C4.4 (Mech) Industrial Engine Caterpillar


Overhaul Considerations

Usage:

C4.4 2L2
Reducerea orelor de funcţionare la sarcină maximă va avea ca rezultat o cerere medie de energie mai mică. O cerere de energie medie scăzută ar trebui să mărească atât durata de viaţă a motorului, cât şi intervalul de revizie.

Necesitarea efectuării unei revizii este indicată de un consum sporit de combustibil şi de o putere redusă.

Următorii factori sunt importanţi când se ia o decizie privind momentul corespunzător pentru o revizie a motorului:

  • Necesitatea întreţinerii preventive

  • Calitatea combustibilului utilizat

  • Condiţiile de utilizare

  • Rezultatele analizei S·O·S

Consumul de ulei ca indicator de revizie

Consumul de ulei, consumul de combustibil şi informaţiile privind întreţinerea pot fi utilizate la estimarea costurilor totale de exploatare aferente motorului Caterpillar. Consumul de ulei poate fi utilizat şi la estimarea capacităţii necesare a rezervorului de ulei de adaos adecvat pentru intervalele de întreţinere.

Consumul de ulei este proporţional cu procentajul sarcinii nominale a motorului. Pe măsură ce procentajul sarcinii motorului creşte, cantitatea de ulei consumat pe oră creşte la rândul său.

Consumul de ulei (consumul de ulei specific frânelor) este măsurat în grame pe kW/h (lb per bhp). Consumul de ulei specific frânelor (BSOC) depinde de sarcina motorului. Consultaţi-vă cu reprezentantul Caterpillar pentru asistenţă privind stabilirea consumului tipic de ulei al motorului.

Când consumul de ulei al motorului s-a triplat faţă de consumul iniţial de ulei din cauza uzurii normale, este necesară planificarea unei revizii a motorului. Poate apărea o creştere corespunzătoare a scăpărilor de gaze în blocul motor şi o uşoară creştere a consumului de combustibil.

Opţiuni la revizie

Revizie înainte de defecţiune

O revizie planificată înainte de defecţiune poate oferi randamentul optim din următoarele motive:

  • Se pot evita timpi morţi neplanificaţi şi costisitori.

  • Multe piese de schimb originale pot fi reutilizate în conformitate cu indicaţiile pentru piesele de schimb.

  • Durata de funcţionare a motorului poate fi extinsă fără pericolul unei catastrofe majore cauzate de defectarea motorului.

  • Poate fi obţinut cel mai bun raport cost/valoare pe oră a duratei de viaţă extinse.

Revizie după defecţiune

Dacă survine o defecţiune majoră a motorului şi motorul trebuie demontat, sunt disponibile mai multe opţiuni. O revizie trebuie efectuată dacă blocul motor sau arborele cotit trebuie reparate.

Dacă blocul motorului şi/sau arborele cotit pot fi reparate, costul de revizie trebuie să fie între 40 şi 50 % din costul unui motor nou cu corp similar.

Acest cost mai redus poate fi pus pe seama a trei aspecte:

  • Funcţii motor Caterpillar special concepute

  • Componente de schimb de la reprezentantul Caterpillar

  • Componente de schimb recondiţionate Caterpillar Inc.

Recomandare privind revizia

Pentru a reduce la minimum perioada de inactivitate, Cat Inc. recomandă efectuarea unei recondiţionări programate a motorului de către reprezentantul Cat înainte ca motorul să se defecteze. Această revizie planificată vă oferă cel mai bun raport cost/valoare.

Notă Programele de revizie variază în funcţie de tipul de utilizare a motorului şi în funcţie de reprezentantul care efectuează revizia. Consultaţi-vă cu reprezentantul Caterpillar pentru informaţii specifice despre programele de revizie disponibile şi despre serviciile de revizie pentru extinderea duratei de viaţă a motorului.

Dacă se efectuează o revizie fără service de revizie de la reprezentantul Caterpillar, reţineţi următoarele recomandări privind întreţinerea.

Recondiţionaţi sau schimbaţi

Ansamblu chiulasă, pompă de ulei şi pompă de transfer al combustibilului

Aceste componente trebuie inspectate conform instrucţiunilor din diferitele publicaţii Caterpillar de reutilizare. Publicaţia specială, SEBF8029 listează publicaţiile de reutilizare necesare pentru inspectarea pieselor motorului.

