C7.1 Marine Generator Set Caterpillar


Generator Operation

Usage:

C7.1 JME

A generátor terhelése

A generátor beszerelése vagy újracsatlakoztatása után figyeljen arra, hogy a teljes elektromos áram egy fázisban ne lépje túl az adattáblán megadott névleges teljesítményt. Az egyes fázisok terhelése legyen egyforma. Ezáltal biztosítható a motor névleges teljesítményen való üzemelése. Az elektromos egyensúlyhiány elektromos túlterhelést vagy túlmelegedést okozhat, ha az egyik fázis áramerőssége meghaladja az adattábla szerinti amperszámot.

A kiegyensúlyozatlan terhelések megengedett kombinációi a 1 ábrán láthatók. Ha jelentős egyfázisú terheléssel dolgozik, esetlegesen alkalmazható az egyfázisú és háromfázisú terhelés. Az ilyen kombinációkat a grafikonon a vonal alatt kell elhelyezni.



Illusztráció 1g00627416
Kiegyensúlyozatlan terhelések megengedett kombinációi

Blokkolt terhelés

A blokkolt terhelés a generátorkészlet elektromos terhelésének pillanatnyi alkalmazása. Ez a terhelés bárhol lehet a névleges terhelés középértéke és a maximális megengedett névérték között.

A generátor blokkolt terhelés kapacitása az alábbi tényezőktől függ:

  • Motor átmeneti válasza

  • Feszültségszabályozó válasza

  • A feszültségszabályozó típusa

  • Tengerszint feletti magasság, amelyen a generátort üzemeltetik

  • Terhelés típusa

  • Terhelés mértéke

Ha leszabályozásra van szükség a blokkolt terheléshez, lásd az ISO 3046 vagy SAE J1349 szabványt. Hivatkozhat még a következőkre: Motor adatlap, LEKX4066, "Terhelés átmeneti válasz" és Motor adatlap, LEKX4067, "Blokk és átmeneti válasz".

Megjegyzés ISO jelentése Nemzetközi Szabványügyi Testület.

Teljesítménytényező

A teljesítménytényező a látszólagos teljesítmény és a teljes teljesítmény aránya. A teljesítménytényező értéke tizedesben van megadva. A teljesítménytényező mutatja a hasznos munkát végző áram arányát. A nem hasznos munkát végző áram felszívódik, és a motor vagy más szerkezet mágneses terét tartja fenn. Ezt az áramot reaktív terhelésnek nevezik. Ehhez az áramhoz nem kell fenntartani a motor teljesítményét.

A legtöbb alkalmazás esetén az elektromos motorok és transzformátorok határozzák meg a rendszer teljesítménytényezőjét. Az indukciós motorok teljesítménytényezője általában 0,8 vagy annál kevesebb. Az izzólámpák rezisztív terhelése körülbelül 1.0 teljesítménytényező vagy egység.

Egy rendszer teljesítménytényező értékét teljesítménytényező mérővel vagy számítással lehet meghatározni. A teljesítmény értékét úgy kapjuk meg kilowattban, hogy megszorozzuk a teljesítménytényezőt a rendszerbe szállított kilovoltamperrel. A teljesítménytényező növekedésével csökken a folyamatos teljesítményigényhez szállított teljes áram. Egy olyan 100 kW-os terhelés, amelynek a teljesítménytényezője 0,8, több áramot vesz fel, mint egy olyan 100 kW-os terhelés, amelynek a teljesítménytényezője 0,9. Magas teljesítménytényező esetén a motor teljes terhelése a generátor névleges áramánál alacsonyabb értéknél következik be. Alacsonyabb teljesítménytényező növeli a generátor túlterhelésének lehetőségét.

Megjegyzés A Cat generátorok névleges teljesítménytényezője 0,8, amennyiben nincsenek más értékek meghatározva a generátorra.

Gerjesztési rendszer

A generátor az AREP gerjesztési rendszert használja. Ez a rendszer nem használ állandó mágnest. A feszültségszabályozó áramellátásáról két kiegészítő tekercs gondoskodik. Ezek a tekercsek függetlenek a feszültség érzékelésére szolgáló áramkörtől. Az első tekercs címkéje "X1" és "X2". Ebben a tekercsben a generátor kimeneti feszültségével arányos feszültségérték mérhető. A második tekercs címkéje "Z1" és "Z2". Ebben a tekercsben az állórész áramerősségével arányos feszültségérték mérhető. A tápellátás feszültsége egyenirányításon és szűrésen esik át, mielőtt a szabályozó mérőtranzisztorához érkezne. Ennek köszönhetően a szabályozást nem befolyásolja a terhelés által keltett interferencia.

Készenléti (vészüzemi) áramfejlesztők

A legtöbb készenléti egység fel van szerelve automatikus indításra szolgáló vezérlőkkel. A készenléti egységek gépkezelő beavatkozása nélkül is beindulnak.

A készenléti egységek nem tudják automatikusan megváltoztatni a szabályozó fordulatszámát. A készenléti egységek nem tudják automatikusan megváltoztatni a feszültségszint beállítását. A szabályozó fordulatszámát és a feszültségszintet előre be kell állítani az egység megfelelő működéséhez. Amikor a generátort manuálisan működtetik, ügyelni kell arra, hogy a szabályozó fordulatszámának és a feszültségszintnek a beállítása megfelelő legyen az automatikus működéshez. Ellenőrizze az összes kapcsoló megfelelő beállítását az elektronikus modul rendszerű vezérlőpanelen (EMCP panel). Ellenőrizze az összes nyomógomb megfelelő beállítását a Marine Classification Society (MCS) panelen. A standard vezérlőpanel esetében az indításválasztó kapcsolónak AUTOMATA helyzetben kell lennie. A prémium kategóriás vezérlőpanel esetében az "AUTO" nyomógomb be van nyomva.

Generátor opciók

Térfűtés

A legtöbb generátor térfűtőkkel rendelkezik. Ezek a térfűtők minden megengedett hőmérséklet melletti működést biztosítanak.

Caterpillar Information System:

C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Inlet and Exhaust Valve Guides - Remove and Install
C7.1 Marine Generator Set Engine Operation
C18 Generator Set Safety Messages
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Inlet and Exhaust Valves - Remove and Install
C7.1 Industrial Engine Electrical System
C7.1 Marine Generator Set Starting with Jump Start Cables
C7.1 Marine Generator Set Starting the Engine
C13 and C15 Generator Sets Plate Locations and Film Locations
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Inlet Module (Catalyst) - Remove and Install
2014/06/20 J1939 Suspect Parameter Numbers for G3300B and CG137 Engines {1900, 1901, 1920}
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Exhaust Gas Valve (NRS) - Remove and Install
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Air Control Valve - Remove and Install
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Inlet and Exhaust Valve Seat Inserts - Remove and Install
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Engine Oil Pump - Remove and Install
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Engine Oil Pump - Disassemble
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Engine Oil Pump - Assemble
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Water Pump - Disassemble
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Water Pump - Assemble
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Flywheel Housing - Remove and Install
2013/06/13 New Fuel Lines Are Available on Certain C18 Marine Engines {1274}
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Power Take-Off Drive Group - Disassemble
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Power Take-Off Drive Group - Assemble
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Crankshaft Front Seal - Remove and Install
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Gear Group (Front) - Remove and Install
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.