Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


Contamination Control

Usage:

3304 04B

A szennyeződés meghatározása

A szennyeződés azt jelenti, hogy a folyadékrendszerekben, illetve a folyadékkal érintkező alkatrészeknél nemkívánatos idegen anyag van jelen. A szennyeződés megváltoztatja a folyadékok tulajdonságait, megrongálja a folyadékrendszert, és megakadályozza, hogy a rendszerek és részegységet az elvárt megbízhatóságot és tartósságot nyújtsák. A folyadékrendszerek meghibásodásának leggyakoribb oka a szennyeződés.

A szennyeződések sok, különböző fajtájú, nemkívánt anyagot tartalmaznak, többek között a következőket:

  • idegen anyagok és csiszolóanyagok, mint például koptató hatású részecskék, rostok, hulladékok és por

  • vegyi anyagok, mint például a folyadékokban szuszpendált égéstermékek

  • vízzel, hűtőfolyadékkal, olajjal és üzemanyaggal történő szennyeződés

  • biológiai mikroorganizmusok, mint például algák vagy gombák

  • fizikai vagy vegyi szennyeződések, mint például az oxidáció vagy a hő termékei

Bizonyos szennyeződések a folyadékrendszerben jönnek létre a rendszer szokásos működtetése során. Szennyeződések a külső környezetből vagy szennyezett feltöltő folyadékokból is bekerülhetnek a rendszerbe, illetve ezt a nem megfelelő karbantartási vagy javítási eljárások is eredményezhetik.

A szennyező részecskék szabad szemmel is láthatók, ha a részecskék mérete körülbelül 40 µm (mikrométer) vagy annál nagyobb, míg az ennél kisebb részecskék nem láthatók. A szennyező részecskék akkor is kárt okozhatnak, ha szabad szemmel nem láthatók. A modern dízelmotorok üzemanyagrendszerében lévő, koptató hatású részecskék esetében a kritikus méret 4 µm.

A szennyeződések minden típusát irányítás alatt lehet tartani, ha szennyeződésmegelőzési eljárásokat alkalmaznak és megfelelő szűrést használnak. Az ajánlásokkal kapcsolatban lásd a Használati és karbantartási kézikönyvet, és forduljon a helyi Cat márkakereskedőjéhez.

A szennyeződések ellenőrzés alatt tartása különösen fontos a mai géprendszereknél. Kialakításuknál fogva a mai géprendszerek, mint például a hidraulikarendszerek vagy üzemanyag-befecskendező rendszerek tűréshatárai rendkívül alacsonyak, és nagy nyomásértékeken működnek a megnövelt teljesítmény érdekében. A kialakítás fejlesztései még fontosabbá teszik a nagyobb teljesítmény elérését lehetővé tévő folyadékok és a megnövelt hatásfokú folyadékszűrés alkalmazását, valamint a jelentősen megemelt folyadéktisztasági szintek biztosítását.

A tisztaság mérése

A folyadékok tisztaságát a munkagép különböző részegységeiből vett folyadékminták segítségével lehet mérni. A Cat márkakereskedője tudja elemezni a mintákat. A szennyező részecskék mérése általában részecskeszámlálókkal történik. A vegyi szennyeződéseket egyedi elemzési technikákkal lehet mérni, ilyenek például az oxidálásra, vízre és koromra vonatkozó ellenőrzések. Egyes vegyi szennyeződések - mint például az üzemanyagba került víz - befolyásolhatják a részecskeszámlálók működését, és előfordulhat, hogy ezeket is szennyező részecskéknek számolják. További tudnivalókkal kapcsolatban forduljon a Cat S·O·S laboratóriumához vagy a Cat márkakereskedőjéhez.

A folyadékokban található részecskék számát "ISO (International Organization for Standardization, Nemzetközi Szabványügyi Szervezet)" besorolással fejezik ki. Az "ISO 4406" szabvány a folyadék tisztaságát az 1 milliliternyi folyadékban lévő részecskék száma és mérete alapján határozza meg. Az "ISO 4406" szabvány µm-ben (mikrométer) méri a részecskék méretét, és a számlálás eredményét három kódtartománnyal fejezi ki: X, Y és Z. A három kódtartomány meghatározza az 1 milliliternyi folyadékban lévő részecskék méretét és eloszlását.

