906H, 907H and 908H Compact Wheel Loaders Caterpillar


Operator Controls

Usage:

908H LMD
Poznámka Váš stroj nemusí být vybaven všemi ovládacími prvky popsanými v této kapitole.

Část o provozu stroje slouží jako základní studijní materiál pro nové strojníky obsluhy a jako osvěžení znalostí pro zkušené strojníky obsluhy. Tato část obsahuje popis měřidel, spínačů, ovládacích prvků stroje a ovládacích prvků příslušenství a informace o přepravě a tažení stroje.

Správné postupy kontrol, spouštění, obsluhy a zastavování stroje jsou vysvětleny za pomoci ilustrací. Pracovní techniky uvedené v této publikaci jsou základními technikami. Dovednosti a techniky práce se rozvíjejí, jak obsluha poznává stroj a jeho možnosti.

Následující text uvádí přehledný seznam ovládacích prvků a součástí kabiny. Podrobnější informace o funkci nebo ovládání každé položky seznamu jsou uvedeny vždy samostatně v této příručce.



Ilustrace 1g01381601
(1) Spínač přídavné hydrauliky 3/4 (je-li ve výbavě)
(1) Specializovaný spínač elektronické rychlospojky (je-li ve výbavě)
(2) Přídavný spínač 7
(3) Přídavný spínač 5/6
(4) Startovací pomocný prostředek
(5) Výstražná funkce směrových světel
(6) Přední pracovní světla
(7) Osvětlení pro provoz na vozovce
(8) Zadní mlhová světla
(9) Výstražný majáček
(10) Multifunkční páka
(11) Pedál akcelerátoru
(11a) Ruční ovládání škrticí klapky (je-li ve výbavě)
(12) Houkačka
(13) Ovládání naklápění sloupku řízení
(14) Provozní brzda
(15) Ovládání řízení
(16) Ovládání parkovací brzdy

Spínač sekundární přídavné hydrauliky 3/4 (1) (je-li ve výbavě)



Ilustrace 2g01519713

Pomocí tohoto prvku se ovládá průtok hydraulického oleje do přípojek přídavných hydraulických okruhů na ramenu nakladače. Stisknutím pravé strany spínače zvolíte normální průtok do přípojky. Chcete-li zvolit zpětný průtok, stiskněte levou stranu spínače. Je-li spínač v prostřední poloze, je systém "VYPNUTÝ".

Specializovaný spínač elektronické rychlospojky (1) (je-li ve výbavě)



Ilustrace 3g02025799

Poznámka Tímto spínačem se ovládá spojka pracovního nástroje u strojů vybavených specializovanou elektronickou rychlospojkou s vodorovnými čepy a mechanickým pákovým ovladačem.

Posuňte červené tlačítko dozadu a stiskněte horní část spínače. Pohybem pravou přídavnou ovládací pákou směrem dozadu upněte čepy spojky. Pohybem přídavnou ovládací pákou směrem dopředu uvolníte čepy spojky. Uvolněte spínač. Spínač se navrátí do uzamknuté polohy.

Přídavný spínač 7 (2) (je-li ve výbavě)



Ilustrace 4g01365938

Tento spínač přivádí energie ke kolíku B na elektrickém konektoru pracovního nástroje. Chcete-li přivádět energii o napětí 12 voltů, stiskněte levou stranu spínače. Stisknutím pravé strany spínače přívod energie vypnete.

Přídavný spínač 5/6 (3) (je-li ve výbavě)



Ilustrace 5g01519681

Tento spínač přivádí energii ke 2 kolíkům v elektrickém konektoru pracovního nástroje. Při stisknutí levé strany spínače se napájí kolík D. Při stisknutí pravé strany se napájí kolík C. Střední poloha je poloha vypnuto.

Startovací pomocný prostředek (4)

Startovací pomocný prostředek - Stisknutím a přidržením horní části spínače aktivujete startovací pomocný prostředek. Viz Příručka pro provoz a údržbu, "Spouštění motoru", kde je uveden správný postup spouštění se startovacím pomocným prostředkem.

