120M Series 2, 12M Series 2, 140M Series 2 and 160M Series 2 Motor Graders Caterpillar


Engine and Machine Warm-Up

Usage:

12M 2 F9B


FIGYELMEZTETÉS

Tartsa alacsonyan a motor fordulatszámát addig, amíg a motorolajnyomás megjelenik a nyomásmérőn, vagy ameddig a motorolajnyomás jelzőlámpa kialszik. Ha a nyomás 10 másodpercen belül nem jelenik meg vagy a lámpa nem alszik ki, állítsa le a motort és vizsgálja ki az okot, mielőtt a motort újraindítja. Ennek elmulasztása a motor meghibásodásához vezethet.



FIGYELMEZTETÉS

Hideg időben a motor és az erőátviteli szerkezet védelme érdekében legalább 10 percig alacsony alapjárati fordulatszámon járassa a motort, mielőtt bármilyen művelethez kezdene.



FIGYELMEZTETÉS

Ha a munkagépet 4° C (40° F) alatti külső hőmérsékleten üzemelteti, ajánlott a hűtővédő használata a megfelelő hidraulikaműködési-hőmérséklet fenntartása érdekében. Ha a külső hőmérséklet 4° C (40° F) felett van, a hűtővédő alkalmazása elhagyható.


A motor automatikusan átállhat más fordulatszámra, ha a gép hosszú ideig áll és üresjárati fordulatszámon jár a motor hideg környezeti hőmérsékleten. Ez a következőkre szolgál:

  • A hűtőfolyadék elvárt hőmérsékletének fenntartása.

  • A motorrendszerek elvárt működésének fenntartása.

  • A regeneráló rendszerek elvárt működésének fenntartása.

Hideg külső környezeti hőmérsékleten hosszabb ideig való alapjárati fordulatszámon a motor sebesség 1000 ford/p és 1600 ford/p között lehet. Az 1600 ford/p-en fenntartott működés minimális ideig, maximum 20 percig tart. A magas kipufogó rendszeri hőmérséklet kijelző világíthat a hosszabb ideig tartó alapjárati működtetésen, jelezve, hogy alacsony sebességű regeneráció van folyamatban. A hideg külső környezeti hőmérsékleten, hosszabb ideig tartó alapjárati fordulatszámon végzett regeneráció már 30%-os koromszint alatt is aktiválódhat. A hideg külső környezeti hőmérsékleten, hosszabb ideig tartó alapjárati fordulatszámon végzett regeneráció tipikusan 5-10 percig tart.

Hidraulika rendszer

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha a felszereltség része, a kormányzási kör hőmérsékletének felügyeleti rendszere figyelmeztet, amennyiben az alacsony hőmérséklet miatt a kormányzási teljesítmény csökkenése tapasztalható. E figyelmeztetés figyelmen kívül hagyása személyi sérülést vagy halált okozhat. Győződjön meg róla, hogy a munkagépben alkalmazott hidraulikaolaj típusa megfelel a Messengerben a hidraulikaolaj típus beállításának.


Megjegyzés Ne működtesse a munkagépet, ha a hidraulikaolaj hőmérséklete nem éri el vagy haladja meg a(z) 1. táblázatban feltüntetett hőmérsékletet a munkagép hidraulikaolaj-viszkozitásának megfelelően, ahogyan az a Messengerben látható. A Messenger funkcióra vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Kezelési és karbantartási útmutató, "Felügyeleti rendszer".

A munkagép első beindítása

  1. Ha a kormányműben lévő olaj hőmérséklete nem éri el vagy haladja meg a(z) 1. táblázatban feltüntetett értéket, 2. szintű figyelmeztetés jelentkezik. A Messenger a következőt jelzi ki: "Hideg olaj a kormányműben, melegítse fel az olajat". A figyelmeztetés akkor törlődik, amikor a hidraulikaolaj hőmérséklete eléri vagy meghaladja a(z) 2. táblázatban feltüntetett hőmérsékletet.

