3500B Locomotive Engines Caterpillar


Gauges and Indicators

Usage:

3512B 3ZW
A mérőműszerek a motorteljesítmény kijelzői. Győződjön meg arról, hogy a mérőműszerek jó működési állapotban vannak. Hasonlítsa össze a mérőórán kijelzett adatokat azokkal az adatokkal, melyeket a motor működése közben mértek. A szokványos működési tartomány a mérőműszerek hosszabb időn át való figyelésével határozható meg.

A műszerek értékeinek jelentős változásai a műszer vagy a motor lehetséges problémájára utalnak. A változó mért értékek akkor is jelenthetnek problémát, ha az értékek megfelelnek a specifikációknak. A mért értékek minden jelentős változása esetén keresse meg és orvosolja az okokat. Segítségért forduljon Caterpillar forgalmazójához.

Lehetséges, hogy az adott motor nem ugyanazokkal a mérőműszerekkel van felszerelve, vagy nincs felszerelve a leírásban szereplő összes mérőműszerrel. A tartozék mérőműszerekről további információ érdekében olvassa el az OEM által kiadott irodalmat.


FIGYELMEZTETÉS

Ha a rendszer nem jelez olajnyomást, ÁLLÍTSA LE a motort. Ha a gépet olajnyomás nélkül üzemelteti, a motor megsérülhet.


Motorolaj nyomás - Ez a mérőműszer a motorolaj nyomását jelzi. Ez a nyomás akkor lesz a legmagasabb, miután a motort hidegen indította. A nyomás csökkenni fog, ahogy melegszik a motor. A nyomás nő, ahogy nő a motor fordulatszáma. A nyomás akkor stabilizálódik, amikor a motorfordulatszám és a hőmérséklet stabil.

Amennyiben a terhelés stabil, de a motor olajnyomás változik, akkor a következőeket végezze el:

  1. Szüntesse meg a terhelést.

  2. A motor fordulatszámát csökkentse alacsony fordulatszámú alapjárati fordulatszámra.

  3. Ellenőrizze az olajszintet. Az olajszintnek mindig az "ADD" (HOZZÁTÖLTENI) és "FULL" (TELE) jel között kell lennie az olajszintmérő berendezés "LOW IDLE" (ALACSONY ALAPJÁRATI FORDULATSZÁM) oldalán (nívópálca).

  4. Ellenőrizze, nincs-e szivárgás a kenőrendszerben.

Hűtőköpeny vizének hőmérséklete - Ez a mérőóra a motor hűtőfolyadék hőmérsékletét jelzi ki a hűtőköpeny kimeneténél. A hőmérséklet változhat a terheléstől függően. Ne engedje, hogy a hőmérséklet meghaladja a nyomás alatt lévő hűtőrendszer forráspontját.

A hűtőköpeny vizének hőmérsékletét mérő érzékelőnek teljesen bele kell merülnie a folyadékba, hogy a mérés pontos legyen. Amennyiben a motor a normális működési hőmérséklet felett működik, a következőeket kell csinálni:

  1. Csökkentse a terhelést és a motor fordulatszámát.

  2. Ellenőrizze, hogy nem szivárog-e a hűtőrendszer.

  3. Határozza meg, hogy azonnal le kell-e állítani a motort, vagy az lehűthető a terhelés csökkentésével és/vagy a fordulatszám csökkentésével.

Rendszer feszültség - Ez a műszer az akkumulátortöltő áramkör töltésmennyiségét mutatja.

Üzemanyagnyomás - Ez a mérőóra az üzemanyag nyomását jelzi az üzemanyagpumpánál, ami az üzemanyagszűrőből jön ki. Az üzemanyagnyomás csökkenése általában koszos, vagy eltömődött üzemanyagszűrőt jelent. Amikor az üzemanyagszűrő eltömődik érezhetően csökken a motor teljesítménye.