Výstražná funkce směrových světel (5)

Výstražná funkce směrových světel - Stisknutí horní části spínače způsobí trvalé blikání směrových světel.

Přední pracovní světla (6)

Přední pracovní světla - Stisknutím horní strany spínače do střední polohy zapnete přední pracovní světla. Zatlačením spínače úplně nahoru zapnete přední pracovní světla a zadní pracovní světla.

Silniční osvětlení (7)

Osvětlení pro provoz na vozovce - Stisknutím pravé strany spínače do střední polohy zapnete obrysová světla a osvětlení přístrojové desky. Zatlačením spínače úplně doprava zapnete silniční osvětlení.

Zadní mlhová světla (8)

Zadní mlhová světla - Stisknutím pravé strany spínače zapnete zadní mlhová světla. Stisknutím levé strany spínače zadní mlhová světla vypnete. Aby mohla zadní mlhová světla svítit, musí předtím být ZAPNUTA obrysová světla nebo silniční osvětlení.

Výstražný majáček (9)

Výstražný majáček - Stisknutím pravé strany spínače zapnete výstražný majáček.

Multifunkční páka (10)

Multifunkční pákou se ovládá stěrač a ostřikovač předního okna, dálková a tlumená světla silničního osvětlení a směrová světla.

Stěrač okna

Otočením rukojeti zapnete stěrač předního okna. Poloha 1 je vypnuto a poloha 2 je přerušovaný režim. Chcete-li nastavit interval, otočte spínačem z polohy 1 do polohy 2. Po dosažení požadovaného intervalu otočte spínačem zpět do polohy 1 a okamžitě zpět do polohy 2. Maximální interval je 15 sekund. Otočení spínače do polohy 3 způsobí stírání nízkou rychlostí. Otočení spínače do polohy 4 způsobí stírání vysokou rychlostí.

Ostřikovač okna

Zatlačte dovnitř konec ovladače, tím zapnete ostřikovač předního okna.

Směrová světla

Pohybem páky dopředu zapnete levá směrová světla. Pohybem páky dozadu zapnete pravá směrová světla.

Tlumená a dálková světla

Přitáhnutím páky nahoru krátce zablikáte dálkovými světly. Zatlačením páky dolů směrem od sebe zapnete dálková světla.

Ovládání akcelerátoru (11)

Ovládání akcelerátoru - Sešlápnutím pedálu otáčky motoru zvýšíte. Snížením tlaku na pedál snížíte otáčky motoru. U některých strojů může být instalováno volitelné ruční ovládání škrticí klapky (11a). Ruční ovládání škrticí klapky se nachází přímo nad pedálem. Přitažením páky dozadu zvýšíte otáčky motoru. Zatlačením páky dopředu snížíte otáčky motoru.

Houkačka (12)

Houkačka - Houkačka se rozezvučí po stisknutí tohoto tlačítka.

Ovládání naklápění sloupku řízení (13)

Ovládání naklápění sloupku řízení - Přitáhněte páku nahoru a umístěte sloupek řízení do požadované polohy. Zatlačením páky dolů uzamknete sloupek v požadované poloze.

Provozní brzda (14)

Provozní brzda - Provozní brzdu používejte ke zpomalení rychlosti pojezdu stroje normálním brzděním.

Poznámka Prvních 25 mm až 51 mm (1 až 2 in) dráhy provozní brzdy poskytuje funkci krokového pojezdu. Funkce krokového pojezdu poskytuje nízkou rychlost pojezdu. Funkce krokového pojezdu poskytuje vyšší výkon pro hydraulický systém.

Poznámka Některé stroje mohou mít volitelný pravý brzdový pedál.