    Megjegyzés Ha a másodlagos kormányzás automatikus ellenőrzésére vonatkozó, 2. szintű figyelmeztetés jelentkezik, az azt jelzi, hogy a másodlagos kormányzás automatikus ellenőrzésére nem sikerült. Ez csak a munkagép első beindításaikor jelentkezik, hideg környezetben. Állítsa meg a munkagépet, és tegye az erőátvitelt ÜRES helyzetbe, majd működtesse a rögzítőféket. Nyomja meg, és tartsa lenyomva a másodlagos kormányzás ellenőrző kapcsolóját (40) 10 másodpercig. Ha az ellenőrzés sikeres, a 2. szintű figyelmeztetés eltűnik. Ha legalább kétszer megpróbálta elvégezni az ellenőrzés, és a figyelmeztetés továbbra is érvényben van, az azt jelzi, hogy a másodlagos kormányzás szivattyúja nem működik megfelelően; további tudnivalókkal kapcsolatban forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

  2. Figyelje a hidraulikaolaj hőmérsékletét a Messenger kijelzőjén. Ha a Messenger kijelzőjén a "Hideg olaj a kormányműben, melegítse fel az olajat" felirat jelenik meg, melegítse fel az olajat az alábbi utasításoknak megfelelően:

    1. Sorra mozgassa végig a kormányzás kezelőszerveit, hogy a meleg hidraulikaolaj átáramolhasson az összes hidraulikus hengeren és hidraulikus vezetéken.

      Megjegyzés Ha a hidraulikus funkciók lassúak, lehet, hogy hosszabb időre van szükség a felmelegedéshez.

      Táblázat 1
      Olajviszkozitási fokozat 
      SAE 30
      Cat TDTO-TMS 
      SAE 10W
      SAE 5W-30
      SAE 5W-40 
      Cat BIO
      SAE 0W-30
      SAE 0W-40 
      SAE 0W-20 
      14° C (57° F)  0° C (32° F)  −6° C (21° F)  −16° C (3° F) 

      Táblázat 2
      Olajviszkozitási fokozat 
      SAE 30
      Cat TDTO-TMS 
      SAE 10W
      SAE 5W-30
      SAE 5W-40 
      Cat BIO
      SAE 0W-30
      SAE 0W-40 
      SAE 0W-20 
      20° C (68° F)  5° C (41° F)  0° C (32° F)  −11° C (12° F) 

Ajánlott felmelegítési eljárás a hidraulikaolajhoz

  1. Gondoskodjon róla, hogy senki és semmi ne tartózkodjon a területen.

  2. Az erőátvitel szabályozó kapcsolóját állítsa az ÜRES helyzetbe, és működtesse a rögzítőféket.

  3. A motor és az erőátvitel védelme érdekében járassa a motort 5 percig ALACSONY ALAPJÁRATI FORDULATSZÁMON, mielőtt a következő eljárást elvégzi.

  4. Az alábbi műveleteket egyszerre végezze el MAGAS ALAPJÁRATI FORDULATSZÁMON vagy ALACSONY ALAPJÁRATI FORDULATSZÁMON. A felmelegítési folyamat rövidebb ideig tart, ha a műveleteket a motor MAGAS ALAPJÁRATI FORDULATSZÁMA mellett végzi el.

    • Rögzítse a kerékbillentő hengereket valamelyik irányban a bal oldali botkormányon lévő gombok segítségével.

    • A botkormány balra vagy jobbra fordításával forgassa el a kört.

    • A jobb oldali botkormány az alakozólap oldalirányú mozgatásához is használható. Döntse jobbra a botkormányt az alakozólap jobbra történő mozgatásához. Döntse balra a botkormányt az alakozólap balra történő mozgatásához.

    Megjegyzés Ügyeljen arra, hogy ne tegyen kárt a gumiabroncsokban a tolólappal.

