950 GC Wheel Loader Caterpillar


Hydraulic System Oil - Change

Usage:

950 GC M5K

Az olajcsere-időköz kiválasztása

Esetleg a munkagép hidraulikaolajának meghosszabbított élettartamával is számolhat. A hidraulikaolaj olyan rendszerben van, amely nem kapcsolódik az üzemi fékekhez, a tengelykapcsolókhoz, a differenciálművekhez és a differenciálokhoz. A normál csereidőközöket megtalálja a Használati és karbantartási kézikönyv, "Karbantartási időszakok" című részben. Az olajat 500 órás időközökben kell ellenőrizni. A következő feltételek teljesülése esetén alkalmazható a hosszabb időköz.

HYDO Advanced 10

A Cat HYDO Advanced 10 az elsődlegesen ajánlott olaj a legtöbb Cat munkagép hidraulikarendszerében és hidrosztatikus erőátviteli rendszerében, ha a környezeti hőmérséklet −20 °C (−4 °F) és 40 °C (104 °F) között van. A Cat HYDO Advanced 10 SAE 10W viszkozitási osztályú olaj. A Cat HYDO Advanced 10 a másodikként, vagy harmadikként ajánlott olajtípusokkal összehasonlítva +50%-os normál olajleeresztési időszakkal rendelkezik a gép hidraulika-rendszereiben (3000 óráig) – abban az esetben, ha a géphez tartozó Használati és karbantartási kézikönyvben előírt olajszűrőkre és olajminta-vételre vonatkozó karbantartási időszakok pontosan be vannak tartva. 6000 órás olajleeresztési intervallumokra is lehetőség van, amennyiben alkalmazzák az S·O·S olajelemzési szolgáltatásokat. Amennyiben Cat HYDO Advanced olajok használatára tér át, az előzőleg használt olajjal való keresztszennyezést 10% alatt kell tartani. A Cat HYDO Advanced 10 fokozott teljesítményének köszönhető előnyökkel kapcsolatban forduljon a Cat márkakereskedőjéhez.

Olajszűrők

Cat olajszűrők használata javasolt. Az olajszűrő csereidőközeit megtalálja a Használati és karbantartási kézikönyv, "Karbantartási időszakok" című részben.

Megjegyzés Ha a hidraulikaolaj szűrője az előírt karbantartási időpont előtt helyettesítést igényel, a felügyeleti rendszer kijelzőjén egy figyelmeztető üzenet fogja jelezni a hidraulikaolaj szűrőjének áthidalását.

Olaj

A meghosszabbított, 6000 órás olajcsere-időköz a HYDO Advanced 10 olajra jellemző.

A meghosszabbított, 4000 órás olajcsere-időköz a következő olajtípusokra érvényes:

  • Cat hidraulikaolaj (HYDO)

  • Cat sebességváltó és hajtó mechanizmus olaj (TDTO)

  • Cat TDTO-TMS

  • Cat dízelmotor-olaj

  • Cat biológiailag lebomló hidraulikaolaj (HEES)

  • Cat univerzális traktorolaj (MTO)

  • Erős igénybevételre kifejlesztett dízel motorolaj 900 ppm minimális cinktartalommal

Ha nem állnak rendelkezésre Cat olajok, használjon olyan, erős igénybevételre kifejlesztett olajokat, amelyek besorolása a következő: Cat ECF-1, API CG-4, API CF és TO-4. Az ilyen típusú olajok minimális cinkadalék-tartalma 0,09 százalék (900 ppm) lehet.

Megjegyzés Cat gépek hidraulikus rendszereiben ipari hidraulikaolajak használata nem javasolt.

Egyéb referenciák

Referencia: Külön kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar gépek - Ajánlott folyadékok"

Referencia: Külön kiadvány, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations for All Caterpillar Machines"

Referencia: Külön kiadvány, PEDP7035, " Olajcsere-intervallumok optimalizálása"

Referencia: Különleges kiadvány, PEDP7036, "S·O·S Fluid Analysis"

Referencia: Különleges kiadvány, PEDP7076, "Understanding the S·O·S Oil Analysis Tests"

Az olaj állapotának ellenőrzése

Az olajat 500 órás időközökben kell ellenőrizni. Szabványos Cat SOS folyadékelemzés vagy azzal megegyező olajminta-vételi program használható.