Ovládání řízení (15)

Ovládání řízení

Ovládání parkovací brzdy (16)

Ovládání parkovací brzdy - Přitažením páky parkovací brzdy nahoru se parkovací brzda zabrzdí. Hydrostatický pohon se přepne do režimu NEUTRÁL. Stiskněte tlačítko nahoře na páce parkovací brzdy. Sklopením páky dolů se brzda uvolní.

Pravá konzola



Ilustrace 6g01354171
(19) Ovládání plazivého chodu
(20) Ovládání tažné síly na obvodu kol
(21) Ovládání rychlosti
(22) Systém tlumení rázů při pojezdu
(23) Ovládání spojky pracovního nástroje
(24) Ovládání polohování pracovního nástroje
(25) Ovládání pracovního nástroje
(26) Ovladač hydraulického uzavírání
(27) Elektrická zásuvka (12 voltů)
(28) Spínač zapnutí/vypnutí topení a klimatizace
(29) Ovladač teploty
(30) Ovladač ventilátoru
(31) Spínací skříňka motoru
(32) Stěrač zadního okna
(33) Odmrazování zadního okna

Ovládání plazivého chodu (19)

Ovládání plazivého chodu - Ovladač plazivého chodu umožňuje ovládat rychlost od stání na místě až po maximální rychlost. Otočením ovladače po směru hodinových ručiček dosáhnete maximální rychlosti pro dané otáčky motoru. Otočením ovladače proti směru hodinových ručiček snížíte rychlost pojezdu bez snížení otáček motoru. Ovladač plazivého chodu je funkční pouze v rozsahu rychlostí 1 a v rozsahu rychlostí 2.

Ovládání tažné síly na obvodu kol (20)

Ovládání tažné síly na obvodu kol - Otočením ovladače po směru hodinových ručiček dosáhnete maximální tažné síly na obvodu kol. Otočením ovladače proti směru hodinových ručiček snížíte tažnou sílu na obvodu kol. Použití tohoto ovladače napomůže trakci při kluzkých půdních podmínkách.

Poznámka Tažná síla na obvodu kol je funkční pouze v rozsahu rychlostí 2. Tažná síla na obvodu kol je plynule měnitelná.

Ovládání rychlosti (21) (je-li ve výbavě)

Ovládání rychlosti - Tímto spínačem se ovládá rozsah rychlostí stroje. Chcete-li změnit rozsah rychlostí, musí stroj stát na místě. Sešlápněte pedál provozní brzdy a přidržte ho sešlápnutý. Zastavte stroj.

Vysoký rozsah rychlostí - Stiskněte horní část spínače. (H)

Nízký rozsah rychlostí - Stiskněte dolní část spínače. Rychlosti (1 a 2) jsou k dispozici v nízkém rozsahu rychlostí.

Poznámka Chcete-li změnit rozsah rychlostí, udržujte tlak vyvíjený na brzdu.

Systém tlumení rázů při pojezdu (22)

Starší stroje

Systém tlumení rázů při pojezdu - Stisknutím horní části spínače zapnete systém tlumení rázů při pojezdu. Systém tlumení rázů při pojezdu umožňuje plynulejší jízdu stroje při pojezdu. Vrácením spínače do střední polohy vypnete systém tlumení rázů při pojezdu. Stisknutím spodní části spínače zapnete automatické tlumení rázů při pojezdu. Vrácením spínače do střední polohy vypnete automatický systém tlumení rázů při pojezdu. Automatický systém tlumení rázů při pojezdu se zapne, když rychlost pojezdu překročí 8 km/h (5 mph). Automatický systém tlumení rázů při pojezdu se vypne, když je rychlost pojezdu o 2 km/h (1.2 mph) pomalejší než rychlost pro aktivaci.

Novější stroje

Systém tlumení rázů při pojezdu - Systém tlumení rázů při pojezdu umožňuje plynulejší jízdu stroje při pojezdu. Stisknutím horní části spínače vypnete systém tlumení rázů při pojezdu. Stisknutím dolní části spínače zapnete automatické tlumení rázů při pojezdu. Automatický systém tlumení rázů při pojezdu se zapne, když rychlost pojezdu překročí 8 km/h (5 mph). Automatický systém tlumení rázů při pojezdu se vypne, když je rychlost pojezdu o 2 km/h (1.2 mph) pomalejší než rychlost pro aktivaci.