  • Az első, X-jelű kódtartomány az 1 milliliternyi folyadékban lévő, 4 µm vagy annál nagyobb méretű részecskék számát jelzi.

  • A második, Y-jelű kódtartomány az 1 milliliternyi folyadékban lévő, 6 µm vagy annál nagyobb méretű részecskék számát jelzi.

  • A harmadik, Z-jelű kódtartomány az 1 milliliternyi folyadékban lévő, 14 µm vagy annál nagyobb méretű részecskék számát jelzi.

Példa az "ISO 4406" szerinti részecskeszámra: 18/16/13. A Cat "ISO" szerinti tisztasági ajánlásait két vagy három kóddal jelzik, a géprendszertől függően. A három kódtartomány követi az "ISO 4406" meghatározásait, és folyékony üzemanyagra, mint például gázolajra vagy benzinre alkalmazandó. A két kódos rendszer, például "ISO -/16/13", egyes kenési rendszerekhez alkalmazandó. A két kódos rendszerben az első szám az 1 milliliternyi folyadékban lévő, 4 µm vagy annál nagyobb méretű részecskéknek a száma. Erre a számra nincs szükség, és a helyén egy kötőjel (-) is állhat. A második szám (Y) és a harmadik szám (Z) az "ISO 4406" meghatározásait követi. A Cat beszámolót készít a kenőolajok Y és Z kódjairól annak érdekében, hogy biztosítsa az egységességet a régebbi adatok és beszámolókkal.

Az "ISO 4406-os" kódnak megfelelő részecskeméretre és eloszlásra a(z) 1. táblázatban található példa.

Táblázat 1
ISO 4406-os kód  1 milliliternyi folyadékban lévő részecskék száma 
4 µm és afölött 6 µm és afölött  14 µm és afölött 
"ISO 18/16/13"  1300 - 2500  320 - 640  40 - 80 
"ISO 21/19/17"  10 000 - 20 000  2500 - 5000  80 - 160 

Megjegyzés Számos tényező befolyásolja a részecskeszámlálás eredményét. Ezek közé a tényezők közé tartozik az olaj mintavételéhez használt berendezések tisztasága, a mintavételi technika, a minta tárolására használt edény tisztasága és típusa, a részecskeszámláló pontossága (kalibrálás, karbantartás és eljárás), valamint az a környezet, ahol a mintát leveszik. A mintát a folyadékkeringtetési rendszer vagy a folyadékelosztó rendszer reprezentatív helyein kell levenni. A mintát megfelelő módon óvni kell a szennyeződéstől, amikor a laboratóriumba szállítják elemzésre.

Ezenfelül előfordulhat, hogy a részecskeszámlálók vízcseppeket vagy légbuborékokat is szennyező részecskeként érzékelnek.

Megjegyzés Az American Society for Testing and Measurement fejlesztette ki a következőt: "ASTM D7619" “Szabványos ellenőrzési módszer a könnyű és közepes párlatnak megfelelő üzemanyagokban lévő részecskék méretének és számának automatikus részecskeszámlálóval történő megállapításához”. Ezt az ellenőrzési eljárást 2010-ben fejlesztették ki az 1-D és 2-D dízelüzemanyagokhoz, a diszpergálódott szennyeződésrészecskék, vízcseppek és egyéb részecskék számának és méretének az adott részecskeszámlálóval történő meghatározásához. Az "ASTM D7619" biodízel üzemanyagokhoz is alkalmazható.

A géprendszerekre vonatkozó tisztasági szabványok

A Cat azt javasolja, hogy a géprendszereket a gyárilag meghatározott folyadéktisztasági célértékeknek megfelelően tartsák karban.