Kipufogó hőmérséklete - Ez a mérőóra a turbófeltöltőkbe bemenő kipufogócsőnél mérhető hőmérsékletet jelzi. A két kipufogóból kiáramló gáz hőmérséklete kissé különbözhet. Ez a két termoelem érzékenységének különbségéből adódhat.

A kipufogó hőmérsékletek a turbófeltöltőbe bemenő kipufogó csöveknél jól jelzik a motor teljesítményét. A száraz kipufogó-gyűjtőcsöves motoroknál a hőmérséklet értékek megfelelően reprezentálják a szelepek aktuális hőmérsékleteit. Gyakran ellenőrizze ezt a paramétert.

Pirométer - A pirométer minden egyes henger kipufogó csövének, illetve a kipufogócső kéménynek a kipufogó hőmérsékletét jelzi.

A hengerek kipufogócsövének hőmérsékletei jól jelzik az egyes hengerek állapotát. A kijelzett hőmérséklet egy kicsit alacsonyabb a hengerben lévő aktuális hőmérsékletnél. Ez azért van, mert folyamatos a kipufogógáz áramlása a termoelem előtt. A száraz kipufogó-gyűjtőcsöves motorok esetén a kipufogócső hőmérséklete általában alacsonyabb, mint a turbófeltöltők bemeneténél mért hőmérséklet.

A szelepek csepegése a kipufogó nyílás hőmérsékletéből kideríthető. A probléma felderítésének lehetősége segíthet megelőzni későbbi károkat, amelyek növelhetik az állásidőt és a javítás költségeit.

Normál működés során, névleges terhelés mellett a legmelegebb henger hőmérséklete, és a leghidegebb henger hőmérséklete 38 - 52 °C (100 - 125 °F) között változhat.

A kipufogócső kémény hőmérséklete nem helyettesíthető a kipufogó hőmérsékletével a turbófeltöltő bemeneténél. Habár a két hőmérsékletérték összehasonlítása segíthet a turbófeltöltő hőmérsékletének megállapításában.


FIGYELMEZTETÉS

A motorkárosodás elkerülése érdekében sose lépje túl a magas fordulatszámú üresjárat szintjét. A túl magas fordulatszám komolyan károsíthatja a motort. A motor sérülés nélkül üzemeltethető magas fordulatszámú alapjáraton, de annak felső határértékét sohasem haladhatja meg.


Tachométer - A tachométer a motor fordulatszámát mutatja. A legmagasabb ideális fordulatszám és a névleges fordulatszám a motor Információs lapjára vannak írva.

Üzemóra-számláló - Ez a mérőóra azt jelzi, hogy a motor összesen hány órát üzemelt.

Szívócső visszatartása (Légtisztító nyomáskülönbsége) - Ez a mérőműszer az üzemanyag nyomásának különbségét jelzi a szűrő bemeneti oldala és a motor oldala között. A légtisztító nyomáskülönbségét a turbófeltöltő szívócsőénél mérik. Ahogy a légszűrő alkatrész eldugul, a két oldal közötti nyomáskülönbség megnövekszik.

Üzemanyagszűrő nyomáskülönbség (visszatartás) - Ez a mérőműszer az üzemanyag nyomásának különbségét jelzi a szűrő bemeneti oldala és a motor oldala között. Ahogy az üzemanyagszűrő alkatrész eldugul, a két oldal közötti nyomáskülönbség megnövekszik.

Olajszűrő nyomáskülönbség (visszatartás) - Ez a mérőműszer a nyomáskülönbséget jelzi a motorolaj-szűrő bemeneti oldala és a motor oldala között. Ahogy az olajszűrő eldugul, a nyomáskülönbség megnő.

Szívócső légnyomás (Töltőnyomás) - Ez a mérőműszer a légnyomást jelzi (turbófeltöltő nyomás) a levegő túlnyomásos gáztérben (szívócső bemenet) az utóhűtő után.