Ovládání spojky pracovního nástroje (23)

Ovládání spojky pracovního nástroje - Ovládání spojky pracovního nástroje ovládá zapojení čepů spojky. Spínač je uzamknut v neutrální poloze. V poloze UZAMČENO nelze čepy spojky zasunout nebo uvolnit.

Poznámka Tímto spínačem se ovládá spojka pracovního nástroje u strojů vybavených svislými čepy.

Poznámka Tímto spínačem se ovládá spojka pracovního nástroje u pilotně ovládaných strojů vybavených specializovaným ovladačem elektronické rychlospojky pro vodorovné čepy.

ODEMKNUTO - Posuňte červené tlačítko dozadu a stiskněte horní část spínače, tím se čepy spojky uvolní.

Doplňující informace viz Příručka pro provoz a údržbu, "Provoz spojky pracovního nástroje".

UZAMKNUTO - Posuňte červené tlačítko dozadu a stiskněte dolní část spínače, tím se čepy spojky zasunou.

Ovládání polohování pracovního nástroje (24)

Ovládání polohování pracovního nástroje - Stisknutím horní části spínače zapnete polohování pracovního nástroje. Polohování pracovního nástroje se aktivuje. Stisknutím dolní části spínače vypnete polohování pracovního nástroje. Podrobné informace viz Příručka pro provoz a údržbu, "Provoz polohování pracovního nástroje".

Ovládání pracovního nástroje (25)

Ovládání pracovního nástroje - Spínač zajišťuje napájení kolíku H na elektrickém konektoru pracovního nástroje. Stisknutím horní části spínače se zajistí napájení konektoru. Stisknutím dolní části spínače se napájení vypne.

Blokování hydrauliky

Pilotně ovládaný stroj

Blokování hydrauliky (26) - Tato možnost je pouze u “pilotně ovládaných” strojů. Posuňte červené tlačítko dolů. Stisknutím horní části spínače zapnete hydrauliku nakládacího zařízení. Stisknutím dolní části spínače vypnete hydrauliku nakládacího zařízení. Před jízdou se strojem po veřejných komunikacích vypněte hydrauliku nakládacího zařízení.

Mechanicky ovládaný stroj



Ilustrace 7g01374424
Poznámka: Sestava krytu pod joystickem je odstraněna, aby byl vidět zámek čepu.

Hydraulické páky na mechanických ovladačích lze uzamknout zasunutím čepu do přední části joysticku. Čep zabraňuje pákám v pohybu. Před jízdou se strojem po veřejných komunikacích zasuňte čep a uzamkněte tím hydrauliku.

Čep je uložen ve svěrkách na boku konzoly vedle pravých dveří.

Elektrická zásuvka (27)

Elektrická zásuvka (12 voltů)

Spínač zapnutí/vypnutí topení a klimatizace (28)



Ilustrace 8g01366126

Stisknutím horní části spínače zapnete topení. Stisknutím dolní části spínače zapnete klimatizaci. Otáčky ventilátoru se volí ovládacím spínačem ventilátoru.

Nastavení teploty v kabině (29)

Ovladač teploty - Otočte knoflíkem doleva na CHLAD. Otočte knoflíkem doprava na TEPLO.

Ovládání ventilátoru (30)

Ovladač ventilátoru

NÍZKÉ

STŘEDNÍ

VYSOKÉ

Spínací skříňka motoru (31)

Spínací skříňka motoru - Podrobnější informace o spouštění motoru viz Příručka pro provoz a údržbu, "Spouštění motoru".

VYPNUTO

ZAPNUTO

START

Stěrač/ostřikovač zadního okna (32)

Stěrač zadního okna - Jedním stisknutím horní části spínače zapnete stěrač. Dalším stisknutím a přidržením horní části spínače zapnete ostřikovač zadního okna.