A Cat meghatározta a minimális folyadéktisztasági célértékeket a gyárból kigördülő munkagépekben használt üzemanyagokra és a betöltött olajokra vonatkozóan. A munkagép vagy a motor feltöltési tartályaiba betöltött folyadékoknak ajánlott teljesíteniük vagy meghaladniuk a(z) 2. táblázatban feltüntetett tisztasági célszinteket. A munkagép adott részegységének rendszereire vonatkozó tisztasági célértékek "gyárinak megfelelő értékekként" vannak feltüntetve. A "gyárinak megfelelő érték" a meghatározása szerint a folyadéknak azt a tisztasági műszaki előírását jelenti, amelyet teljesíteni kell, mielőtt a munkagépet újra munkába állítják karbantartás és/vagy a rendszerek felnyitásával járó javítások után. Ha a rendszerbe töltött folyadékok és a gyárinak megfelelő értékek tisztasága eléri az "ISO" tisztasági célértékeit, vagy azokat túlteljesíti, akkor a szennyeződéssel összefüggésbe hozható hatások kisebbé válnak.

Táblázat 2
A Cat által ajánlott, folyadéktisztasági célértékek(1) 
A Cat által ajánlott, folyadéktisztasági célértékek a munkagép vagy a motor feltöltési tartályaiba betöltött folyadékokra vonatkozóan  Betöltött olajok(2)(3)  ISO -/16/13 
Betöltött üzemanyagok ISO 18/16/13 
Betöltött DEF (Diesel Exhaust Fluid, dízel kipufogó folyadék) ISO 18/16/13 
A Cat ajánlásai a munkagép gyárinak megfelelő, tisztasági célértékeire vonatkozóan  Hidraulikarendszerek (szerelék és kormányzás)  ISO -/18/15 
Elektronikus erőátvitelek ISO -/18/15 
Mechanikus erőátvitelek ISO -/21/17 
Differenciálművek, kerekek és tengelyek(4) ISO -/18/15 
(1) A folyadékoknak el kell érniük vagy túl kell teljesíteniük a felsorolt ISO-szintek tisztasági követelményeit.
(2) A motorolajok esetében előfordulhat, hogy az optikai részecskeszámlálók nem hatékonyak. Inkább szűrje át az olajat, mielőtt betölti a motor tartályába; használjon 12 mikrométeres, abszolút hatásfokú motorolajszűrőt, és ügyeljen arra, hogy az olaj hőmérséklete 20° C (68° F) vagy nagyobb legyen. A részleteket ebben a szakaszban találja meg.
(3) A részecskeszámlálást befolyásolhatják a következők: az erőátvitel, a fogaskerék, a differenciálmű és a tengelyek olajai, az adalékanyagok és az olaj viszkozitása. Másik megoldás: megfelelő szűrés alkalmazása annak biztosítása érdekében, hogy az olajok tiszták legyenek a munkagép részegységébe történő betöltés előtt.
(4) Ez a tisztasági szabvány csak a 700-as sorozatú termékcsaládba tartozó, merev vázú teherautókra vonatkozik, amelyek mérete 777-es és nagyobb.

A "betöltési" folyadékokra vonatkozó tisztasági célérték nem azonos a "szállított" folyadékok célértékével. A szállított folyadékok tisztaságát nem határozza meg a Cat. A vásárlók a forgalmazókkal vagy a szállítókkal együttműködve határozhatják meg a leszállított folyadékok tisztaságát. A szállított folyadék tisztasági szintjének meghatározásánál hatékonyabb és gazdaságosabb módszer, ha szűrik a folyadékokat a munkagép tartályaiba történő betöltés előtt a betöltési tisztaság célértékeinek biztosítása érdekében. Tartsa be a jelen, a szennyeződések kontrollálására vonatkozó fejezet útmutatásait.

Bár a régebbi technológiájú munkagépek esetében előfordulhat, hogy nem lehet fenntartani a modern munkagépek tisztasági célértékeit, minden Cat termék esetében ugyanazokat a szennyeződéskontrollálási műveleteket kell elvégezni, például ugyanolyan szűrési és szervizelési eljárásokat kell követni.

A hajtásláncban, ideértve az erőátvitelben, a fogaskerekeknél, a differenciálműben és a tengelyekben használt olajok viszkozitása és a benne lévő adalékok befolyásolhatják a részecskeszámlálást. Másik megoldás: megfelelő szűrés alkalmazása az olajok szűréséhez annak biztosítása érdekében, hogy az olajok tiszták legyenek a munkagép részegységébe történő betöltés előtt.

