalifikovaná osoba pověřená Cat prodejcem.

Rozbor oleje je jedním z diagnostických nástrojů ke zjišťování technického stavu motoru. Oleje, které jsou v rámci limitů uvedených v pokynech, nemusí signalizovat všechny technické problémy motoru. Za určitých podmínek, mezi něž mimo jiné patří náročné provozní podmínky, mohou oleje, které jsou v rámci limitů uvedených v pokynech, vyžadovat provedení výměny dříve.

Poznámka Životnost motorů zkracují i problémy v chladicím systému. Rozbor chladicí kapaliny podle programu S·O·S a rozbor oleje podle programu S·O·S poskytují kompletní a přesnou metodu pro monitorování provozuschopnosti všech systémů motoru. Viz informace o rozboru chladicí kapaliny podle programu S·O·S v této zvláštní publikaci. Správné zvládnutí programu S·O·S umožní snížit náklady na opravy a omezit dopad prostojů.

Viz kapitola “Nečistoty a jejich eliminace” v této zvláštní publikaci, kde jsou uvedena doporučení týkající se docílení úrovní čistoty náplní.

Tabulka 1
Pokyny pro rozbory oleje podle servisního programu S·O·S 
Parametr testu  Postup 
Oxidace  (1) 
Saze  (1) 
Zasíření  (1) 
Otěrové kovy  Trendy rozboru a tabulka opotřebení Cat(1) – normy 
Voda  maximálně 0,5 % 
Glykol  0 % 
Zředění palivem  na základě viskozity(1) a plynové chromatografie(2) při zředění palivem nad 4 % 
Viskozita "ASTM D445", měřená při 100° C (212° F)  Změna +/-3 centistoky (cSt) oproti viskozitě nového oleje. 
(1) Pro rozbor oleje podle programu S·O·S jsou přijatelné hodnoty těchto parametrů povinné.
(2) plynový chromatograf

Poznámka Většina programů analýz oleje se nezaměřuje na detekci větších částic ve vzorku oleje. U některých druhů závad však vznikají jen větší částice. Analýza oleje sama o sobě hrozící závadu ne vždy zjistí. Je třeba rozřezávat olejové filtry a hledat v nich viditelné částice.

Spotřeba motorového oleje se musí měřit a zaznamenávat. Výrazný nárůst spotřeby oleje může signalizovat problém s usazeninami sady válců nebo s komponenty. Kromě toho olejové přísady rozpustí úlomky kovů vzniklé opotřebením a další znečišťující látky. Výsledky rozboru oleje mohou být následně nepřesné.

Poraďte se s prodejcem společnosti Cat a vyžádejte si úplné informace a pomoc při sestavování svého programu rozboru oleje podle programu S·O·S.

Odběr vzorků oleje pro program S·O·S

Před odběrem vzorku oleje pro program S·O·S nechte běžet motor tak dlouho, aby se olej zahřál a dobře motorem cirkuloval. Pak odeberte vzorek oleje pro program S·O·S.

Aby byl odebraný vzorek správný, neodebírejte olej pro vzorek z proudu vypouštěného oleje. Při této metodě se může vzorek kontaminovat špinavým olejem z usazenin na dně skříně. Stejně tak neodebírejte vzorek z nádoby na vypuštěný olej ani neodlévejte olej pro vzorek z použitého olejového filtru.

Odběr vzorků oleje pro program S·O·S je možné provést dvěma přijatelnými způsoby. Metody odběru jsou uvedeny v přednostním pořadí:

  • Použití ventilu k odebírání vzorků, instalovaného do olejového vedení na rozvodném potrubí oleje pod tlakem.

  • Použití násosky (podtlakového čerpadla) k odebírání vzorků, která je vložena do olejové vany.

Odběr vzorku z ventilu instalovaného v olejovém vedení je metodou, které se má dávat přednost. Poskytuje vzorky, u nichž je menší pravděpodobnost kontaminace. Odběr vzorku určité náplně provádějte vždy z téhož místa. Zabezpečí se tím vyšší reprezentativnost vzorku odebraného z oleje daného systému.