Odmrazování zadního okna (33)

Odmrazování zadního okna - Stisknutím horní části spínače zapnete odmrazování. Odmrazování zůstane zapnuté nejvýše 10 minut. Stisknutím horní části spínače vypnete odmrazování.

Volitelné možnosti ovládání pákovým ovladačem

Stroj může být vybaven ovladači "typu 1" nebo "typu 2".



Ilustrace 9g01522425

(34) Ovládací joystick

(35) Rychlost 1 a rychlost 2

(36) Uzávěrka diferenciálu (joystick "typu 1") nebo kontinuální průtok (joystick "typu 2")

(37) Ovladač směru pojezdu dopředu/dozadu

(38) Proporcionální přídavná hydraulika

(39) Kontinuální průtok (joystick "typu 1") nebo uzávěrka diferenciálu (joystick "typu 2")

PLAVÁNÍ - Zatlačte pákový ovladač dopředu do polohy zarážky. Pracovní nástroj bude kopírovat profil terénu.

SPOUŠTĚNÍ VÝLOŽNÍKU - Zatlačte pákový ovladač dopředu.

UZAMKNOUT - Pákový ovladač se po uvolnění vrátí do této polohy.

ZVEDÁNÍ VÝLOŽNÍKU - Přitáhněte pákový ovladač dozadu.

ZAKLOPENÍ DOZADU - Přesuňte pákový ovladač doleva.

VYKLÁPĚNÍ - Přesuňte pákový ovladač doprava. Varianty B a D mají zvláštní zarážku pro vyprázdnění lopaty.

Závěrka diferenciálu (je-li ve výbavě) - Stisknutím a přidržením tlačítka (36 (pákový ovladač typu 1)) nebo (39 (pákový ovladač typu 2)) uzamknete diferenciály. Uvolněním tlačítka odemknete diferenciály. Uzávěrka diferenciálu se aktivuje, pokud je rychlost stroje nižší než 12 km/h (7 mph).

Poznámka Uzamkne se přední i zadní diferenciál.

Ovladač směru pojezdu dopředu/dozadu (37)

VPŘED - Stisknutím horní části spínače ovládání směru pojezdu umožníte pojezd dopředu.

NEUTRÁL - Stisknutím spínače ovládání směru pojezdu do střední polohy zabráníte stroji v pohybu.

ZPÁTEČKA - Stisknutím dolní části spínače ovládání směru pojezdu umožníte pojezd dozadu.

Poznámka Pokud je parkovací brzda zabrzděná a spínač ovládání směru pojezdu je v poloze DOPŘEDU nebo DOZADU, stroj se nebude pohybovat. Chcete-li zapojit hydrostatický pohon, přepněte spínač ovládání směru pojezdu do polohy NEUTRÁL a uvolněte parkovací brzdu.

Přídavná hydraulika (je-li ve výbavě)

Ovládání přídavného průtoku (možnost A)



Ilustrace 10g01333748

Páka přídavné hydrauliky (možnost A) se nachází na pravé straně joysticku. Zatlačením páky dopředu dodáváte přídavný hydraulický průtok jedním směrem. Přitažením páky dozadu dodáváte přídavný hydraulický průtok opačným směrem. Přitažením páky dozadu do polohy zarážky zvolíte kontinuální průtok.

Poznámka Ovladač přídavné hydrauliky pro možnost A a pro možnost B se též používá pro pohyb čepů na spojce pracovního nástroje s vodorovným čepem. Více informací o správném provozu spojky pracovního nástroje viz Příručka pro provoz a údržbu, "Provoz pracovního nástroje".

Ovladač přídavného průtoku (možnost B)

Pohybem přídavného ovládacího tlačítka (38) zajistíte dodávání přídavného hydraulického průtoku.