Megjegyzés Az új, több viszkozitási fokozatú motorolajok esetében előfordulhat, hogy a részecskeszámlálás nem alkalmas ezek tisztasági szintjének hatékony megállapítására. Az optikai részecskeszámlálók nem tudják megkülönböztetni a szennyező részecskéket az adalékanyagoktól. Ehelyett végezze el az új motorolajok szűrését az alábbiakban ismertetett módon. Ezenfelül ne alkalmazzon optikai részecskeszámlálást a használt motorolajok értékeléséhez, mivel a koromszintek miatt az olaj túl sötét az optikai részecskeszámlálóknak. A használt motorolajok koromszintjét S·O·S olajelemzési szolgáltatások segítségével kell megállapítani.

Amikor leszűri az olajat a motor tartályába történő betöltés előtt, vagy amikor elvégzi a motorolaj önálló körös szűrését, az alábbi ajánlások szerint járjon el:

  • Használjon 12 mikrométeres, abszolút hatásfokú motorolajszűrőt. Cat rendkívül nagy hatékonyságú kenőanyagszűrő használata javasolt. Forduljon a Cat márkakereskedőjéhez a legújabb cikkszámmal kapcsolatban.

  • Ügyeljen arra, hogy a motorolaj hőmérséklete 20° C (68° F) vagy nagyobb legyen.

Kérjen tájékoztatást a Cat márkakereskedőjétől, aki segít megoldásokat találni az Ön olaj- és üzemanyagelemzési igényeire.

A szennyeződések kezelésére vonatkozó általános ajánlások vagy gyakorlatok

Ha alacsony szinten tartják a szennyeződéseket, azzal a csökkenthető az állásidő és kontrollálható a munkagép karbantartási költsége. A helyes szennyeződéskezelési gyakorlatoknak köszönhetően általában megnő a hasznos élettartam, valamint az alkatrészek és a folyadékrendszerek megbízhatósága.

A következőkben a szennyeződések kezelésére vonatkozó általános útmutatás található.

  • Az üzemanyag ajánlott tisztasági szintjeire vonatkozó ajánlásokkal és útmutatásokkal kapcsolatban lásd a jelen fejezetnek az üzemanyagrendszerre vonatkozó ajánlásait tartalmazó szakaszát.

  • A gép részegységeire vonatkozó, előírt karbantartási feladatokat olvassa el az adott gép Használati és karbantartási kézikönyvében.

  • Amikor olajat tölt be a munkagépbe, használjon megfelelő szűrést annak érdekében, hogy az olaj teljesítse a(z) 2. táblázatban feltüntetett célértékeket.

  • Végezze el az ütemezett S·O·S szolgáltatások olajelemzését a szennyeződésekre vonatkozóan, hogy fenntartsa a betöltött és a munkagépben lévő folyadékokra vonatkozó, az ISO ajánlásainak megfelelő tisztasági szintet. Olvassa el ezen Külön kiadvány S·O·S olajelemzés fejezetét. A részecskeszám-elemzést a Cat márkakereskedője is elvégezheti. A részecskeszám-elemzést az adott részegység ütemezett S·O·S olajelemzése során is végre lehet hajtani. A részecskeszám meghatározásához nincs szükség további olajmintára.

  • Csak olyan hűtőfolyadékot használjon, amelyet az adott munkagéphez a Cat javasol. A hűtőrendszer esetében is kövesse az adott munkagéphez tartozó Használati és karbantartási kézikönyvben ajánlott karbantartási eljárást.

  • Tartsa karban a motor levegőszűrőit és a levegőbemeneti rendszert, hogy ne kerülhessenek be nem kívánt szennyezőanyagok.