Dacă piesele respectă specificaţiile prestabilite pentru inspecţie menţionate în ghidul de piese reutilizabile, trebuie reutilizate.

Piesele care nu se încadrează în specificaţiile de inspectare prestabilite trebuie administrate în unul dintre următoarele moduri:

  • Recondiţionare

  • Reparare

  • Înlocuire

Utilizarea altor piese decât cele specificate poate duce la următoarele probleme:

  • Timpi morţi neprogramaţi

  • Reparaţii costisitoare

  • Deteriorarea altor piese ale motorului

  • Eficienţă redusă a motorului

  • Consum de carburant mărit

Eficienţa redusă a motorului şi consumul de carburant mărit se traduc în costuri de exploatare mai mari. Prin urmare, Caterpillar Inc. recomandă repararea pieselor care nu respectă specificaţiile sau înlocuirea acestora.

Inspectarea şi/sau Înlocuirea

Lagăre şi etanşări de arbore cotit

Este posibil ca următoarele componente să nu reziste până la următoarea revizie.

  • Rulmenţi contra presiunii axiale

  • Rulmenţi principali

  • Lagăre de bielă

  • Garnituri de arbore cotit

Caterpillar Inc. recomandă montarea de piese noi la fiecare revizie.

Inspectaţi aceste piese când motorul este demontat în vederea reviziei.

Inspectaţi arborele cotit pentru a observa oricare dintre următoarele probleme:

  • Deflecţie

  • Deteriorarea fusurilor

  • Material de lagăr care a gripat fusurile

Verificaţi conicitatea fusurilor şi profilul fusurilor arborelui cotit. Verificaţi aceste componente prin interpretarea tiparelor de uzură la următoarele componente:

  • Lagăr de tijă

  • Rulmenţi principali

Inspectaţi arborele cu came pentru deteriorare la fusuri şi lobi.

Notă Dacă arborele cu came este demontat, indiferent de motiv, folosiţi procesul de inspecţie a particulelor magnetice pentru a verifica prezenţa eventualelor fisuri în arborele cu came.

Inspectaţi următoarele componente pentru semne de uzură sau de uzură prin frecare:

  • Lagăre arbore cu came

  • Tacheţi

Caterpillar Inc. recomandă înlocuirea amortizorului de vibraţii al arborelui cotit.

Miezul răcitorului de ulei

În timpul unei revizii, Caterpillar Inc. recomandă demontarea miezului răcitorului de ulei. Curăţaţi miezul răcitorului de ulei. Apoi, testaţi sub presiune miezul răcitorului de ulei.


NOTIFICARE

Nu utilizaţi substanţe de curăţare caustice pentru a curăţa miezul.

O concentraţie ridicată de soluţie caustică de curăţare poate ataca metalele din interiorul miezului şi poate produce scurgeri.


Notă Utilizaţi această procedură de curăţare pentru a curăţa miezul răcitorului de ulei.

  1. Demontaţi miezul răcitorului de ulei.

  2. Îndepărtaţi reziduurile de pe miezul răcitorului de ulei. Pentru a elimina resturile din miezul răcitorului de ulei, rotiţi miezul răcitorului de ulei pe un capăt.

  3. Spălaţi interiorul miezului răcitorului de ulei cu agent de curăţare, pentru a îndepărta substanţele străine. Aceasta va contribui şi la îndepărtarea uleiului din miezul răcitorului de ulei.

    Notă Cat Inc. recomandă utilizarea agenţilor lichizi de curăţare Hydrosolv. Tabelul 1 listează agenţii lichizi de curăţare Hydrosolv care sunt disponibili de la reprezentantul dumneavoastră Caterpillar.

    Tabel 1
    Agenţi lichizi de curăţare Hydrosolv 
    Cod articol  Descriere  Dimensiune 
    1U-5490  Hydrosolv4165  19 l (5 US-Gall.) 
    1U-5492  Hydrosolv100  19 l (5 US Gall) 

  4. Utilizaţi abur pentru a curăţa miezul răcitorului de ulei. Acesta elimină toate reziduurile din filtru. Spălaţi lamelele miezului răcitorului de ulei. Îndepărtaţi toate resturile prinse.

  5. Spălaţi miezul răcitorului de ulei cu apă fierbinte cu săpun. Clătiţi bine miezul răcitorului de ulei cu apă curată.

    ------ AVERTISMENT! ------

    Aerul comprimat poate provoca accidentări.