Vzorek oleje se obvykle odebírá při nízkých volnoběžných otáčkách. Je-li průtok oleje příliš malý, usnadněte odebírání vzorku oleje zvýšením otáček na vysoké volnoběžné otáčky.


OZNÁMENÍ

Pro odběr vzorků chladicí kapaliny nepoužívejte násosku, kterou používáte pro odběr vzorků oleje.

V násosce mohou zůstat nepatrné zbytky jiného typu vzorku a může tak dojít k falešné pozitivní indikaci rozboru odebraného vzorku.

Vždy používejte správně označené samostatné násosky jak k odběru vzorků olejů, tak k odběru vzorků chladicí kapaliny.

Nerespektování tohoto pokynu může vést k mylnému rozboru a způsobit zbytečné starosti zákazníkovi i prodejci společnosti Caterpillar.


Interval odběru vzorků oleje

Vzorky oleje odebírejte v intervalech, které se co nejvíce blíží standardním intervalům. Aby rozbory vzorků oleje odebírané podle programu S·O·S, měly co nepřesnější výsledné hodnoty, stanovte souvislý trend údajů. Abyste získali souvislou historii dat, provádějte odběry vzorků oleje v rovnoměrně rozvržených časových intervalech.

Doporučený interval pro vzorky motorového oleje je uvedený v tabulce 2. Interval odběru vzorků po 250 hodinách může poskytnout včasný náznak upozorňující na znečištění a rozklad oleje.

Aby byla umožněna přesná analýza oleje, změřte a zaznamenejte spotřebu motorového oleje. Olejové přísady během intervalu odběru vzorků oleje rozpustí úlomky kovů vzniklé opotřebením a další znečišťující látky.

Tabulka 2
Interval odběru vzorků oleje pro program S·O·S pro klikovou skříň motoru 
Doporučený interval (1)(2)  Typ oleje 
Každých 250 provozních hodin   Cat DEO
Cat DEO-ULS 
(1) Náročné využití stroje může vyžadovat kratší intervaly odběru vzorků oleje.
(2) Za určitých podmínek může prodejce společnosti Cat nebo příručka pro provoz a údržbu povolit delší interval mezi odběry vzorků oleje.

Poznámka Viz Příručka pro provoz a údržbu vašeho motoru, kde jsou uvedeny doporučené intervaly vypouštění oleje.

Úplné informace a pomoc při sestavování programu S·O·S pro váš motor vám poskytne prodejce Cat.

Častější odběr vzorků podle programu S·O·S vede k dokonalejšímu využití cyklu životnosti

Doporučené intervaly odběrů vzorků podle programu S·O·S pro dieselové motory jsou po 250 hodinách. Při práci stroje v náročných podmínkách se ovšem doporučuje častější odběr vzorků oleje. Náročnými podmínkami se rozumí provoz při vysoké zátěži, při vysokých teplotách a v prašných podmínkách. Pokud existují některé z těchto podmínek nebo jiné indikátory náročných provozních podmínek, odebírejte vzorky motorového oleje v intervalech po 125 hodinách. Tyto dodatečně odebírané vzorky zvýší pravděpodobnost včasného zjištění potenciální poruchy.

Stanovení optimálních intervalů pro výměnu olejů

Odběr vzorků motorového oleje každých 125 hodin poskytuje informace o stavu a základních vlastnostech oleje. Tyto informace se používají ke stanovení optimální doby použitelnosti konkrétního oleje. Větší počet směrodatných údajů rovněž umožní přesnější sledování rychlosti opotřebení součástí. Přesné sledování vám také umožní dosáhnout maximálního využití oleje. Podrobnější informace týkající se optimalizování intervalů výměny oleje vám poskytne prodejce společnosti Cat.

Tato zvláštní publikace neuvádí doporučené intervaly vypouštění oleje. Dodatečné pokyny, zejména pokyny týkající se stanovování optimalizovaných nebo přijatelných intervalů vypouštění oleje, vyhledejte v Příručce pro provoz a údržbu vašeho motoru a rovněž si je vyžádejte u prodejce společnosti Cat.