  • Tartsa be a szennyeződéskezelési gyakorlatokat a műhelyben, az alkatrészek és a munkagép szétszerelési területein, az alkatrészek és a műhelyben használt szerszámok esetében, a tesztbeállításoknál, a tesztelési területeken, a tárolóhelyeken és a hulladékgyűjtő területeken. Az alkatrészeket tartsa tisztán a vizsgálat, a szerelés, a tesztelés, valamint a munkagép tiszta folyadékokkal történő feltöltése során. A helyes gyakorlatok megnövelik az alkatrészek élettartamát, és csökkentik a szennyeződésekre visszavezethető állásidőket is. A Cat márkakereskedője rendelkezésre áll, hogy részletes tájékoztatást adjon a szennyeződéskezelési eljárásokról és gyakorlatokról.

  • Tartsa be a munkahelyen és a munkaterületen érvényes szennyeződéskezelési gyakorlatokat. A feltöltéséhez használt olaj tisztaságának megőrzésével időt és energiát takaríthat meg, továbbá biztosítja a betöltött folyadékok megfelelő tisztasági szintjét is.

  • A nagyméretű folyadéktartályokat megfelelően kell kialakítani és karbantartani.

  • Ügyeljen arra, hogy a folyadékok tárolására használt tartályokba ne kerülhessen szennyeződés és víz; ehhez használjon olyan, legfeljebb 4 mikrométeres, abszolút hatásfokú szellőzőket, amelyek alkalmasak a víz eltávolítására.

  • A tartály töltőnyílásának környékéről mindig távolítson el minden szilárd törmeléket és vizet.

  • A tárolótartályokból gyakran eressze le a vizet és az üledéket. A leeresztés ütemezése a következőktől függ: megfelelő bemeneti és kimeneti szűrők használata, 4 mikrométeres, a víz eltávolítására alkalmas szellőzők használata és az ajánlott szennyeződéskezelési gyakorlatok alkalmazása. Az alkalmazott szennyeződéskezelési programtól és/vagy az üzemanyag forgalmazójának ajánlásaitól függően előfordulhat, hogy a tárolótartályokat naponta le kell ereszteni egészen addig, amíg meg nem szűnik a víz jelenléte, ezután ez az időtartam meghosszabbítható.

  • Szereljen be megfelelő kialakítású és földelésű szűrési rendszert, és végezze el ennek karbantartását. A szűrésnek ki kell terjednie a belépési és a betöltési pontra is. Előfordulhat, hogy folyamatos, a tartályban történő szűrésre van szükség ahhoz, hogy a betöltött olaj teljesítse a tisztasági célértéket.

  • Minden csatlakozótömlő, szerelvény és betöltőfúvóka esetében gondoskodjon azok lefedéséről, védelméről és tisztaságáról.

Megjegyzés A tartályban alkalmazott üzemanyagszűrő-egységek a Cat márkakereskedőnél szerezhetők be. A tartályban alkalmazott üzemanyagszűrő-rendszerek megfelelő karbantartási gyakorlatairól a Cat márkakereskedő tud tájékoztatást adni.

Szennyeződéskezelési ajánlások üzemanyagokhoz

"ISO 18/16/13" tisztasági szintű vagy annál tisztább üzemanyagot kell használni a motorba vagy a munkagép üzemanyagtartályába történő betöltéskor. Ennek köszönhetően kisebb lesz a motor teljesítménycsökkenése, meghibásodása és az ezekből fakadó állásidő. Ez a tisztasági szint fontos az új kialakítású üzemanyagrendszereknél, például a közös vezetékes befecskendezési rendszereknél és az egyesített adagolófúvókás befecskendezési rendszereknél. Kialakításuknál fogva a befecskendezési rendszerek nagyobb üzemanyagnyomás mellett működnek, és a mozgó alkatrészek között kisméretűek a hézagok, hogy teljesítsék a szigorú kibocsátási előírásokat. A jelenlegi üzemanyag-befecskendező rendszerek esetében a befecskendezési nyomás csúcsértéke meghaladhatja a 30 000 psi-t. Ezekben a rendszerekben a hézagok mérete nem éri el az 5 µm-t. Ennek következtében még akár a 4 µm méretű szennyező részecskék is a szivattyú vagy a befecskendező belső felületeinek, illetve a befecskendező fúvókának a berágódását vagy megkarcolódását okozhatják.