Má-li se dodávat kontinuální průtok, podržte ovládací tlačítko (39) (pákový ovladač typu 1) nebo (36) (pákový ovladač typu 2) na přední části pákového ovladače. Nastavte dodávání kontinuálního průtoku. Nastavte dodávání kontinuálního průtoku do přídavné hydrauliky pomocí tlačítka (38) na pákovém ovladači.

Řízení kontinuálního průtoku dodává kontinuální průtok hydraulické kapaliny do přídavného hydraulického okruhu bez nutnosti neustálého držení ovládacího tlačítka přídavné hydrauliky (38).

Po uvolnění tlačítka kontinuálního průtoku ihned uvolněte i tlačítko přídavné hydrauliky. Funkce kontinuálního průtoku se aktivuje, pokud obsluha uvolní tlačítko přídavné hydrauliky (38) do jedné sekundy od uvolnění tlačítka kontinuálního průtoku (39) (pákový ovladač typu 1) nebo (36) (pákový ovladač typu 2). Průtok do přídavného okruhu zastavíte stisknutím buď ovládacího tlačítka přídavné hydrauliky (38), nebo tlačítka kontinuálního průtoku (39) (pákový ovladač typu 1) nebo (36) (pákový ovladač typu 2).

Více informací o správném provozu pracovního nástroje viz Příručka pro provoz a údržbu, "Provoz pracovního nástroje".

Přídavný elektrický ovládací prvek

Je-li pracovní nástroj vybaven svazkem kabelů, připojte tento svazek kabelů k elektrické zástrčce na ramenu nakladače. Zapněte elektrickou energii pomocí spínače (25) na pravém ovládacím panelu.

Více informací o správném provozu pracovního nástroje viz Příručka pro provoz a údržbu, "Provoz pracovního nástroje".

Caterpillar Information System:

906H2, 907H2 and 908H2 Compact Wheel Loaders Fuses - Replace
910K and 914K Compact Wheel Loaders Emissions Certification Film
906H2, 907H2 and 908H2 Compact Wheel Loaders Alert Indicators
906H, 907H and 908H Compact Wheel Loaders Access Doors and Covers
914G2 and IT14G2 Compact Wheel Loaders Lubricant Viscosities - Fluids Recommendations
D7G and D7G Series II Track-Type Tractors Engine Supplement Electric Starting Motor - Remove and Install
D6G Series II Track-Type Tractor Machine Systems Push Arms - Remove
PL61 Pipelayer and D6K Track-Type Tractor MID 039 - CID 1704 - FMI 05
PL61 Pipelayer and D6K Track-Type Tractor MID 039 - CID 1704 - FMI 03
814F Series 2 Wheel Dozer, 815F Series 2 Soil Compactor and 816F Series 2 Landfill Compactor Braking System Foot Brake Control
Replacement of Lift Arm Crossmembers on Wheel Loaders{6107, 6119} Replacement of Lift Arm Crossmembers on Wheel Loaders{6107, 6119}
D6T Track-Type Tractor Hydraulic System Piston Pump (Implement)
906H2, 907H2 and 908H2 Compact Wheel Loaders Plate Locations and Film Locations
906H, 907H and 908H Compact Wheel Loaders Reference Material
906H, 907H and 908H Compact Wheel Loaders Capacities (Refill)
906H2, 907H2 and 908H2 Compact Wheel Loaders Safety Messages
906H2, 907H2 and 908H2 Compact Wheel Loaders Specifications
906H, 907H and 908H Compact Wheel Loaders Tire Shipping Pressure
PL61 Pipelayer and D6K Track-Type Tractor MID 039 - CID 1704 - FMI 06
AD55B Underground Articulated Truck Braking System Gear Pump (Hoist, Brake, and Pilot)
AD55B Underground Articulated Truck Steering System Gear Pump (Steering)
AD45B Underground Articulated Truck Battery Isolation Control - If Equipped
D6G Series II Track-Type Tractor Machine Systems Push Arms - Install
D6G Series II Track-Type Tractor Machine Systems Trunnion - Remove and Install
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.