Mindig tartsa be az olaj tisztaságára vonatkozó alábbi irányvonalakat. Lásd: "Mért adatok".

Amennyiben nem áll rendelkezésre olaj-mintavételi program, akkor a normál 3000 órás olajcsere-időközt kell alkalmazni.

Mért adatok

Az alábbi információkat kell ellenőrizni az olaj mintavétele során:

  • Nyomon kell követni a kopásnak kitett fémekben jelentkező elváltozásokat. Ilyen fémek pld. a vas, a réz, a króm, az ólom, az alumínium és az ón.

  • A következő adalékok jelentős változásait nyomon kell követni: cink, kalcium, magnézium és foszfor.

  • Nem lehetnek szennyezőanyagok az olajban. Ilyen szennyezőanyagok pld. az üzemanyag és a fagyálló folyadék. A víztartalom nem lehet több mint 0,5%.

  • Új olajnál a szilíciumszint nem haladhatja meg a 15 ppm értéket. A részecskék mennyiségét rendszeresen ellenőrizni kell.

  • A terepen használt Cat munkagépek esetén az ajánlott tisztasági szint: ISO 18/15 vagy annál tisztább. A tisztaságot részecskeszám-elemzéssel kell ellenőrizni. A szennyezettség szintje nem haladhatja meg a normál szintet kettőnél több ISO kóddal. A szennyeződés okát ki kell deríteni. A rendszert az eredeti szennyezettségi szintre kell visszaállítani.

  • Nem lehetnek jelentős eltérések a nátrium-, szilícium-, réz- és káliumértékekben.

  • Az oxidáció megengedett szintje 40 százalék (0,12 Abs egység).

  • Az olaj kinematikus viszkozitása 100 °C (212 °F) hőmérsékleten nem térhet el több mint 2 cSt értékkel az új olajhoz képest.

A hidraulikaolaj cseréjének eljárása


FIGYELMEZTETÉS

A termék ellenőrzése, karbantartása, vizsgálata, beállítása, vagy javítása során gondoskodjon a folyadékok tartályba gyűjtéséről. A folyadékot tartalmazó részegységek kinyitása, illetve az ilyen alkatrészek szétszerelése előtt készüljön fel a folyadékok megfelelő edényben történő összegyűjtésére.

A Cat® termékekben lévő folyadékok begyűjtésére és tárolására alkalmas eszközökre és tartozékokra vonatkozóan lásd: Különleges kiadvány, PERJ1017Cat , "Dealer Service Tool Catalog".

A vonatkozó helyi előírásoknak és rendeleteknek megfelelően gondoskodjék valamennyi folyadék tárolásáról és elszállításáról.


  1. Járassa a gépet, hogy a hidraulikaolaj bemelegedjen.

  2. Vízszintes talajon állítsa le a gépet. Engedje le a munkaeszközt a talajra, és kissé nyomja le. Húzza be a rögzítőféket és állítsa le a motort.


    Illusztráció 1g03494180

  3. A hidraulikatartály a vezetőfülke mögött található.

  4. Vegye le a hidraulikatartály töltőnyílás sapkáját (1).


    Illusztráció 2g03395396

  5. A hidraulika tartály rendelkezik egy távoli olajleeresztő dugóval, mely a gép jobb oldalán, a padlózat alatt található. Távolítsa el a leeresztőcsavart (3). Mossa meg a leeresztőcsavart tiszta, nem gyúlékony oldószerben.

  6. Csatlakoztasson egy tömlőt a leeresztőnyíláshoz. Nyissa ki a leeresztőszelepet, és az olajat eressze le egy megfelelő tartályba.

  7. Miután leeresztette az olajat, zárja el a leeresztőszelepet, és válassza le a tömlőt a leeresztőnyílásról.


    FIGYELMEZTETÉS

    Soha nem indítsa be a motort, miközben a hidraulikaolaj tartályt leengedi vagy az üres. Ez a hidraulkia rendszer alkatrészeinek túlzott kopásához vagy sérüléséhez vezethet.