Az üzemanyagban lévő víz az üzemanyagrendszer alkatrészeinek kavitációjához vagy korróziójához vezet, valamint olyan környezetet teremt, ahol a mikrobiális szennyeződések elszaporodhatnak az üzemanyagban. Az üzemanyag szennyeződésének egyéb forrásai a szappanok, zselék és egyéb olyan keverékek, amelyek nem kívánt kémiai reakciók következtében jönnek létre az üzemanyagokban, különösen az ultraalacsony kéntartalmú dízel üzemanyagban (ULSD, Ultra low sulfur diesel). A zselék és egyéb keverékek a biodízel üzemanyagban is kialakulhatnak alacsony hőmérsékleten, illetve ha a biodízelt hosszabb ideig tárolják. Mikrobiális szennyeződés, üzemanyag-adalék vagy alacsonyan hőmérsékleten kialakuló zselé jelenlétére utal, ha a tartályban lévő üzemanyagszűrők vagy a munkagépen lévő üzemanyagszűrők gyorsan eltömődnek.

A szennyeződések miatti állásidők csökkentése érdekében tartsa be az alábbi, az üzemanyag karbantartására vonatkozó útmutatásokat. Tartsa be a jelen fejezet korábbi, A szennyeződések kezelésére vonatkozó általános ajánlások vagy gyakorlatok című szakaszában foglaltakat is:

  • Az ajánlásoknak vagy a műszaki előírásoknak megfelelő, kiváló minőségű üzemanyagot használjon (lásd a jelen Különleges kiadvány üzemanyagokra vonatkozó fejezetét).

  • "ISO 18/16/13" tisztasági szintű vagy annál tisztább üzemanyagot töltsön be a munkagép üzemanyagtartályába, különösen közös vezetékes és egyesített adagolófúvókás befecskendezési rendszerekkel felszerelt motorok esetében. Amikor üzemanyagot tölt a munkagépbe, az üzemanyagot szűrje át 4 µm-es, abszolút hatásfokú szűrőn (Beta 4 = 75 és 200 között), hogy elérje az ajánlott tisztasági szintet. Ezt a szűrést annál az eszköznél kell elvégezni, amely az üzemanyagot a motorba vagy a munkagép üzemanyagtartályába juttatja. Ezenfelül a szűrés során, a betöltési pontnál a vizet is el kell távolítani, és gondoskodni kell arról, hogy a betöltött üzemanyag víztartalma 500 ppm vagy kevesebb legyen.

  • A Cat olyan, tartályban lévő üzemanyagszűrők / koagulátoregységek használatát javasolja, amelyek egyszerre tisztítják meg az üzemanyagot a szennyező részecskéktől és a víztől. A Cat olyan, nagy teljesítményű szűrőket / koagulátoregységeket kínál, amelyek 50 és 300 gallon/perc (gpm, gallons per minute) közötti üzemanyagbetöltési sebességet tesznek lehetővé.

  • Ügyeljen arra, hogy Cat nagy hatékonyságú üzemanyagszűrőket használjon. Az üzemanyagszűrőket a javasolt szervizelőírásoknak megfelelően vagy szükség szerint cserélje.

  • A vízleválasztókat napi rendszerességgel eressze le a munkagépe Használati és karbantartási kézikönyvének megfelelően.

  • Végezze el az üzemanyagtartályban lévő víz és üledék leeresztését a munkagépe Használati és karbantartási kézikönyvének megfelelően, illetve hamarabb, ha az üzemanyag állapota azt igényli.

  • Szereljen be megfelelő kialakítású, tartályban lévő szűrőt / koagulátoros szűrési rendszert, és végezze el ennek karbantartását. Előfordulhat, hogy folyamatosan működő, a tartályban lévő szűrési rendszerekre van szükség ahhoz, hogy a betöltött üzemanyag teljesítse a tisztasági célértéket. A rendelkezésre álló, tartályban lévő szűrési termékekkel kapcsolatban forduljon a Cat márkakereskedőjéhez.