  5. Működtesse a munkagép szerelékeinek minden munkahengerét, valamint minden kormányzó hengert annak érdekében, hogy a meleg olaj a maradék hengerekben is végigáramoljon.

Opcionális felmelegítési eljárás a hidraulikaolajhoz tolólap-flotálással

  1. Kapcsolja be a rögzítőféket.

  2. A szerelékreteszelés kapcsolót állítsa KIOLDOTT helyzetbe.

  3. Indítsa el a tolólap-flotálást a tolólap bal oldalánál, vagy indítsa el a tolólap-flotálást a tolólap jobb oldalánál

    Megjegyzés A tolólap-flotálást egyszerre is el lehet indítani a tolólap mindkét oldalánál.

    Megjegyzés Miután a fenti feltételek teljesültek, Önnek nem kell jelen lennie, mivel a tolólap flotálása aktív marad. A hidraulikaolaj felmelegítési üzemmódja aktiválódik.

  4. A hidraulikaolaj felmelegítési üzemmódjának letiltásához tiltsa le a tolólap flotálását, és állítsa a szerelékreteszelés kapcsolót RÖGZÍTÉS helyzetbe. A tolólap flotálására vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Kezelőszervek".

Alsó hajtáslánc


FIGYELMEZTETÉS

Hideg időben a motor és az erőátviteli szerkezet védelme érdekében legalább 10 percig alacsony alapjárati fordulatszámon járassa a motort, mielőtt bármilyen művelethez kezdene.


Ha a környezeti hőmérséklet alacsony, és a hajtáslánc olaját fel kell melegíteni, az alábbi eljárásnak megfelelően járjon el:

  1. Mozgassa a berendezést előre és hátra több méteren (yardon) át ahhoz, hogy járassa az erőátvitelt és a hajtásláncot. Percekig járassa a gépet.

  2. A rendszert mindaddig alacsony terheléssel üzemeltesse, amíg az el nem éri a rendes üzemi hőmérsékletet.

  3. A munkagép működtetése közben gyakran nézze meg a riasztásjelzőket és mérőműszereket.

Kormánymű olajhőmérsékletének felügyeleti rendszere

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha a felszereltség része, a kormányzási kör hőmérsékletének felügyeleti rendszere figyelmeztet, amennyiben az alacsony hőmérséklet miatt a kormányzási teljesítmény csökkenése tapasztalható. E figyelmeztetés figyelmen kívül hagyása személyi sérülést vagy halált okozhat. Győződjön meg róla, hogy a munkagépben alkalmazott hidraulikaolaj típusa megfelel a Messengerben a hidraulikaolaj típus beállításának.


A rendszer célja, hogy figyelmeztesse a gépkezelőt a kormánymű olajhőmérséklete miatt fellépő teljesítményváltozásokra. A rendszer több figyelmeztetési szintet alkalmaz arra, hogy tájékoztassa a gépkezelőt a kormánymű hidraulikaolaj melegítésének szükségességéről. Előfordulhat, hogy ezek a figyelmeztetések arról is tájékoztatják a gépkezelőt, hogy váltson alacsonyabb fokozatba az optimális kormányzási teljesítmény biztosítása érdekében.

Amikor a munkagép ÜRES, 1. Előre/Hátra vagy 2. Előre/Hátra fokozatban van, és a kormányműben lévő olaj hőmérséklete a(z) 1. táblázatban feltüntetett hőmérséklet alá csökken, a gépkezelő II. szintű figyelmeztetést kap. A Messenger a következőt jelzi ki: "Hideg olaj a kormányműben, melegítse fel az olajat". A javasolt művelet a hidraulikaolaj felmelegítése a(z) 1. táblázatban feltüntetett hőmérséklet fölé; ezzel törlődik a riasztás. Az olaj felmelegítésére vonatkozó tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Motor és munkagép felmelegítése".