  8. Helyezze vissza a leeresztő csavart.

  9. Töltse fel a hidraulikatartályt tiszta olajjal. Tegye fel a tartály sapkáját.

    Referencia: A megfelelő olaj típusával és a feltöltési mennyiségekkel kapcsolatosan, lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Kenőanyagok viszkozitása és feltöltési mennyiségek".

  10. Indítsa be a motort, és járassa legalább 10 másodpercig. Ezután állítsa le a motort, és öntsön hidraulikaolajat a tartályba, amíg az olajszint eléri a kémlelőnyílás "TELE" jelét. Tegye vissza a töltőnyílás sapkáját.

  11. Indítsa be a motort és járassa alapjárati alacsony fordulatszámon. Használja felváltva a szerelékeket, hogy az összes hidraulika-rendszer megteljen olajjal.

    Megjegyzés Ha megjelenik az alacsony olajszint riasztásjelzője, azonnal állítsa le a motort, és töltsön olajat a hidraulikatartályba. Az olajszint nem csökkenhet a hidraulikatartály szívónyílásai alá a motor járatásakor.

  12. Öntsön hidraulikaolajat a tartályba, amíg az olajszint eléri a kémlelőnyílás "TELE" jelét.

  13. Állítsa le a motort. Töltse fel a hidraulikatartályt, hogy az olajszint a "TELE" jelnél legyen a kémlelőnyíláson. Tegye vissza a töltőnyílás sapkáját.

    Megjegyzés Az olajban nem lehetnek levegőbuborékok. Ha levegőbuborékok vannak a hidraulikaolajban, levegő kerül a hidraulika-rendszerbe. Ellenőrizze a hidraulikus szívóvezetéket és a tömlőszorító bilincseket.

  14. Szükség esetén húzza meg a laza bilincseket és a laza összekapcsolásokat. Cserélje ki a sérült tömlőket.

Caterpillar Information System:

834K Wheel Dozer Systems and 836K Landfill Compactor Systems Keypad Module
950 GC Wheel Loader Window Washer Reservoir - Fill
824K Wheel Dozer, 825K Soil Compactor and 826K Landfill Compactor Machine Systems Ride Control Valve
834K Wheel Dozer and 836K Landfill Compactor Machine Systems Pressure Reducing Valve Pressure for Dead Engine Pilot Supply (Engine OFF) - Test and Adjust
950 GC Wheel Loader Transmission Oil Filter - Replace
988K XE Wheel Loader Systems Service Brake Lines
854K Wheel Dozer and 992K Wheel Loader Machine Systems Ripper Control Valve - Assemble
901C, 902C and 903C Compact Wheel Loaders PowerTrain Steering Frame Lock - Separate and Connect
988K XE Wheel Loader Systems Hydraulic Tank
621H OEM Wheel Tractor (Tier 4) Steering System Relief Valve (Implement) - Pilot Oil
950 GC Wheel Loader Radiator Core - Clean
621H OEM Wheel Tractor (Tier 4) Hydraulic System Relief Valve (Line)
950 GC Wheel Loader Transmission Oil - Change
259D, 279D, 289D, 299D and 299D XHP Compact Track Loaders, 257D, 277D, 287D, 297D and 297D XHP Multi Terrain Loaders and 236D, 242D, 246D, 262D, 272D and 272D XHP Skid Steer Loaders Machine Systems Fuel Tank - Remove and Install
Installation Procedure of the Window Guard Group for Certain 950H, 962H, 966H and 972H Medium Wheel Loaders{7165, 7182, 7310} Installation Procedure of the Window Guard Group for Certain 950H, 962H, 966H and 972H Medium Wheel Loaders{7165, 7182, 7310}
950 GC Wheel Loader Ether Starting Aid Cylinder - Replace - If Equipped
980H Wheel Loader General Information
980H Wheel Loader Modulating Valve (Transmission Clutch)
980H Wheel Loader Torque Converter
980H Wheel Loader Power Train Electronic Control System
980H Wheel Loader Autoshift Control
980H Wheel Loader Integrated Braking System
834K Wheel Dozer Systems and 836K Landfill Compactor Systems Lines (Axle Oil Cooler)
980H Wheel Loader Data Link
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.