    Nerespectarea procedeului corect poate cauza accidentări. Când folosiţi aer comprimat, purtaţi o mască de protecţie şi îmbrăcăminte de protecţie.

    Presiunea maximă a aerului la ajutaj nu trebuie să depăşească 205 kPa (30 psi) când aerul comprimat este folosit pentru curăţare.


  6. Uscaţi miezul răcitorului de ulei cu aer comprimat. Dirijaţi aerul în direcţia inversă a debitului normal.

  7. Inspectaţi componentele pentru a asigura curăţenia. Miezul răcitorului de ulei trebuie testat sub presiune. Reparaţi miezul răcitorului de ulei, dacă este necesar. Montaţi miezul răcitorului de ulei.

Pentru mai multe informaţii privind curăţarea miezurilor, consultaţi reprezentantul Caterpillar.

Obţineţi o analiză a agentului de răcire

Concentraţia aditivului suplimentar al agentului de răcire (SCA) trebuie verificată regulat cu Analiza agentului de răcire (Nivel 1) S·O·S. Când se efectuează revizia motorului, se recomandă analizarea suplimentară a agentului de răcire.

De exemplu, în zona mantalei de apă de pe sistemul extern de răcire se găsesc depuneri considerabile, dar concentraţiile de aditivi pentru agentul de răcire au fost întreţinute cu grijă. Probabil, apa pentru agentul de răcire a conţinut minerale care s-au depus în timp pe motor.

Se poate face o analiză a agentului de răcire pentru a verifica starea apei care se utilizează în sistemul de răcire. O analiză completă a apei se poate obţine prin consultarea companiei locale de furnizare a apei sau un agent din domeniul agricol. De asemenea, se poate apela la laboratoare particulare pentru analiza apei.

Caterpillar Inc. recomandă o Analiză S·O·S a agentului de răcire (Nivel 2).

Analiza agentului de răcire (nivelul 2) S·O·S

O Analiză a agentului de răcire (Nivelul 2) S·O·S este o analiză completă a agentului de răcire care analizează agentul de răcire în întregime şi efectele asupra sistemului de răcire. O Analiză a agentului de răcire (Nivel 2) S·O·S oferă următoarele informaţii:

  • Analiza agentului de răcire (Nivel 1) S·O·S completă

  • Inspectarea vizuală a proprietăţilor

  • Identificarea coroziunii metalului

  • Identificarea agenţilor contaminaţi

  • Identificarea impurităţilor acumulate (coroziune şi piatră)

O Analiză a agentului de răcire (Nivel 2) S·O·S oferă un raport al rezultatelor analizei şi recomandărilor de întreţinere.

Pentru informaţii suplimentare despre analiza agentului de răcire, consultaţi reprezentantul Cat.

Caterpillar Information System:

C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Operation
C3.4 IND Industrial Engine Engine Description
C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Description
C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Oil Level - Check
C4.4 (Mech) Industrial Engine Product Lifting
C9 On-highway Engine Water Pump - Install
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Water Pump - Assemble
Differential Housing Components for Wheel Loaders, Articulated Trucks, Wheel Tractors, Compactors, Integrated Toolcarriers, and Motor Graders {3258, 3284} Differential Housing Components for Wheel Loaders, Articulated Trucks, Wheel Tractors, Compactors, Integrated Toolcarriers, and Motor Graders {3258, 3284}
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Water Pump - Disassemble
C18 Power Module Safety Messages
C9 On-highway Engine Water Pump - Remove
C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Starting
C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Air Precleaner - Check/Clean
C4.4 (Mech) Industrial Engine Radiator - Clean
C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Air Cleaner Service Indicator - Inspect
C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Air Cleaner Element (Single Element) - Inspect/Replace
C4.4 (Mech) Industrial Engine Radiator Restrictions
C4.4 (Mech) Industrial Engine Engine Air Cleaner Element (Dual Element) - Clean/Replace
C32 Marine Auxiliary Engines Component Location
3512B and 3512C Petroleum Generator Set Engines Fuel System Operation
CX35 On-Highway Transmission Transmission Warm-up
CX35 On-Highway Transmission Transmission Control
C18 Power Module Reference Material
C18 Power Module Engine Rating Definitions
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.