Utóhűtő hűtőfolyadékának hőmérséklete - Ez a mérőóra az utóhűtő rendszer hűtőfolyadékának hőmérsékletét jelzi. Két módszer létezik az utóhűtésre. A különálló utóhűtő kör alacsonyabb hőmérsékleten működik, mint a hűtőköpeny utóhűtő rendszere. Határozza meg az utóhűtés módszerét a mérőóra adatainak hitelesítésére.

Szívócsőbeli levegőhőmérséklet - Ez a mérőóra a szívócső levegőhőmérsékletét jelzi ki a hengereknél. A szívócső levegőhőmérséklet-érzékelője az utóhűtő után található.

Motorolaj hőmérséklete - Ez a mérőóra a motorolaj hőmérsékletét jelzi azután, hogy az olaj áthaladt az olajhűtőn.

A motorolaj számos funkciót lát el: tisztán tartja a motort, megvédi a rozsdától és korróziótól , hűtőfolyadékként szolgál és csökkenti a kopást és elhasználódást . Az olajhűtő az olaj hőmérsékletét közvetíti a motor hűtőköpenyének. A normálisnál magasabb olajhőmérséklet a kenés hiányát és/vagy a hűtőrendszer hibáját jelzi. A túlzott olajhőmérséklet hátrányos hatással lehet a hengerekre, hengerhüvelyekre, dugattyúra és a főcsapágyra is.

A névleges, mérőóráról leolvasható értékek normális működés közben a 1 Táblázatban vannak felsorolva. A “felső határértékek ” a Caterpillar műszerfalához is megtalálhatóak a listában. További információ érdekében olvassa el a Kezelési és karbantartási útmutatás , "Műszerfal" részt (Kezelés rész).

Az ellenőrző rendszer beállított értékei különbözhetnek a “felső határértékektől”. A “felső határértékek” nem változnak attól, hogy az ellenőrző rendszer beállított értékei változnak. További információ érdekében olvassa el a Kezelési és karbantartási útmutatás , "Ellenőrző rendszer" részt (Kezelés rész).

Táblázat 1
Caterpillar Műszerfal
A mérőóra mutatóinak helyzete 
Paraméter  A mérőóra mutatójának felső középső elhelyezkedése  A mérőóra mutatójának “Felső határérték” helyzete 
Szívócső légnyomás (Töltőnyomás)   190 kPa (28 psi)  Nincs 
Utóhűtő hűtőfolyadékának hőmérséklete (1) (2)  90 °C (194 °F)  100 °C (212 °F) 
Az utóhűtő folyadékának hőmérséklete (1)(3)  55 °C (131 °F)  100 °C (212 °F) 
Szívócső levegőhőmérséklet   Megjegyzés (4)  110 °C (230 °F) 
Motorolaj hőmérséklete  105 °C (221 °F)  115 °C (239 °F) 
Kipufogó hőmérséklete  600 °C (1112 °F)  650 °C (1202 °F) 
Légszűrő nyomáskülönbség (visszatartás)  3 kPa (12 hüvelyk H2O)  6 kPa (24 hüvelyk H2O) 
Üzemanyagszűrő nyomáskülönbség (visszatartás)  60 kPa (9 psi)  105 kPa (15 psi) 
Olajszűrő nyomáskülönbség (visszatartás)  60 kPa (9 psi)  103 kPa (15 psi) 
Motorolaj nyomása  400 kPa (58 psi)  200 kPa (29 psi) 
Hűtőköpeny vizének hőmérséklete  90 °C (194 °F)  100 °C (212 °F) 
Rendszer feszültsége  24 Volt  30 Volt 
Üzemanyagnyomás  400 kPa (58 psi)  300 kPa (44 psi) 
(1) Határozza meg az utóhűtés módszerét a mérőóra adatainak hitelesítésére.
(2) Hűtőköpeny folyadékának utóhűtése
(3) Különálló utóhűtő kör
(4) A szívócső levegő hőmérséklete az utóhűtés módszerétől és a környezet hőmérsékletétől függ.
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.