Amikor a munkagép 3. Előre/Hátra vagy annál magasabb fokozatban van, két különböző figyelmeztetés jelentkezhet. Az első figyelmeztetés I. szintű figyelmeztetés. A Messenger a következőt jelzi ki: "Hideg olaj a kormányműben, melegítse fel az olajat". A gépkezelőnek be kell terveznie a kormány végigmozgatását egy arra alkalmas időpontban. A második figyelmeztetés II. szintű figyelmeztetés. A Messenger a következőt jelzi ki: "Hideg olaj a kormányműben, váltson alacsonyabb fokozatba". A gépkezelőnek ekkor alacsonyabb fokozatba kell kapcsolnia, és el kell végeznie a kormány végigmozgatását egy arra alkalmas időpontban.

A kormányműben lévő olaj hőmérsékletét a(z) 3. táblázatban feltüntetett hőmérséklet fölé kell növelni ahhoz, hogy ne jelentkezzenek a "Hideg olaj a kormányműben" figyelmeztetések egyik kiválasztott fokozatban sem.

Táblázat 3
Olajviszkozitási fokozat 
SAE 30  SAE 10W
SAE 5W-30
SAE 5W-40 
Cat BIO
SAE 0W-30
SAE 0W-40 
SAE 0W-20 
25° C (77° F)  8° C (47° F)  4° C (39° F)  -4° C (25° F) 

Caterpillar Information System:

D6T Track-Type Tractor Final Drive Oil - Change
Pre-Cleaner Rework and Installation Procedures for Certain 120M and 12M Motor Graders{1055, 1055} Pre-Cleaner Rework and Installation Procedures for Certain 120M and 12M Motor Graders{1055, 1055}
966M Tier 4, 966M Tier 4 Series XE, 972M Tier 4 and 972M Tier 4 Series XE Wheel Loaders Brake Control Valve (Service) - Remove and Install
226-2380 Multi-Purpose Lifting Bracket Group{3258, 4050, 4084, 4208, 7561} 226-2380 Multi-Purpose Lifting Bracket Group{3258, 4050, 4084, 4208, 7561}
Procedure for Ordering Vintage Parts {0374, 1000, 7000} Procedure for Ordering Vintage Parts {0374, 1000, 7000}
2010/10/12 A New Orientation For Hose Clamps is Used {1055}
C6.6 Industrial Engine Pressure Sensor (DPF) - Remove and Install - Clean Emissions Module
2010/09/24 A New Check Valve Is Now Used in the Pilot Lines Group on Certain Track Feller Bunchers {5057, 5059, 5067}
12M Series 2, 140M Series 2 and 160M Series 2 Motor Graders Solenoid Valve (Parking Brake)
Repair of Web Cracks In Final Drive Planetary Carriers {4092} Repair of Web Cracks In Final Drive Planetary Carriers {4092}
HF201B Felling Head Transport Guard - Remove and Install
Brake Drums for Track-Type Tractors and Loaders{4050, 4252} Brake Drums for Track-Type Tractors and Loaders{4050, 4252}
D6T Track-Type Tractor Final Drive Oil Level - Check
D6T Track-Type Tractor Final Drive Oil Sample - Obtain
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Oil Renewal - Test
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Turbocharger
Installing the 361-0441 Air Conditioner Installation Kit {1802, 1805} Installing the 361-0441 Air Conditioner Installation Kit {1802, 1805}
980L Tier 3 Wheel Loader Engine Supplement Hydraulic Tank Oil - Retain
HF201B Felling Head Tooth Holder - Remove and Install - If Equipped
HF201B Felling Head Disc Saw Tooth - Remove and Install
C9.3 Tier 4 Final Engines Cleanliness of Fuel System Components
Procedure to Rework the Air Conditioner Wiring on Certain R2900G Load Haul Dump Machines{7320} Procedure to Rework the Air Conditioner Wiring on Certain R2900G Load Haul Dump Machines{7320}
2010/10/18 Rework Procedure for the Air Conditioner Wiring on Certain R2900G Load Haul Dump Machines {7320}
777G Off-Highway Truck Power Train Torque Converter
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.