  • Előfordulhat, hogy centrifugális szűrőket kell használni előszűrőként a nagy mennyiségű vízzel és/vagy nagy méretű szennyező részecskékkel, jelentős mértékben szennyezett üzemanyagok esetében. A centrifugális szűrők hatékonyan el tudják távolítani a nagy méretű szennyező részecskéket, de előfordulhat, hogy nem képesek eltávolítani a kisméretű, csiszoló hatást kifejtő részecskéket, ami szükséges az ajánlott "ISO" tisztasági szint eléréséhez. Az ajánlott tisztasági szint eléréséhez tartályban lévő szűrőre / koagulátorra van szükség a végső szűrés elvégzéséhez.

  • Szereljen be olyan, szárító típusú, legfeljebb 4 mikrométeres, abszolút hatásfokú szellőzőket, amelyek alkalmasak a víz eltávolítására a nagyméretű tárolótartályokból.

  • Alkalmazzon megfelelő eljárásokat az üzemanyag szállításához. Ha szűrik a tárolótartályból a munkagépbe kerülő üzemanyagot, az elősegíti, hogy tiszta üzemanyagot töltsenek a munkagép tartályába. Az üzemanyag szűrésére bármelyik szállítási szakasznál sor kerülhet az üzemanyag tisztán tartása érdekében.

  • Minden csatlakozótömlő, szerelvény és betöltőfúvóka esetében gondoskodjon azok lefedéséről, védelméről és tisztaságáról.


FIGYELMEZTETÉS

Az üzemanyagrendszer alkatrészeinél a megfelelő élettartam biztosításához 4 mikrométeres vagy finomabb másodlagos üzemanyagszűrés szükséges minden olyan Cat dízelmotor esetében, amely közös nyomócsöves üzemanyagrendszerrel van felszerelve. Továbbá 4 mikrométeres (c) vagy annál finomabb, másodlagos üzemanyagszűrésre van szükség az összes olyan Cat dízelmotor esetében, amelyek egyesített adagolófúvókás befecskendezési rendszerekkel vannak felszerelve. Minden más Cat dízelmotor esetében (jellemzően a régebbi szivattyús, vezetékes vagy porlasztós üzemanyag-ellátó rendszereknél) erősen ajánlott a 4 mikrométeres vagy annál finomabb másodlagos üzemanyagszűrés. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy minden jelenlegi Cat dízelmotor gyárilag Cat megnövelt hatékonyságú 4 mikrométeres üzemanyagszűrővel van felszerelve.


A Cat által tervezett és gyártott szűrési termékekkel kapcsolatban tájékozódjon a Cat márkakereskedőjénél.

Caterpillar Information System:

SR500 Generators Symbols
3114, 3116 and 3126 Industrial, Marine and Generator Set Engines Flywheel and Flywheel Housing Runout
3500B Locomotive Engines Air Shutoff System
3512B Petroleum Engines with the ADEM 2 Electronic Control Module Electronic Display Module - Optional
3406E Generator Set Engines Reference Numbers
3512B Petroleum Engines with the ADEM 2 Electronic Control Module Engine Monitoring System - Programmable
3500B Locomotive Engines Customer Parameters Worksheet
3500B Locomotive Engines Factory Passwords Worksheet
3512B Petroleum Engines with the ADEM 2 Electronic Control Module System Configuration Parameters
3524B Engines for Off-Highway Trucks Programming Parameters
3500B Locomotive Engines System Overview
3524B Engines for Off-Highway Trucks Excessive Engine Oil Consumption
3114, 3116 and 3126 MUI Engine Governors Governor (Type V) - Assemble
3500B Locomotive Engines CAT Data Link
3500B Locomotive Engines Electrical Power Supply
3500 and 3500B High Displacement Engines for Caterpillar Built Machines Accessory Drive (Front) - Install
G3612 and G3616 Engines Fuel Shutoff Solenoid - Remove and Install
3500B Locomotive Engines Ether Injection System
3306B Generator Set Electronic Modular Control Panel II+ (EMCP II+)
3114, 3116 and 3126 Engines Excessive White Smoke
3500 and 3500B High Displacement Engines for Caterpillar Built Machines Front Drive Housing - Remove and Install
3034 Engine for Caterpillar Built Machines Turbocharger
3500 and 3500B High Displacement Engines for Caterpillar Built Machines Vibration Damper - Remove and Install
G3612 and G3616 Engines Fuel Control Valve - Remove and Install
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.