Poznámka Používání rozboru oleje podle programu Cat S·O·S přispívá k ochraně životního prostředí, jelikož představuje nejlepší způsob optimalizace životnosti olejů. Program S·O·S umožňuje dosažení předpokládané provozní životnosti motorů. Informace týkající se testů potřebných k určení bezpečného optimalizovaného intervalu vypouštění oleje vám poskytne příslušný prodejce společnosti Cat.

Standardní intervaly vypouštění oleje, které jsou uváděny v Příručce pro provoz a údržbu motoru, se vztahují k typickým způsobům použití:

  • Používání doporučených olejů

  • Používání kvalitního paliva

  • Používání doporučených filtrů

  • Používání standardních postupů údržby, které se osvědčily v průmyslové praxi

  • Dodržování intervalů údržby uvedených v Příručce pro provoz a údržbu motoru

Náročnější způsoby použití mohou vyžadovat zkrácené intervaly výměny oleje, zatímco méně náročné způsoby použití mohou umožňovat provádění výměn oleje v delších než standardních intervalech. Faktory vysokého zatížení (nad 75 %), zejména při používání paliv s vysokým obsahem síry, se mohou významně podílet na potřebě zkrácení intervalů vypouštění oleje oproti standardním intervalům.

O testech, které jsou potřebné při stanovování intervalů vypouštění oleje optimalizovaných pro konkrétní způsob použití, se poraďte se svým prodejcem společnosti Cat.

K zajištění ochrany vašeho motoru a optimalizaci intervalů vypouštění oleje při různých způsobech použití a pracovních cyklech motoru používejte následující rozbor oleje podle programu Cat S·O·S:

  • Doporučeno jako standardní postup

  • Jedná se doporučovaný postup při určování intervalů vypouštění oleje, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry v rozmezí 0,05 % (500 ppm) až 0,5 % (5000 ppm)

  • Jedná se o postup při určování intervalů vypouštění oleje, který je potřebný tehdy, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry vyšší než 0,5 % (5000 ppm)

Poznámka Při určování účinků, které bude mít obsah síry na vznik usazenin v motoru a na opotřebení motoru, sehrávají rozhodující úlohu provozní podmínky motoru. Je-li obsah síry v palivu vyšší než 0,1 % (1000 ppm), vyžádejte si příslušné pokyny u prodejce společnosti Cat.

Caterpillar Information System:

Caterpillar On-Highway Diesel Engine Fluids Recommendations S·O·S Services Coolant Analysis
Mechanical Application and Installation Guide for the TH48-E80 Petroleum Transmission{3030, 3101} Mechanical Application and Installation Guide for the TH48-E80 Petroleum Transmission{3030, 3101}
3412 Generator Set Engines Turbocharger Oil Lines - Single Turbocharger Configuration
3412 Generator Set Engines Turbocharger Oil Lines - Series Turbocharger Configuration
3412 Generator Set Engines Turbocharger Oil Lines - Twin Turbocharger Configuration
C175-16 and C175-20 Engines for Caterpillar Built Machines Camshaft Bearings - Remove
C175-16 and C175-20 Engines for Caterpillar Built Machines Rocker Shaft and Push Rods - Install
C32 Petroleum Engines Flywheel - Remove
3412 Generator Set Engines Valve Mechanism Cover
C175-16 and C175-20 Engines for Caterpillar Built Machines Rocker Shaft and Push Rods - Remove
C175 Generator Set Engines Crankcase Breather - Remove and Install
G3500 A3 Engines System Overview
C32 Petroleum Engines Flywheel - Install
C9 Generator Set Engines Injector Solenoid Circuit - Test
C175-16 and C175-20 Engines for Caterpillar Built Machines Camshaft Bearings - Install
C32 Petroleum Engines Flywheel Housing - Remove and Install
3412 Generator Set Engines Turbocharger
G3500 A3 Engines Diagnostic Code List
3412 Generator Set Engines Turbocharger
3412 Generator Set Engines Turbocharger
3412 Generator Set Engines Turbocharger
G3500 A3 Engines Event Code List - Oxygen Feedback
345C Excavator and 345C MHPU Mobile Hydraulic Power Unit Machine Systems Control Valve (Counterweight Circuit) - Disassemble
345C Excavator and 345C MHPU Mobile Hydraulic Power Unit Machine Systems Control Valve (Counterweight Circuit) - Assemble
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.